Psoriaasin hoitoPsoriaasin hoito

Psoriaasin hoito

Psoriaasia voidaan hoitaa monin eri tavoin, esimerkiksi erilaisilla lääkkeillä ja paikallisvalmisteilla.

Psoriaasiin ei toistaiseksi ole olemassa parantavaa hoitoa, mutta sen oireita voidaan helpottaa monin eri tavoin.

Tässä lyhyessä oppaassa on kerrottu hoitomuodoista, joita lääkäri todennäköisimmin tarjoaa.

Paikallisvalmisteet

Paikallisvalmisteet

Lievän ja keskivaikean psoriaasin hoitoon lääkäri suosittelee yleensä ensi vaiheessa voiteita ja rasvoja. Näitä kutsutaan paikallisvalmisteiksi, sillä ne levitetään tiettyyn osaan vartaloa – tässä tapauksessa iholle.

Paikallisvalmisteisiin lukeutuvat päänahkaan levitettävät valmisteet ja shampoot sekä kosteusvoiteet ja kortisonivoiteet.

Systeemiset psoriaasilääkkeet

Systeemiset psoriaasilääkkeet

Systeemiset lääkkeet ovat lääkkeitä, jotka vaikuttavat koko elimistöön. Näitä määrätään psoriaatikoille tavallisesti silloin, kun sairaus ei ole vastannut muuhun hoitoon, kuten esimerkiksi paikallisvalmisteisiin.

Systeemiset lääkkeet voivat olla neste-, tabletti- tai ihon alle pistettävässä muodossa. Tavallisimpia niistä ovat mm. metotreksaatti ja asitretiini, jotka hidastavat ihosolujen tuotantoa, ja siklosporiini, joka heikentää immuunipuolustusjärjestelmää.

Lue lisää
Biologiset lääkkeet psoriaasin hoidossa

Biologiset lääkkeet psoriaasin hoidossa

Biologiset lääkkeet ovat elävissä organismeissa valmistettuja lääkkeitä. Niiden vaikutus kohdistuu tulehdusta aiheuttaviin soluihin.

Biologinen lääkehoito voidaan aloittaa, jos psoriaasi on keskivaikea tai vaikea, eikä sairaus ole vastannut riittävällä tavalla aiempaan hoitoon.

Lue lisää
Valohoito psoriaasin hoidossa

Valohoito psoriaasin hoidossa

Valohoidossa käytetään luonnonvaloa ja keinovaloa psoriaasioireiden lievittämiseen. Keinovalohoito tarkoittaa menetelmää, jossa ihotautilääkäri käyttää iholla UV-valoa joko yksin tai yhdistelmähoitona.

Toisin kuin tietyillä muilla hoidoilla, valohoidolla on hyvin vähän haittavaikutuksia, joten se voi olla varsin hyvä vaihtoehto psoriaasin hoidossa.

Lue lisää