Systeemiset lääkkeet psoriaasin hoidossaSysteemiset lääkkeet psoriaasin hoidossa

Systeemiset lääkkeet psoriaasin hoidossa

Lääkäri saattaa määrätä systeemisen lääkkeen, jos paikallisvalmisteet eivät ole riittävän tehokkaita hoitamaan psoriaasin oireita.

Mitä systeemiset lääkkeet ovat?

Systeemiset lääkkeet ovat lääkkeitä, jotka pistetään ihon alle tai niellään ja jotka vaikuttavat näin koko elimistöön. Niitä määrää usein ihotautilääkäri tilanteissa, joissa psoriaasin oireet ovat vaikeita eikä sairaus ole vastannut muihin hoitoihin.

Metotreksaatti

Metotreksaatti auttaa hidastamaan ihosolujen ylituotantoa, joka aiheuttaa psoriaasin oireet, ja vähentämään tulehdusta. Sillä voi olla on haittavaikutuksia, joten sitä määrätään yleensä vain, kun paikallisvalmisteet tai valohoito eivät ole osoittautuneet tehokkaiksi.

Metotreksaatti voi olla kehittyvälle sikiölle erittäin vaarallista, joten naisten, jotka voivat tulla raskaaksi, on käytettävä raskaudenehkäisyä.

Sekä miehiä että naisia kehotetaan odottamaan vähintään kuusi kuukautta hoidon päättymisestä ennen kuin he alkavat yrittää raskaaksi tulemista.

Metotreksaatilla voi olla myös yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden, kuten ibuprofeenin ja joidenkin vitamiinien kanssa, joten kerro lääkärille kaikista samanaikaisesti käytössä olevista lääkkeistä ja ravintolisistä.

Siklosporiini

Siklosporiini on immunosuppressantti, mikä tarkoittaa, että se rajoittaa immuunipuolustusjärjestelmän toimintaa ja hidastaa psoriaasin taustalla olevaa ihosolujen ylituotantoa. Sitä määrätään yleensä silloin, kun paikallisvalmisteet tai valohoito eivät ole olleet tehokkaita.

Siklosporiinilla voi olla myös yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden, kuten ibuprofeenin ja joidenkin vitamiinien kanssa, joten potilaan on kerrottava lääkärille kaikista samanaikaisesti käytössä olevista lääkkeistä ja ravintolisistä. Siklosporiinihoidon aikana on myös vältettävä greipin syömistä ja greippimehun juomista, sillä se voi vaikuttaa lääkkeen toimintaan.

Asitretiini

Asitretiini kuuluu retinoidien ryhmään. Se hidastaa ihosolujen jakautumista, mikä psoriaatikoilla on kiihtynyt. Tavallisesti asitretiinia käytetään vain silloin, kun muut hoitokeinot, kuten paikallisvalmisteet, valohoito tai muut systeemiset hoidot eivät ole olleet hyödyksi.

Asitretiini voi olla kehittyvälle sikiölle erittäin vaarallista, joten asitretiinihoitoa saavien naisten, jotka voivat tulla raskaaksi, on käytettävä raskaudenehkäisyä. Naisia kehotetaan odottamaan kolme vuotta hoidon päättymisestä ennen kuin he alkavat yrittää raskaaksi tulemista.

Muita hoitokeinoja

Muita systeemisiä lääkkeitä psoriaasin hoidossa ovat apremilasti ja dimetyylifumaraatti, joita kumpaakin käytetään tulehduksen lievittämiseen. Näitä valmisteita käytetään tyypillisesti silloin, kun psoriaasi on vaikea eivätkä muut hoidot ole tuottaneet vastetta.

Haluatko lukea lisää psoriaasin hoidosta? Klikkaa alhaalla olevia otsikoita lukeaksesi lisää saatavilla olevista hoitokeinoista.

Paikallisvalmisteet

Paikallisvalmisteet

Psoriaasin hoidossa käytettyihin paikallisvalmisteisiin kuuluvat voiteet ja rasvat.

Biologiset hoidot

Biologiset hoidot

Biologiset lääkkeet ovat hoitomuoto, jonka teho kohdistuu psoriaasin juurisyyhyn

Lue lisää
Valohoito

Valohoito

Valohoidossa käytetään UV-valoa oireiden lievittämiseen.

Lue lisää