Nivelpsoriaasi

Mikä on nivelpsoriaasi?

Nivelpsoriaasi on reumasairaus, joka saattaa puhjeta psoriaasin myötä. Nivelpsoriaasi aiheuttaa tavallisesti tulehdusta (turvotusta), jäykkyyttä ja kipua nivelissä. Kuten psoriaasi, myös nivelpsoriaasi on pitkäaikaissairaus.

Nivelpsoriaasi on autoimmuunisairaus. Immuunijärjestelmän tehtävä on suojella elimistöä infektioilta ja muilta sairauksilta, mutta autoimmuunisairaudessa järjestelmä hyökkää erehdyksessä kohti elimistön terveitä kudoksia, kuten niveliä, ja aiheuttaa tulehduksen.

Tulehdusreaktio on immuunipuolustusjärjestelmän tavanomainen tapa taistella taudinaiheuttajia vastaan. Silloin tulehdusalueelle kulkee enemmän verta ja nesteitä. Nivelpsoriaasissa tulehdus ja niveleen kertyvä neste voivat aiheuttaa kipua ja jäykkyyttä sekä pysyviä nivelvaurioita.

Minkälaisia ovat nivelpsoriaasin oireet?

Nivelpsoriaasin tärkeimpiä oireita ovat kipu, turvotus ja jäykkyys yhdessä tai useammassa nivelessä. Nivelpsoriaasi voi aiheuttaa ongelmia missä nivelessä tahansa, mutta tavallisimmin sairaus ilmenee käsissä, jaloissa, polvissa, niskassa, selkärangassa ja kyynärpäissä.

Nivelpsoriaasi voi ilmetä eri ihmisillä eri tavoin. Osalla voi esiintyä vaikeita oireita useissa nivelissä, kun taas toisilla oireet saattavat olla lieviä ja rajoittua yhteen tai kahteen niveleen.

Toisinaan oireet voivat lievittyä (remissio) ja toisinaan pahentua (pahenemisvaiheet).

Daktyliitti

Daktyliitti

Daktyliitti tarkoittaa sormien tai varpaiden makkaramaista turvotusta, mikä johtuu nivelten, jänteiden ja niitä ympäröivien kudosten tulehduksesta.

Daktyliittia esiintyy tavallisimmin yhdessä tai kahdessa sormessa tai varpaassa kerrallaan.

Kipu ja turvotus

Kipu ja turvotus

Daktyliitista kärsivät nivelet voivat usein tuntua jäykiltä ja kivuliailta. Esimerkiksi sormien taivuttaminen saattaa onnistua vain osittain. Kipu ja jäykkyys on usein pahimmillaan aamuisin sekä silloin, kun ihminen on ollut pitkään liikkumatta.

Turvotus, punoitus ja lämpö

Turvotus, punoitus ja lämpö

Niveliä verhoavien kerrosten tulehtuminen voi aiheuttaa turvotusta, ja nivelet voivat tuntua lämpimiltä ja aroilta.

Entesiitti

Entesiitti

Entesiitti tarkoittaa kivuliasta tulehdusta alueilla, joilla luut kiinnittyvät nivelsiteet ja jänteisiin.

Tavallisimmin entesiittiä esiintyy sääriluun yläosassa, kantapään alla tai takana ja kylkiluiden ja rintalastan liitoskohdissa. Viimeksi mainittu saattaa aiheuttaa rintakipua ja vaikeuttaa hengittämistä syvään.

Uveiitti eli silmän suonikalvoston tulehdus

Uveiitti

Uveiitti oireilee silmissä kipuna, vetistämisenä ja punoituksena. Se saattaa aiheuttaa näön hämärtymistä ja valoherkkyyttä.

Muita nivelpsoriaasin oireita

Osalla nivelpsoriaasia sairastavista saattaa ilmetä myös yleisluontoisempia oireita, kuten:

  • Kynsimuutokset (pieniä painaumia tai kynnen irtoamista kynsivallista)
  • Väsynyt tai vetämätön olo
  • Kohonnut ruumiinlämpö (kuume)
  • Hikoilu
  • Ruokahaluttomuus
  • Painon lasku

Mikä nivelpsoriaasia aiheuttaa?

Nivelpsoriaasiin voi sairastua myös henkilö, joka ei kärsi psoriaasista. Psoriaasipotilaista 20–40 %:lla puhkeaa myös nivelpsoriaasi. Tavallisesti se ilmenee kymmenen vuoden kuluessa psoriaasin toteamisesta, vaikka joillakin potilailla voi esiintyä niveloireita jo ennen kuin sairaus aiheuttaa oireita iholla.

Kuten edellä mainittiin, nivelpsoriaasi on autoimmuunisairaus, jossa elimistön immuunipuolustusjärjestelmä hyökkää erehdyksessä terveitä kudoksia vastaan. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, mikä tämän aiheuttaa tai miksi osalle psoriaatikoista kehittyy nivelpsoriaasi ja osalle ei.

Normaalitilanteessa immuunipuolustusjärjestelmä tuottaa yhdisteitä, joiden avulla se taistelee virusten ja bakteerien aiheuttamia infektioita vastaan. Nivelpsoriaasissa immuunipuolustusjärjestelmä erehtyy vapauttamaan näitä yhdisteitä niveliä ympäröiviin kerroksiin, jolloin ne aiheuttavat kipua ja tulehdusta ympäröivissä kudoksissa.

Nivelpsoriaasin riskitekijät

Tunnetaan muutamia tekijöitä, jotka saattavat nostaa nivelpsoriaasin riskiä:

  • Perimä – noin 40 %:lla ihmisistä, joilla todetaan nivelpsoriaasi ja psoriaasi, on myös samasta sairaudesta kärsiviä perheenjäseniä

  • Ympäristötekijät – monet ympäristössä esiintyvät tekijät, kuten virukset, infektiot, loukkaantumiset tai erityistä stressiä aiheuttavat elämäntilanteet

  • Tupakointi – on olemassa näyttöä, jonka perusteella tupakointi saattaa olla yhteydessä nivelpsoriaasin syntyyn