Raskaus

Raskauden suunnittelu ja raskaaksi tuleminen

Et ehkä suunnittele raskautta lähitulevaisuudessa. Psoriaasin takia asiaa on kuitenkin hyvä pohtia hyvissä ajoin. Tärkeät kysymykset on hyvä esittää lääkärille ennemmin kuin myöhemmin, sillä näin saadaan aikaan parempi hoitosuunnitelma. Saatat kiittää itseäsi siitä myöhemmin.

Psoriaasia sairastaessa raskauden suunnittelu on tärkeää, jotta käytössäsi on lääke, jonka käyttöä voi tarvittaessa jatkaa myös raskauden ja imetyksen aikana. Jos raskaus on suunniteltu, lääkärisi pystyy auttamaan sinua pääsemään mahdollisimman hyvään kuntoon ennen raskauden alkamista.

Katse kauas eteenpäin

  • Noin joka viides raskaus on suunnittelematon. Alle 30-vuotiaista äideistä 40 prosenttia ei ollut suunnitellut raskautta esikoisen kohdalla.

  • Raskauden ehkäisyn teho riippuu menetelmästä ja sen oikeasta käytöstä

Jos siis edes harkitset vauvan hankkimista, näistä tiedoista voi olla sinulle hyötyä.

Suunnittelu

Psoriaasia sairastavista naisista saattaa toisinaan tuntua, että he joutuvat valitsemaan hoidon ja perheen perustamisen välillä. On tärkeää tietää, että kun laaditaan hoitosuunnitelma, jossa myös raskauden mahdollisuus on otettu huomioon, tällaista valintaa ei tarvitse tehdä.

Vaikka monilla naisilla oireet lievittyvät raskauden aikana, lähes joka toisella oireet jatkuvat entisellään tai voimistuvat. Psoriaasin on pysyttävä hyvässä hoitotasapainossa myös raskauden aikana sekä äidin että lapsen terveyden turvaamiseksi.

Vinkkejä

  • Keskustele perhesuunnittelusta sinua hoitavien terveydenhuollon ammattilaisten (esim. yleislääkärin, sairaanhoitajan, ihotautilääkärin, synnytyslääkärin tai gynekologin, kätilön tai apteekkihenkilökunnan) kanssa jo varhain.

  • Sairautta on syytä seurata sekä ennen raskautta, sen aikana, että raskauden päätyttyä. Kaikki lääkkeet eivät sovi käytettäviksi raskauden aikana. Ihotautilääkärisi kertoo, kuinka hoitosuunnitelmaa on kenties tarpeen muuttaa. Keskustele sopivimmista vaihtoehdoista sinua hoitavien terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.

  • Tutustu alla olevaan perhesuunnitteluoppaaseen, joka on tarkoitettu psoriaasia sairastaville naisille. Oppaasta löydät neuvoja perhesuunnitteluun, raskausaikaan ja elämään vauvan kanssa.

PerhesuunnitteluPDF

Perhesuunnitteluopas

Download

Synnytys ja synnytyksen jälkeinen aika

Synnytys ja synnytyksen jälkeinen aika

Vastasyntyneestä huolehtiminen on jännittävää, mutta myös haastavaa. Saatat tuntea itsesi väsyneeksi huolehtiessasi vastasyntyneen tarpeista, ja lisäksi psoriaasin oireet voivat voimistua synnytystä seuraavien viikkojen aikana.

Vaikka oireet lievittyisivät raskauden aikana, ne voivat palata synnytyksen jälkeen. Muista kysyä neuvoa sinua hoitavilta terveydenhuollon ammattilaisilta ja hae apua psoriaasin oireiden hallintaan synnytyksen jälkeen. On tärkeää, että huolehdit myös omasta fyysisestä ja psyykkisestä voinnistasi.

Kun psoriaasin oireet ovat hallinnassa, sinun on helpompi suoriutua vauva-ajan haasteista. Pyydä apua kumppaniltasi, perheeltäsi ja ystäviltäsi, kun vielä totuttelet elämään vastasyntyneen kanssa. Näin saat enemmän aikaa psoriaasin oireiden hoitoon. Kerro heille, kuinka voit, he ovat tukenasi.

Imetys

Imetys

Psoriaasia sairastavat naiset voivat imettää lastaan, mutta kaikki lääkkeet eivät sovi käytettäviksi imetysaikana. Keskustele imetyksestä sinua hoitavien terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Koska kaikkia lääkkeitä ei voi käyttää imetyksen aikana, monet psoriaasia sairastavat naiset saattavat erehtyä ajattelemaan, että heidän on valittava hoidon ja imetyksen välillä. Kun kerrot haluavasi imettää lastasi ja keskustelet hoitovaihtoehdoista hyvissä ajoin, hoitoa voidaan tarvittaessa muuttaa.

Periytyykö psoriaasi lapselle?

Vaikka psoriaasi voi periytyä, on myös monia muita tekijöitä, jotka yhdessä määrittelevät, puhkeaako sairaus myös lapsella. Jos toinen vanhemmista sairastaa psoriaasia, sairastumisen riski lapsella on 14–28 %. Jos molemmilla vanhemmilla on psoriaasi, todennäköisyys on 50 prosentin luokkaa.