Psoriaasin eri tyypitPsoriaasin eri tyypit

Psoriaasin eri tyypit

Lue psoriaasin eri tyypeistä ja siitä, kuinka niitä hoidetaan.

Psoriaasin tavallisia muotoja

Tavallisin psoriaasin eri muodoista on läiskäpsoriaasi, joka näkyy ihon pinnalta koholla olevina, hilseilevinä läiskinä. Juuri näistä läiskistä psoriaasi yleisimmin tunnetaan.

On olemassa kuitenkin myös muita tautimuotoja, kuten pisarapsoriaasi, jota esiintyy tyypillisesti nuorilla, ja taivepsoriaasi, joka ilmenee herkillä alueilla, kuten kainaloissa ja taipeissa. Muita harvinaisempia muotoja ovat märkärakkulainen psoriaasi, johon lukeutuvat palmoplantaarinen pustuloosi ja yleistynyt märkärakkulainen psoriaasi sekä erytroderminen psoriaasi.

Läiskäpsoriaasi

Noin 80–90 % psoriaatikoista sairastaa läiskäpsoriaasia joko yksin tai samanaikaisesti jonkin toisen tautimuodon kanssa.

Läiskäpsoriaasi on saanut nimensä sille tyypillisistä ihon pinnalta koholla olevista, hilseilevistä läiskistä, jotka muodostuvat ihon pintaan kertyneistä kuolleista ihosoluista. Läiskät voivat olla voimakkaasti punoittavia ja kivuliaita, ja niiden pinnalla on valkoista tai hopeansävyistä hilsettä. Jos oireesi ovat erityisen hankalia, niveliä ympäröivä iho voi myös halkeilla ja vuotaa.


Kuinka läiskäpsoriaasia hoidetaan?Kuinka läiskäpsoriaasia hoidetaan?

Kuinka läiskäpsoriaasia hoidetaan?

Läiskäpsoriaasiin on olemassa monenlaisia hoitokeinoja.

Paras hoitokeino sinulle löytyy sen perusteella, missä psoriaasi oireilee (esimerkiksi päänahassa, kynsissä, kainaloissa vai kasvoissa), kuinka vaikea se on, minkä ikäinen olet ja miten aiemmat hoidot ovat tehonneet.

Tavallisiin hoitokeinoihin lukeutuvat:

Pisarapsoriaasi

Alle 30 %:lla psoriaatikoista on pisarapsoriaasi. Se on useimmiten seurausta tietyn bakteerin aiheuttamasta nielutulehduksesta. Vaikka pisarapsoriaasi voi puhjeta minkä ikäisenä tahansa, se on tavallisempaa lapsilla, teineillä ja nuorilla aikuisilla.

Tässä psoriaasimuodossa kehon yläosaan, selkään ja raajoihin ilmestyy ihottumaa, joka koostuu pienistä vesipisaraa muistuttavista näpyistä. Joskus tätä ihottumaa voi olla myös niskassa, päässä ja päänahassa. Kaikkiaan ihottumaisia kohtia voi olla vain muutama, toisinaan taas sata.

Ihottuma voi olla kutisevaa ja kivuliasta, mutta kaikilla pisarapsoriaasia sairastavilla ei ilmene tämänkaltaisia tuntemuksia.


Miten pisarapsoriaasia hoidetaan?Miten pisarapsoriaasia hoidetaan?

Miten pisarapsoriaasia hoidetaan?

Pisarapsoriaasin oireet häviävät usein itsestään muutaman viikon tai kuukauden kuluessa28, mutta jos oireet jatkuvat pitkään, voi olla paikallaan käydä ihotautilääkärin vastaanotolla, jotta saat oikeanlaisen hoidon.

Psoriaasi ilmenee jokaisella hieman eri tavalla, joten oikea hoito saattaa löytyä vasta yritysten ja erehdysten kautta. Vaihtoehtoja kuitenkin löytyy, mukaan lukien:

Taivepsoriaasi

Taivepsoriaasi on yksi psoriaasin muodoista, ja se oireilee ihopoimuissa, kuten kainaloissa, taipeissa tai rintojen alla. Koska hiki ja hankaus herkästi ärsyttää sitä, taivepsoriaasi on usein lämpiminä kesäkuukausina hankalampi.

Taivepsoriaasi näyttää erilaiselta ihonväristä riippuen. Jos iho on melko vaalea, taivepsoriaasi on usein kirkkaanpunaista; tummemmalla iholla se näyttää tummemmalta.

Taivepsoriaasiin ei useinkaan liity muille psoriaasityypeille tyypillisiä läiskiä tai hilseilyä, ja siksi sitä voidaan erehdyksessä luulla joksikin toiseksi ihosairaudeksi tai sieni-infektioksi.

Kuinka taivepsoriaasia hoidetaan?Kuinka taivepsoriaasia hoidetaan?

Kuinka taivepsoriaasia hoidetaan?

Muilla ihoalueilla ilmenevään psoriaasiin määrättävät lääkkeet eivät aina sovi taivepsoriaasin hoitoon, koska se oireilee herkillä ihoalueilla. Näillä alueilla iho on usein ohuempi, ja siksi paikallisvalmisteet saattavat imeytyä eri tavalla kuin muualla kehossa. Jotkin paikallisvalmisteet, kuten steroidi- ja D-vitamiinivoiteet, ja UV-valohoito voivat kuitenkin olla hyödyksi taivepsoriaasin hoidossa.

Harvinaisempia psoriaasin muotoja

Psoriaasista on olemassa vieläkin useampia muotoja, jotka ovat edellä mainittuja harvinaisempia, kuten märkärakkulainen psoriaasi – johon kuuluvat palmoplantaarinen psoriaasi ja yleistynyt märkärakkulainen psoriaasi – ja erytroderminen psoriaasi.

Märkärakkulainen psoriaasi

Mikä märkärakkulainen psoriaasi on?

Jos sinulla on märkärakkulainen psoriaasi, huomaat iholla märkää sisältäviä näppyjä, joiden alla iho näyttää punaiselta tai tummemmalta38. Tämä ei johdu infektiosta, eikä tartu.


xx
XX

Märkärakkulaista psoriaasia on kahta eri tyyppiä: palmoplantaarista pustuloosia ja yleistynyttä märkärakkulaista psoriaasia. Kummassakin pääasiallinen oire on voimakkaan punaiset tai tummat iholäiskät, jotka voivat olla paksuja, hilseileviä ja taipuvaisia halkeilemaan. Nämä läiskät ovat pienten nesterakkuloiden peitossa.

Erytroderminen psoriaasi

Erytroderminen psoriaasi on äärimmäisen harvinainen ja erityisen vaikea psoriaasin muoto, joka oireilee lähes koko ihon alueella.

Erytroderminen psoriaasi voi aiheuttaa voimakasta kutinaa ja kuumottavaa tunnetta. Se voi myös aiheuttaa proteiinin ja nesteen menetystä ja aiheuttaa toisenlaisia ongelmia, kuten infektioita, kuivumista, sydämen vajaatoimintaa, hypotermiaa ja aliravitsemusta.

Erytroderminen psoriaasi voi olla hengenvaarallinen sairaus, jos sitä ei hoideta erikoissairaanhoidossa.

Erytroderminen psoriaasiErytroderminen psoriaasi

Miten erytrodermistä psoriaasia hoidetaan?

Erytrodermistä psoriaasia hoidetaan usein paikallisvalmisteiden yhdistelmällä, kuten kortisonivoiteilla ja lääkkeillä.

Lääkäri saattaa ehdottaa myös biologista lääkehoitoa. Biologiset lääkkeet ovat lääkkeitä, jotka on tuotettu elävissä organismeissa.

Missä kehon osissa psoriaasi saattaa oireilla?

Vaikka psoriaasi voi oireilla missä kehon osassa tahansa, tavallisimpia paikkoja ovat:

Muita hoitokeinoja

Jos paikallisia valmisteita on jo kokeiltu, eikä niistä ole ollut psoriaasin hoidossa apua, on paikallaan käydä sellaisen ihotautilääkärin vastaanotolla, jolla on kokemusta psoriaasin hoidosta. Hän osaa kertoa muista saatavilla olevista hoitovaihtoehdoista.

Haluatko lukea lisää elämästä psoriaasin kanssa? Klikkaa alla olevia otsikoita löytääksesi lisää tietoa psoriaasin hoidosta ja elämästä psoriaasin kanssa.

Kuinka psoriaasia hoidetaan

Kuinka psoriaasia hoidetaan

Psoriaasiin on olemassa erilaisia hoitokeinoja, kuten erityyppisiä lääkkeitä ja paikallisvalmisteita.

Lue lisää
Elämää psoriaasin kanssa

Elämää psoriaasin kanssa

Psoriaasidiagnoosin saaminen voi olla rankkaa, mutta voit pyrkiä hallitsemaan sairauttasi monin tavoin.

Tukea ja neuvoja

Tukea ja neuvoja

Sinun ei tarvitse pärjätä psoriaasin kanssa yksin – lue tästä, kuinka löydät tukea.

Lue lisää