Biologiset lääkkeet psoriaasin hoidossaBiologiset lääkkeet psoriaasin hoidossa

Biologiset lääkkeet psoriaasin hoidossa

Biologiset lääkkeet ovat hoitomuoto, jonka teho kohdistuu psoriaasin juurisyyhyn.

Mitä biologiset lääkkeet ovat?

Biologiset lääkkeet, toisin kuin perinteiset lääkkeet, kuten vaikkapa ibuprofeeni tai parasetamoli, on tehty elävissä organismeissa.

Useimmat psoriaasin hoitoon tarkoitetut biologiset lääkkeet on suunniteltu estämään tiettyjä immuunijärjestelmän osia, ja niitä voidaan pitää ”täsmähoitoina”. Biologiset lääkkeet annetaan pistoksena ihon alle tai infuusiona.

Milloin biologisia lääkkeitä käytetään psoriaasin hoidossa?Milloin biologisia lääkkeitä käytetään psoriaasin hoidossa?

Hoitotulokset ovat olleet rohkaisevia: monet psoriaatikot ovat saaneet huomattavaa helpotusta oireisiinsa käyttäessään biologisia lääkkeitä lääkärin ohjeiden mukaisesti.

Jos et huomaa oireiden lievittyneen kuukauden kuluessa tai sinulla ilmenee hankalia haittavaikutuksia, lääkäri suosittelee todennäköisesti lääkityksen lopettamista. Lääkäri saattaa ehdottaa toista biologista lääkettä, jos hän arvioi sen turvalliseksi ja tarkoituksenmukaiseksi. Kaikki biologiset lääkkeet eivät vaikuta samalla tavalla, joten jos yhdestä lääkkeestä ei ole apua, jokin toinen voi olla hyödyksi.

Milloin biologisia lääkkeitä käytetään psoriaasin hoidossa?

Biologisia lääkkeitä käytetään yleensä vain sellaisten potilaiden hoidossa, jotka ovat jo kokeilleet muita hoitovaihtoehtoja, kuten paikallisia (iholle levitettäviä) valmisteita, valohoitoa, tai systeemisiä hoitoja, mutta eivät ole saaneet niistä riittävää vastetta, tai niille, joille muunlaisia hoitoja ei voida antaa.

Minkä tyyppisiä biologisia lääkkeitä psoriaasin hoidossa käytetään?

TNF:n estäjät

TNF:n estäjät estävät proteiinin nimeltä tuumorinekroositekijä (TNF) toimintaa. Se on psoriaatikoilla tyypillisesti yliaktiivinen. TNF:n estäjät voivat vähentää ylenmääräistä tulehdusta elimistössä.

TNF:n estäjiin kuuluvat adalimumabi, etanersepti, infliksimabi ja sertolitsumabi.

Interleukiinin estäjät

Psoriaatikoilla on erittäin runsaasti interleukiineja (IL) elimistössään. Interleukiinit ovat merkittävässä osassa aiheuttamassa liiallista tulehdusvastetta, joka on monille tulehduksellisille taudeille tyypillistä. Interleukiinin estäjät vaikuttavat neutraloimalla tiettyjen interleukiinien aktiivisuutta ja voivat auttaa vähentämään ylenmääräistä tulehdusta.

Interleukiinin estäjiin kuuluvat bimekitsumabi, brodalumabi, guselkumabi, iksekitsumabi, risankitsumabi, sekukinumabi, tildrakitsumabi ja ustekinumabi.

Biologisten lääkkeiden haittavaikutukset

Lääkäri seuraa hoitoa tarkasti havaitakseen sen mahdolliset haittavaikutukset. Kuten kaikki lääkkeet, myös biologiset lääkkeet voivat aiheuttaa haittoja, ja ne voivat vaihdella hoidosta riippuen.

Yleisiä biologisten lääkkeiden haittavaikutuksia ovat mm.:

 • Pyörrytys
 • Kurkkukipu
 • Yskä
 • Vatsakipu
 • Pahoinvointi
 • Ripuli
 • Pistoskohdan reaktiot
 • Päänsärky
 • Väsymys
 • Ylähengitystieinfektiot
 • Allergiset reaktiot
 • Punoitus tai kuumotus iholla
 • Huuliherpes

Koska biologiset lääkkeet vaikuttavat heikentämällä immuunipuolustusjärjestelmän toimintaa, ne altistavat infektioille. Lääkäriltä kannattaa kysyä ohjeita oman infektioriskin pienentämiseen.

Haluatko lukea lisää psoriaasin hoitokeinoista? Klikkaa alhaalla olevia otsikoita lukeaksesi lisää.

Paikallisvalmisteet

Paikallisvalmisteet

Psoriaasin hoidossa käytettyihin paikallisvalmisteisiin kuuluvat voiteet ja rasvat.

Systeemiset hoidot

Systeemiset hoidot

Lääkäri saattaa määrätä systeemisen lääkkeen, jos paikallisvalmisteet eivät ole riittävän tehokkaita hoitamaan psoriaasin oireita.

Lue lisää
Valohoito

Valohoito

Valohoidossa käytetään UV-valoa oireiden lievittämiseen.

Lue lisää