Mikä psoriaasia aiheuttaa?Mikä psoriaasia aiheuttaa?

Mikä psoriaasia aiheuttaa?

Lue psoriaasin syistä ja oireita laukaisevista tekijöistä

Psoriaasi on autoimmuunisairaus ja liittyy siis elimistön omaan immuunipuolustusjärjestelmään. Se ei näin ollen ole tarttuva tauti, eikä se siirry ihmiseltä toiselle.

Psoriaasi johtuu liian suuresta määrästä ihosoluja. Normaalisti ihon uusiutuessa solut siirtyvät ihon alemmista kerroksista kohti uloimpaa, ja matka kestää noin 28 päivää. Psoriaatikoilla ihon uusiutumisprosessi kiihtyy ja sama tapahtuu alle viikossa.

Tästä syystä solut eivät ole täysin kehittyneitä saavuttaessaan ihon pinnan, ja iholle kerääntyy kuolleita ihosoluja, jotka hilseilevät hopeansävyisinä. Lisäksi ihon pinnan verenkierto vilkastuu ja iho muuttuu paksummaksi, jolloin iholle syntyy koholla olevia, punoittavia ja hilseileviä läiskiä.

Tarkkaa syytä siihen, miksi prosessi nopeutuu, ei tunneta, mutta immuunijärjestelmän ja perintötekijöiden arvellaan vaikuttavan asiaan. Ja vaikka psoriaasin tiedetään välillä lievittyvän (remissio) ja toisinaan taas pahenevan (pahenemisvaihe), tutkijat eivät varmuudella osaa sanoa, miksi näin tapahtuu.

Perintötekijöiden osuus psoriaasin synnyssäPerintötekijöiden osuus psoriaasin synnyssä

Perintötekijöiden osuus psoriaasin synnyssä

Monilla psoriaatikoilla on myös psoriaasia sairastavia perheenjäseniä, jonka tähden psoriaasin arvellaan olevan osittain perinnöllinen sairaus. Tutkimuksissa on löydetty joitakin geenejä, jotka saattavat olla kytköksissä psoriaasiin, mutta vielä ei tiedetä, miten.

Jos joku perheenjäsenistäsi sairastaa psoriaasia, riskisi sairastua on kohonnut, mutta et silti välttämättä sairastu itse. Myös muilla tekijöillä saattaa olla vaikutusta – ks. alla.

Immuunipuolustusjärjestelmän osuusImmuunipuolustusjärjestelmän osuus

Immuunipuolustusjärjestelmän osuus

Tavallisesti elimistön immuunipuolustusjärjestelmä käyttää taistelussa sairauksia ja infektioita vastaan erityisiä T-soluiksi kutsuttuja soluja. Psoriaasin kaltaisissa autoimmuunisairauksissa nämä solut erehtyvät luulemaan terveitä kudoksia vihollisiksi.

Psoriaatikoille tämä tarkoittaa sitä, että ihon syvin kerros tuottaa uusia soluja normaalia nopeammin. Vielä ei tiedetä, miksi T-solut hyökkäävät elimistön omia ihosoluja vastaan.

Nivelpsoriaasi

Jopa 35 % psoriaatikoista saa lisäksi reumasairauden nimeltä nivelpsoriaasi. On tavallisempaa, että ensin sairastutaan psoriaasiin, mutta näin ei käy aina. Vaikka kumpikaan sairaus ei suoraan aiheuta toista, ne ovat keskenään kytköksissä olevia autoimmuunisairauksia.

Nivelpsoriaasi voi hoitamattomana vaikuttaa niveliin ja sekä toiminta- että liikuntakykyyn, joten jos sinulla ilmenee niveloireita, kuten jäykkyyttä, turvotusta tai kipua nivelissä, on hyvä käydä lääkärin vastaanotolla, jotta hän voi arvioida, onko kyseessä nivelpsoriaasi.

Mikä laukaisee psoriaasin kehittymisen?

Tietyt tekijät voivat laukaista tai pahentaa psoriaasin oireita ja käynnistää mahdollisesti sairauden pahenemisvaiheen. Näitä kutsutaan laukaiseviksi tekijöiksi eli triggereiksi, ja ne ovat yksilöllisiä.

Laukaisevat tekijät voivat myös muuttua ajan myötä, joten on hyvä kiinnittää niihin huomiota. Jos huomaat joitakin seikkoja, jotka saavat sairautesi aktivoitumaan, voit onnistua välttämään niitä muuttamalla elintapojasi.

Jos haluat lukea lisää psoriaasia mahdollisesti laukaisevista tekijöistä, löydät hyödyllistä tietoa Psoriasisliiton sivuilta.

Haluatko lukea lisää psoriaasista? Klikkaa alla olevia otsikoita löytääksesi lisää tietoa mm. psoriaasin toteamisesta.

Psoriaasin eri tyypit

Psoriaasin eri tyypit

Lue psoriaasin eri tyypeistä ja siitä, kuinka niitä hoidetaan.

Lue lisää
Oireet ja diagnoosi

Oireet ja diagnoosi

Lue psoriaasin oireista ja sen toteamisesta.

Lue lisää
Kuinka psoriaasia hoidetaan

Kuinka psoriaasia hoidetaan

Psoriaasiin on olemassa erilaisia hoitokeinoja, kuten erityyppisiä lääkkeitä ja paikallisvalmisteita.

Lue lisää