xxxx

Aurinko ja psoriaasi

Auringonvalo voi olla hyödyksi psoriaasin hoidossa, mutta on tärkeää pitää iho asianmukaisesti suojattuna.

Onko auringonvalo psoriaasista kärsivälle iholle hyväksi?

Olet ehkä kuullut, että auringonvalosta on psoriaatikoille hyötyä. Tämä johtuu siitä, että auringonvalo koostuu osittain ultravioletti- eli UV-valosta, jota voidaan käyttää psoriaasin hoidossa. Auringonvalo sisältää sekä UVA- että UVB-säteilyä, joilla kummallakin on hyötynsä – kuten alla on selitetty – mutta joihin sisältyy myös vakavia riskejä.

UVA-valo

UVA-valoa (ultravioletti A) ei juuri enää käytetä psoriaasin hoidossa, sillä se ei yksin ole riittävän tehokasta. Sen lisäksi tarvitaan psoraleeni-niminen lääke, joka herkistää ihon. Siksi UVA-hoito on tehokasta vain osana PUVA-valohoitoa, (psoraleeni + UVA).


UVB-valo

UVB-valo (ultravioletti B) voi auttaa hidastamaan ihosolujen ylituotantoa, joka aiheuttaa psoriaasin oireet. Psoriaasin oireiden hävittämiseksi UVB-valoa on annettava säännöllisesti tietyn ajan, ja siksi se on tehokkainta osana lääkärin määräämää valohoitoa.


D-vitamiini

Auringonvalo voi auttaa psoriaasin oireisiin myös siksi, että se lisää D-vitamiinin tuotantoa elimistössä. D-vitamiinin on osoitettu parantavan psoriaasin oireita. Suun kautta nautittu tai paikallisesti annettu D-vitamiini voi kuitenkin olla vielä tehokkaampaa – kysy lääkäriltäsi lisää.

Auringonvalolle altistumisen aiheuttamat riskit

Vaikka auringonvalo voi auttaa psoriaasin oireisiin lyhyellä tähtäimellä, siihen liittyy myös vakavia riskejä, jotka on otettava huomioon.

Auringonpolttamat

Auringonpolttamat ovat paitsi kivuliaita ja epämiellyttäviä, myös siinä suhteessa haitallisia, että ne voivat laukaista psoriaasin tai pahentaa sitä Köbnerin ilmiön seurauksena. Köbnerin ilmiöllä tarkoitetaan tilannetta, jossa psoriaasi kehittyy vaurioituneelle ihoalueelle.


Auringon aiheuttamat ihovauriot

Auringonvalolle altistuminen aiheuttaa iholle vahinkoa ajan kuluessa. Auringon aiheuttamia ihovaurioita ovat rypyt, katkenneet verisuonet, veltostunut iho ja maksaläiskät.


Syöpä

Säännöllinen UV-altistus voi lisätä melanooman eli pahanlaatuisen ihosyövän riskiä.

Näiden riskien välttämiseksi on parasta noudattaa lääkärin ohjeita auringolta suojautumisessa.

Kuinka olla turvallisesti auringossaKuinka olla turvallisesti auringossa

Kuinka olla turvallisesti auringossa

Jotta auringon tarjoamista hyödyistä voisi nauttia ilman altistumiseen liittyviä riskejä, ihoa on hyvä suojata ennalta. Keskustele lääkärisi kanssa siitä, kuinka auringossa voi oleskella turvallisesti, ja varo polttamasta ihoasi auringossa.

Aurinkovoiteet

Aurinkovoiteet, -suihkeet ja -lotionit sisältävät aurinkosuojakertoimen (SPF). Jotta iho olisi suojassa UVB-säteiltä, aurinkosuojakertoimen on hyvä olla vähintään 30, tai erittäin vaaleaihoisilla vähintään 50, ja aurinkovoidetta on levitettävä valmistajan ohjeen mukaan. Aikuiselle sopiva määrä on kaksi teelusikallista kasvoille, päähän ja kaulaan tai kaksi ruokalusikallista koko vartalolle. Aurinkosuojavoidetta on lisättävä kahden tunnin välein ja aina uimisen tai kylpemisen jälkeen.


Suojaava vaatetus

Auringolta suojaava vaatetus (vaatteet, joissa aurinkosuojakerroin on tavallista korkeampi – nk. UV-vaatteet) tarjoaa pitkäkestoista ja tehokasta suojaa auringon haitallisilta säteiltä. Pitkähihaiset paidat, housut ja hatut suojaavat myös hyvin auringolta, samoin varjoisaan paikkaan hakeutuminen. Aurinkolaseja on tärkeää käyttää, koska ne suojaavat silmiä auringolta.


Tarkista lääkityksesi

Jotkin lääkkeet, myös psoriaasin hoidossa käytetyt paikallisvalmisteet, voivat herkistää ihon auringolle. Keskustele lääkärisi kanssa, jos sinulla on kysyttävää lääkityksestäsi.


Vältä voimakasta auringonvaloa

Vältä ulkona oleskelua silloin, kun auringon säteily on voimakkainta, tavallisesti keskipäivällä. Voit tarkistaa UV-ennusteen nähdäksesi, mihin aikaan auringossa ei kannata olla lainkaan. UV-ennusteessa auringon voimakkuutta kuvataan UV-indeksin avulla.

  • UV-indeksi 0–2: Ulkona on turvallista olla.
  • UV-indeksi 3–7: Hakeudu varjoon keskellä päivää ja suojaa ihosi esimerkiksi aurinkosuojavoiteella ja päähineellä.
  • UV-indeksi 8–: Vältä ulkona oleskelua keskellä päivää. Erilaiset suojautumiskeinot ovat välttämättömiä.

Haluatko tietää lisää siitä, kuinka ihoa voi suojata parhaiten? Klikkaa alla olevia otsikoita lukeaksesi lisää.

Ihosta huolehtiminen ja pahenemisvaiheiden hoito

Ihosta huolehtiminen ja pahenemisvaiheiden hoito

Huolellinen ihonhoito voi auttaa ehkäisemään ja hoitamaan pahenemisvaiheita.

Lue lisää
Käsikauppavalmisteita, joista on apua psoriaasin hoidossa

Käsikauppavalmisteita, joista on apua psoriaasin hoidossa

Lue lisää ainesosista, joita kannattaa suosia sopivaa ihonhoitotuotetta valitessa.

Lue lisää
Psoriaatikon ihon ehostaminen ja meikkaaminen

Psoriaatikon ihon ehostaminen ja meikkaaminen

Vinkkejä meikkituotteiden käyttöön psoriaasioireista kärsivällä iholla.

Lue lisää