Elämäntapamuutokset

Paino ja ruokavalio

Paino ja ruokavalio

Jos haluat pudottaa painoa, et ole yksin. Normaalipainossa pysyminen on erityisen tärkeää, jos kärsit tulehduksellisesta reumasairaudesta, koska ylimääräiset kilot rasittavat niveliä.

Tärkeintä niin reumapotilaille kuin kenelle tahansa on noudattaa tasapainoista ruokavaliota.

Suunnilleen kaksi kolmasosaa ruokavaliosta tulisi olla hedelmiä, vihanneksia ja täysjyvätuotteita. Kolmannes ruokavaliosta voi muodostua vähärasvaisista maitotuotteista ja hyvistä proteiinin lähteistä.

Keskustele lääkärin kanssa painostasi ja siitä, mistä tukea painon pudotukseen voi saada, jos siihen on tarvetta.

Liikunta

Liikunta

Monet tulehduksellisia reumasairauksia sairastavat pitävät vedessä liikkumisesta, sillä vesi tukee niveliä. Vesijumppa, uinti ja vesijuoksu ovat erinomaisia liikuntamuotoja. Jos et osaa uida, milloinkaan ei ole liian myöhäistä ilmoittautua kurssille.

Jooga, pilates, pyöräily ja kävely ovat myös hyviä lajeja tulehduksellisia reumasairauksia sairastaville. Uusi laji on kuitenkin hyvä aloittaa rauhallisesti. Kaikkea kohtuudella – näin kestävyys kasvaa vähitellen.

Liikunnasta on monenlaista etua. Se voi parantaa unen laatua ja lievittää kipua, jäykkyyttä ja ahdistuneisuutta. Se voi myös nopeuttaa palautumista pahenemisvaiheiden jälkeen. Liikunta on myös yksi tärkeimmistä tavoista pysyä normaalipainoisena.

Lääkäri osaa antaa neuvoja liikunnan aloittamiseen.

Tupakoinnin lopettaminen

Tupakointi voi vaikeuttaa tulehduksellisen reumasairauden oireita. Siksi tupakoinnin lopettaminen on suositeltavaa. Lääkäri auttaa löytämään parhaat keinot tupakoinnin lopettamiseen ja ohjaa paikallisten tukipalveluiden piiriin.