Yhteinen päätöksenteko psoriaasin hoidossaYhteinen päätöksenteko psoriaasin hoidossa

Yhteinen päätöksenteko psoriaasin hoidossa

On hyvä omaksua aktiivinen rooli psoriaasin hoidossa yhdessä hoidosta vastaavan tiimin kanssa.

Mitä on yhteinen päätöksenteko?

Yhteinen päätöksenteko tarkoittaa sitä, että psoriaatikko toimii yhdessä hoidosta vastaavan tiimin kanssa, jotta onnistutaan luomaan hoitosuunnitelma, jossa on huomioitu myös potilaan toiveet, elinolosuhteet ja arvot. Hoitosuunnitelman tekemiseen osallistuvat kaikki hoitotiimin jäsenet (esim. yleislääkäri, sairaanhoitaja, ihotautilääkäri, reumatologi, jne.), ja potilaalla on siinä keskeinen rooli.

Terveydenhuollon ammattilaiset ovat asiantuntijoita, kun kyse on lääketieteellisestä näytöstä, mutta potilas itse tietää, mikä hänelle on tärkeintä.

Tiesitkö?

  • Ne, jotka pystyvät tekemään tietoon perustuvia hoitopäätöksiä, arvioivat elämänlaatunsa paremmaksi ja ovat tyytyväisempiä hoitotuloksiin
  • Suunnilleen 81 % lääkäreistä suhtautuu myönteisesti, kun heille esitetään vastaanottokäynneillä itse selvitettyä tietoa sairaudesta
  • Potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten arviot potilaan tilanteesta eroavat toisistaan. Eräässä tutkimuksessa 15,4 % potilaista arvioi sairautensa vaikeammaksi kuin heidän lääkärinsä
  • Toiveet hoidon tuloksista eivät aina ole linjassa lääkäreiden toiveiden kanssa, ja siksi niistä on tärkeää keskustella vastaanotolla

Psoriaasi on tärkeää tuntea

Kun tietää mahdollisimman paljon omasta sairaudestaan, lisää se hallinnan tunnetta ja vähentää sairauden vaikutuksia arjessa.

Se voi myös auttaa tekemään tietoon perustuvia päätöksiä sairauden päivittäisestä hoidosta ja hoitoon liittyvistä valinnoista.

Lue lisää psoriaasin eri tyypeistä täältä

Lue lisää nivelpsoriaasista täältä

… samoin sen hoitovaihtoehdot

Vaikka psoriaasiin ei ole parantavaa hoitoa, siihen on saatavilla monenlaisia hoitokeinoja, joiden avulla oireita voidaan hallita ja lievittää. Se, mikä hoito kullekin sopii parhaiten, on yksilöllistä ja riippuu sairauden vaikeusasteesta ja siitä, millä alueilla oireita esiintyy. On tärkeää keskustella hoitovaihtoehdoista hoidosta vastaavan tiimin kanssa.

Elämä muuttuu jatkuvasti, ja sairauden hoidon on seurattava näitä muutoksia. Hoitoa on arvioitava uudelleen säännöllisin väliajoin, ja sitä pitää päivittää tarpeen mukaan, kulloistenkin olosuhteiden mukaisesti.

Lue lisää psoriaasin hoitovaihtoehdoista

Lue lisää nivelpsoriaasin hoitovaihtoehdoista

Mitä lääkäriltä voi odottaa

Jotta voi tehdä täysin tietoon perustuvan päätöksen oman sairautensa hoidosta, lääkärin on annettava:

  • selkeä selvitys siitä, milloin on valinnan mahdollisuus ja mitkä ovat vaihtoehdot
  • tietoa saatavilla olevien hoitovaihtoehtojen riskeistä ja hyödyistä – näin saa käsityksen siitä, mitkä vaihtoehdot voisivat olla omaan elämäntapaan ja omiin tavoitteisiin sopivia
  • mahdollisuus miettiä omia arvoja ja toiveita. Hoidosta vastaava tiimi työskentelee yhdessä ja auttaa tunnistamaan parhaan vaihtoehdon sen perusteella, mikä potilaalle itselleen on tärkeää
  • mahdollisuus tehdä päätös tai lykätä päätöksentekoa, jos vaihtoehtoihin tutustuminen sitä vaatii. Ilmassa ei milloinkaan saa olla kiireen tuntua, kun kyse on terveyteen liittyvistä päätöksistä.

Käytännön vinkkejä

On tavallista puhua lääkäreiden kanssa sairauden fyysisistä oireista, mutta se, miltä tuntuu, vaikuttaa myös fyysiseen vointiin.

Siksi hoidosta keskusteltaessa on tärkeää puhua hoidon kokonaisvaltaisesta vaikutuksesta, mukaan lukien

  • terveys ja hyvinvointi
  • ihmissuhteet sekä yksityis- että työelämässä
  • seksuaalisuus – joutuuko välttelemään intiimejä tilanteita?
  • perheen perustamiseen liittyvät suunnitelmat
  • töissä pärjääminen ja psoriaasin vaikutus urasuunnitelmiin

Hoitotiimi toivoo potilaan tekevän juuri hänelle parhaan ratkaisun. Siksi on tärkeää puhua arjessa mieltä painavista asioista ja siitä, miltä tuntuu.

Lääkärikäyntiin on syytä valmistautua huolella. Kannattaa jo etukäteen miettiä, mitkä asiat on tärkeintä ehtiä käsitellä vastaanottokäynnin aikana.

Lääkärikäyntiin valmistautuminenLääkärikäyntiin valmistautuminen

Lääkärikäyntiin valmistautuminen

Kommunikaatiota hoidosta vastaavien henkilöiden kanssa voi pyrkiä parantamaan monin tavoin.

Tässä on lista asioita, jotka on hyvä ottaa huomioon ennen käyntiä, käynnin aikana ja sen jälkeen.

Ennen

Luonnostele asialistaa – mistä haluat keskustella tai mitä haluat kysyä? Voit kirjoittaa listan ja asettaa kohdat tärkeysjärjestykseen (esimerkiksi niin, että ykköskohta on tärkein ja viides vähiten tärkeä asia) tai merkitä tärkeimmät seikat vaikkapa yliviivaustussilla. Ota lista mukaan vastaanotolle, jotta et varmasti unohda niitä asioita, joista halusit puhua.

Katsele alla olevaa kysymyslistaa, kirjoita vastauksesi muistiin ja ota muistiinpanot mukaasi vastaanotolle. Näin kaikki huolenaiheesi ovat selvillä ennen tapaamista. Voit käyttää muistiinpanoja lähtökohtana keskustelulle lääkärisi kanssa.

Käynnin aikana

Saatat tilaisuuden tullen haluta ottaa ystävän tai perheenjäsenen mukaan vastaanotolle. Läheinen ihminen voi tarjota paitsi henkistä tukea, myös painaa mieleensä lääkärin vastaukset ja auttaa sinua muistamaan ne. Varmista, että tukihenkilön mukaan ottaminen on sallittua.

Tee muistiinpanoja tapaamisten aikana: lääketieteelliset seikat tuntuvat usein kovin suoraviivaisilta, kun lääkäri niistä puhuu, mutta kotona saatatkin huomata, ettet enää muista tarkasti, mitä vastaanotolla puhuttiin ja mitä lääkäri oikeastaan tarkoitti.

Muista esittää kysymyksiä! Jos joku asia on epäselvä, on täysin luonnollista pyytää lääkäriä, sairaanhoitajaa tai apteekkihenkilökuntaa selittämään se tarkemmin. Voit mainiosti sanoa vaikkapa että ”Anteeksi, voisitko selittää vielä uudelleen?” tai ”En vieläkään täysin ymmärrä, mitä tämä tarkoittaa.” Vaihtoehtoisesti voit kokeilla peilaamiseksi kutsuttua tekniikkaa, jossa toistat kuulemasi ja varmistat sillä tavoin, että olet ymmärtänyt oikein.

Jälkeen

Ennen kuin lähdet vastaanotolta, varmista, että tiedät, miten sinun tulee seuraavaksi toimia.

Tärkeimmät kysymykset, jotka voit kysyä itseltäsiTärkeimmät kysymykset, jotka voit kysyä itseltäsi

Tärkeimmät kysymykset, jotka voit kysyä itseltäsi

Oman itsesi arvioiminen auttaa sinua muistamaan kaikki ne asiat, joista haluaisit puhua lääkärin kanssa. Käy nämä kysymykset läpi ennen jokaista tapaamista ja ota tekemäsi muistiinpanot mukaasi.

Yhteinen päätöksenteko naisilla

Vaikka kuka tahansa voi sairastua psoriaasiin, naiset kokevat sairastumisen eri tavalla. Naisilla psoriaasi puhkeaa keskimäärin 3,5 vuotta aikaisemmin kuin miehillä, ja sairastuneiden naisten keski-ikä on 28 vuotta. Mitä nuorempana sairastuu, sitä suurempi vaikutus psoriaasilla on arkeen. On myös totta, että psoriaasin vaikutus elämänlaatuun on naisilla suurempi kuin miehillä. Tilastojen valossa psoriaasia sairastavat naiset ovat miehiä onnettomampia.

Lisäksi psoriaasin vaikeusaste voi vaihdella hormonaalisten muutosten, kuten kuukautiskierron, raskauden tai vaihdevuosien vaikutuksesta. Naisten on myös otettava huomioon sairauden ja sen hoidon mahdolliset vaikutukset raskauteen ja imetykseen.


Haluatko lukea lisää elämästä psoriaasin kanssa? Klikkaa alla olevia otsikoita lukeaksesi lisää.

Ihosta huolehtiminen ja pahenemisvaiheiden hoito

Ihosta huolehtiminen ja pahenemisvaiheiden hoito

Huolellinen ihonhoito voi auttaa ehkäisemään ja hoitamaan pahenemisvaiheita.

Lue lisää
Psoriaasin vaikutukset perhesuunnitteluun

Psoriaasin vaikutukset perhesuunnitteluun

Psoriaasi ei tarkoita lapsihaaveista luopumista.

Henkinen hyvinvointi

Henkinen hyvinvointi

Elämä kroonisen sairauden kanssa voi olla vaikeaa, mutta on tärkeää pysyä myönteisellä mielellä.