Liikunta ja psoriaasiLiikunta ja psoriaasi

Liikunta ja psoriaasi

Vinkkejä aktiivisena pysymiseen psoriaasista huolimatta

Fyysisen aktiivisuuden merkitys

Liikunta on olennaisen tärkeää jokaisen terveydelle, ja psoriaatikoille aktiivisena pysyminen on erityisen tärkeää. Tämä johtuu siitä, että psoriaatikoilla sydänsairauksien riski saattaa olla kohonnut ja he ovat taipuvaisia sairastumaan myös nivelpsoriaasiin. Fyysinen aktiivisuus edistää myös painon laskua ja lievittää tulehdusta, mikä voi auttaa psoriaasin oireisiin.

Psoriaasi voi kuitenkin joskus hankaloittaa liikkumista. Hiki ja kitka ärsyttävät ihoa ja pahentavat psoriaasin oireita, ja treenaaminen yleisissä tiloissa, kuten kuntosalilla tai uimahallissa, voi saada olon vaivaantuneeksi.

Tärkeintä on, ettei anna periksi. Psoriaasin ei kannata antaa vaikuttaa kielteisesti siihen, liikkuuko ja miten, kun liikunnalla kuitenkin on myönteinen vaikutus ihmisen kokonaisvaltaiseen terveyteen. Kokeile erilaisia lajeja löytääksesi sen, joka sopii sinulle parhaiten.

Jos liikunta tuntuu pahentavan psoriaasin oireita, keskustele lääkärisi kanssa löytääksesi keinoja, joiden avulla voit jatkaa liikkumista.

xxxx

Erilaisia liikuntamuotoja

Aerobinen liikunta

Aerobinen liikunta tarkoittaa kestävyysliikuntaa eli esimerkiksi kävelemistä tai pyöräilyä. Aerobinen liikunta parantaa sydänterveyttä, vähentää kipua ja sillä on myönteinen vaikutus mielenterveyteen – monet aerobiset harjoitukset ovat helppoja, eikä niihin tarvita erityisiä välineitä.

Jos olet juuri aloittamassa liikkumisen, reipas kävely on tehokas ja usein aliarvostettukin vaihtoehto, jonka voit ottaa osaksi tavallisen arkipäivän ohjelmaa. Kävelyä voi harrastaa ulkona tai sisällä juoksumatolla yksin, ystävän kanssa tai osana kävelyryhmää. Se on joustava harrastus – ja useimmissa tapauksissa ilmainen.

Ulkona liikkuminen voi myös lievittää psoriaasin oireita – muistathan kuitenkin aina käyttää asianmukaista aurinkosuojavoidetta.

Lue lisää siitä, miten auringonvalo vaikuttaa psoriaasin oireisiin

Muita hyviä aerobisen liikunnan muotoja ovat urheilu (niin joukkueurheilu kuin yksilölajitkin), juokseminen, ryhmäliikuntatunnit ja pyöräily.


Voimaharjoittelu

Voima- tai vastusharjoittelu vahvistaa merkittävästi lihaksia ja luustoa sekä vähentää kehon rasvakudoksen määrää. Lihasvoimaharjoittelu – ohje keski-ikäisille ja sitä vanhemmille - Terveyskirjasto. Tästä voi olla erityistä hyötyä, jos sinulla on nivelpsoriaasi, sillä vahvat lihakset tukevoittavat niveliä ja voivat siten vähentää kipua.

Voimaharjoittelun lisääminen viikko-ohjelmaan ei välttämättä ole lainkaan vaikeaa. Se voi olla vaikkapa painojen nostelua kuntosalilla, kotijumppaa kuminauhojen kanssa tai kehonpainoharjoittelua, kuten punnerruksia, kyykkyjä ja lankuttamista.


Vesiliikunta

Vesiliikunta, kuten uiminen, vesijuoksu tai vesijumppa, on mainio tapa liikkua. Siinä koko keho pääsee liikkumaan, ja koska vesi kannattelee kehoa, niveliin ei kohdistu ylimääräistä painoa.

Vaikka vedessä viipymisen vaikutukset iho-oireisiin voivat aiheuttaa huolta, ei ole mitään syytä, miksi psoriaatikko ei voisi käydä uimassa.

Kloori ja muut uima-altaissa käytetyt kemikaalit voivat ärsyttää ihoa, joten uimisen jälkeen on tärkeää peseytyä suihkussa ja levittää sen jälkeen iholle hyvä kosteusvoide. Jos uit ulkona, muista levittää aurinkovoidetta ennen kuin menet uimaan.

Kuinka tuntea olo vähemmän vaivaantuneeksiKuinka tuntea olo vähemmän vaivaantuneeksi

Kuinka tuntea olo vähemmän vaivaantuneeksi

Monet psoriaatikot pelkäävät yleisissä tiloissa liikkuessaan, että ihmiset arvostelevat heidän ulkonäköään. On helppo sanoa, ettei ikävistä katseista tai muiden huomauttelusta kannata välittää. Se voi silti tuntua kurjalta.

Muista, että vaikka haluaisit vältellä kuntosalia tai uimahallia, voit silti säilyttää aktiivisen elämäntyylin. Tänä päivänä kotona liikkuminen on helpompaa kuin koskaan, sillä verkossa on saatavilla ilmaista ohjausta kaikenlaiseen liikuntaan.

Toinen tapa vahvistaa omaa itseluottamusta (ja motivaatiota liikkumiseen) on pestata liikuntakaveri – joku, jonka kanssa tunnet olosi mukavaksi ja joka voi rohkaista sinua lähtemään uudelleen liikkeelle, vaikkapa vain kävelylle lounasaikaan.

Tutkimusten mukaan säännöllistä liikuntaa harrastavat ihmiset kokevat liikkumisen paitsi fyysisesti hyödylliseksi, myös mielenterveyttä ylläpitäväksi toiminnaksi, joka parantaa itseluottamusta ja vähentää stressiä ja ahdistuneisuutta, joten liikunnasta ei missään nimessä kannata luopua.

Ihosta huolehtiminen

Koska hiki ja vaatteiden aiheuttama kitka voivat ärsyttää ihoa, on liikkumaan lähtiessä hyvä pukea päälleen viileät, väljät vaatteet.

Jos harrastamassasi liikuntalajissa ihoon kohdistuu kitkaa, sellaisille alueille, jotka voivat ärtyä, voi levittää ohuen kerroksen kosteusvoidetta, vaseliinia tai talkkia.

Liikkumisen jälkeen on hyvä käydä lämpimässä (ei kuumassa) suihkussa. Kuivaa iho hellävaraisesti taputtelemalla sitä pyyhkeellä. Varo hankaamasta tai raapimasta ihoa.

Jaloista huolehtiminen

Jaloissa esiintyvät psoriaasioireet, samoin kuin kynsipsoriaasi, voivat aiheuttaa hankaluuksia ja kipua ja tehdä liikkumisesta vaikeaa. Jaloista huolehtiminen pitää olon mukavana ja vähentää infektioriskiä.

Valitse puuvillaiset urheilusukat, joissa ei ole käytetty keinokuituja, jotta iho saa hengittää. Voit myös kokeilla joko talkin ripottelemista sukkien sisäpuolelle, sillä talkki imee hikeä, tai käyttää nahkaisia urheilukenkiä.

Kuten aina psoriaasioireita hoidettaessa, kosteusvoiteen käyttäminen on tärkeää, jotta iho ei ärsyynny, kipeydy, hilseile tai halkeile. Levitä kosteusvoidetta suihkun jälkeen myös jalkateriin ja varpaisiin.

Jos jalkasi ovat erityisen kipeät, voit tehdä harjoitteita myös istuma-asennossa. Voit polkea, joogata tai tehdä ns. tuolijumppaa.

Lisää vinkkejä

Jos sinulla on sekä nivelpsoriaasi että psoriaasi…

Jos sinulle on monen psoriaatikon tapaan kehittynyt myös nivelpsoriaasi, liikunnallisesta elämäntyylistä on vieläkin enemmän hyötyä.

Lue lisää nivelpsoriaasipotilaalle sopivista liikuntaharjoitteista


Jos kaipaat tsempparia…

Jos liikuntaharrastuksen aloittaminen tuntuu vaikealta, kysy lääkäriltäsi, osaako hän suositella henkilökohtaista kuntovalmentajaa, jolla on kokemusta psoriaatikkojen kanssa työskentelemisestä.

Jos olet mukana psoriaasia sairastavien tukiryhmässä, ryhmän muut jäsenet osaavat kenties antaa vinkkejä omiin kokemuksiinsa perustuen.

Haluatko tietää enemmän terveestä elämästä psoriaasin kanssa? Klikkaa alla olevia otsikoita lukeaksesi lisää.

Ruokavalio ja liikunta

Ruokavalio ja liikunta

Terveellinen ruokavalio ja aktiivinen elämäntapa voivat lievittää oireita ja parantaa elämänlaatua.

Lue lisää
Henkinen hyvinvointi

Henkinen hyvinvointi

Elämä kroonisen sairauden kanssa voi olla vaikeaa, mutta on tärkeää pysyä myönteisellä mielellä.

Yhteinen päätöksenteko

Yhteinen päätöksenteko

Vinkkejä siihen, kuinka psoriaatikko voi olla aktiivisessa roolissa tekemässä hoitopäätöksiä yhdessä hoitotiiminsä kanssa.

Lue lisää