xxxx

Valohoito psoriaasin hoidossa

Valohoidossa käytetään UV-valoa oireiden lievittämiseen.

Mitä valohoito on?

Valohoito on hoitomuoto, jossa psoriaasin oireiden hoitamiseen käytetään ultraviolettivaloa (UV-valoa). Hoidon tavoitteena on lievittää tulehdusta iholla. Valohoitoa antaa yleensä ihotautilääkäri joko sairaalassa tai muualla erikoissairaanhoidossa.

Valohoitojakson kesto voi vaihdella riippuen siitä, minkä tyyppisestä valohoidosta on kyse. Yleensä hoitojakson pituus on hoitokertaa. Vuodessa voidaan antaa kaksi hoitojaksoa.

Milloin psoriaasin hoidossa käytetään valohoitoa?

Valohoitoa käytetään usein silloin, kun paikalliset valmisteet eivät yksinään riitä saamaan psoriaasin oireita hallintaan.

UVB-hoitoa (ultravioletti B) käytetään läiskä- ja pisarapsoriaasin hoidossa, kun taas psoraleenin ja UVA-hoidon yhdistelmää käytetään hoitamaan palmoplantaarista pustuloosia (yhdenlaista märkärakkulaista psoriaasia, joka ilmenee käsissä ja jaloissa). Lue lisää eri tautimuodoista psoriaasin eri tyyppejä käsittelevästä osiosta.

Valohoidon vaikutukset ovat ohimeneviä – vaikutus kestää muutamasta viikosta yli vuoteen – joten hoito voi olla tarpeen toistaa.

On tärkeää, että lääkärille kerrotaan kaikista käytössä olevista lääkkeistä ennen valohoidon aloittamista, sillä jotkin lääkkeet tekevät ihosta herkemmän UV-valolle. Lisäksi on varmistettava, ettei hoitojaksolle osu lomia tai muita poissaoloja. Raskaana olevien ei pidä käydä valohoidossa.

Psoriaasin hoidossa käytetyt eri valohoitomuodot

Valohoidon haittavaikutukset

Valohoidon haitat ovat yleensä lieviä ja usein lyhytaikaisia.

Tavanomaisia haittavaikutuksia ovat:

  • Auringonpolttamat tai ihon päivettyminen
  • Kuiva, kutiseva iho
  • Ihottumat
  • Rakot
  • Pahoinvointi
  • Päänsärky

Psoraleenit voivat aiheuttaa pahoinvointia – jos näin käy, voidaan kenties valita toisenlainen psoraleeni tai kokonaan toinen lääke, jotta pahoinvointi saadaan loppumaan.

Valohoidon pitkän aikavälin haittoja ovat ihon ikääntymisen kiihtyminen ja joidenkin ihosyöpien riskin kohoaminen. PUVA-hoitoon liittyy enemmän riskejä kuin UVB-hoitoon, joten lääkäri tutkii ihosi, jos PUVA-käyntejä tarvitaan enemmän kuin 200.

Haluatko lukea lisää psoriaasin hoidosta? Klikkaa alhaalla olevia otsikoita lukeaksesi lisää saatavilla olevista hoitokeinoista

Paikallisvalmisteet

Paikallisvalmisteet

Psoriaasin hoidossa käytettyihin paikallisvalmisteisiin kuuluvat voiteet ja rasvat.

Systeemiset hoidot

Systeemiset hoidot

Lääkäri saattaa määrätä systeemisen lääkkeen, jos paikallisvalmisteet eivät ole riittävän tehokkaita hoitamaan psoriaasin oireita.

Lue lisää
Biologiset hoidot

Biologiset hoidot

Biologiset lääkkeet ovat hoitomuoto, jonka teho kohdistuu psoriaasin juurisyyhyn.

Lue lisää