Mikä psoriaasi on?Mikä psoriaasi on?

Mikä psoriaasi on?

Psoriaasi on ihosairaus, joka aiheuttaa ihon hilseilyä.

Mikä psoriaasi on?

Psoriaasi on ihosairaus, joka aiheuttaa punaisia tai rusehtavia hilseileviä ihoalueita. Se näkyy useimmiten kyynärpäissä, polvissa tai hiuspohjassa, mutta läiskiä voi ilmaantua mihin tahansa kehon osaan, myös kasvoihin.

Psoriaasi on krooninen sairaus, mikä tarkoittaa, että se voi olla elinikäinen, mutta oireet eivät välttämättä ole koko ajan näkyviä. On todennäköisesti jaksoja, jolloin oireet paranevat (remissio), ja jaksoja, jolloin ne pahenevat (pahenemisvaihe). Eri vaiheet vaihtelevat yksilöllisesti ja ajan mittaan.

Vaikka psoriaasi pääasiassa vaikuttaa ihoon, se voi vaikuttaa myös niveliin – silloin sairautta kutsutaan nivelpsoriaasiksi. Jos nivelpsoriaasia ei hoideta, se voi vahingoittaa niveliä pysyvästi ja heikentää liikunta- ja toimintakykyä. Jos sinulla ilmenee niveloireita, kuten turvotusta, jäykkyyttä tai kipua nivelissä, on hyvä käydä lääkärin vastaanotolla, jotta hän voi arvioida, onko kyseessä nivelpsoriaasi.

Psoriaatikoilla myös fyysinen toimintakyky saattaa heiketä, jos psoriaasi hankaloittaa arjesta selviytymistä. Lisäksi krooninen ja näkyvä sairaus kuormittaa henkisesti.

Mikä psoriaasi on?

Psoriaasia on useita eri tyyppejä, joista tavallisin on läiskäpsoriaasi.Lue lisää

Kuka sairastuu psoriaasiin?

Suomessa psoriasista sairastaa arviolta vajaat 2 prosenttia väestöstä eli noin 100 000 ihmistä. Maailmanlaajuisesti psoriasista sairastaa arviolta 60 miljoonaa ihmistä. Maailman terveysjärjestö WHO:n lausuma psoriasiksesta toukokuussa 2014 nosti psoriasiksen muiden vakavien parantumattomien pitkäaikaissairauksien kuten diabeteksen ja sydän- ja verisuonisairauksien rinnalle.

Sairautta esiintyy yhtä lailla naisilla ja miehillä, ja se puhkeaa tavallisimmin 20–30 vuoden iässä tai 50–60 vuoden iässä, mutta se voi puhjeta milloin tahansa. Vaikka psoriaasiin sairastuu naisia ja miehiä, on olemassa jonkin verran näyttöä, jonka perusteella eri sukupuolet olisivat taipuvaisia sairastumaan eri ikäisinä. Naisilla tai tytöillä psoriaasin puhkeaminen ennen 18 ikävuotta on todennäköisempää kuin miehillä tai pojilla, kun taas aikuisiällä naiset sairastuvat eniten ikäryhmissä 18–29 ja 50–69 ja miehet ikäryhmissä 60–69 ja 70–79.

Mikä psoriaasia aiheuttaa?Mikä psoriaasia aiheuttaa?

Mikä psoriaasia aiheuttaa?

Psoriaasi on autoimmuunisairaus, ei infektiosairaus tai tarttuva tauti, joten sitä ei voi saada toiselta ihmiseltä eikä sitä voi tartuttaa toiseen ihmiseen.

Autoimmuunisairaudessa elimistön oma immuunipuolustusjärjestelmä hyökkää tervettä kudosta vastaan. Tämä saa ihon uusiutumisprosessin kiihtymään, jolloin ihosolujen vilkas jakautuminen saa aikaan läiskiä ihon pinnalla. Läiskät voivat hilseillä ja kutista. Valkoihoisilla ne tavallisesti punoittavat, ja tummaihoisemmilla ne näkyvät violetteina tai ruskeina. Läiskän pintaan mahdollisesti muodostuva hilse on valkoista, hopeansävyistä tai harmaata.

Pustulaarisessa psoriaasissa iholla esiintyy läiskien lisäksi märkärakkuloita.

Ei ole täysin selvää, mikä psoriaasin saa puhkeamaan, vaikka taustalla on todennäköisesti jokin geneettinen tekijä. Useimmille psoriaatikoille oireet ilmaantuvat tai ne pahenevat tietyn tapahtuman tai muun laukaisevan tekijän, kuten loukkaantumisen, infektion tai tietyn lääkkeen käytön seurauksena.

Lue lisää psoriaasin syistä

Voiko psoriaasista parantua?Voiko psoriaasista parantua?

Voiko psoriaasista parantua?

Psoriaasiin ei ole parantavaa hoitoa, mutta monia tehokkaita lääkkeitä on kuitenkin saatavilla. Ne voivat lievittää oireita ja parantaa elämänlaatua.

Näihin lukeutuvat:

Haluatko lukea lisää psoriaasista? Klikkaa alla olevia otsikoita löytääksesi lisää tietoa mm. psoriaasin toteamisesta.

Psoriaasin eri tyypit

Psoriaasin eri tyypit

Lue psoriaasin eri tyypeistä ja siitä, kuinka niitä hoidetaan.

Lue lisää
Kuinka psoriaasia hoidetaan

Kuinka psoriaasia hoidetaan

Psoriaasiin on olemassa erilaisia hoitokeinoja, kuten erityyppisiä lääkkeitä ja paikallisvalmisteita.

Lue lisää
Oireet ja diagnoosi

Oireet ja diagnoosi

Psoriaasidiagnoosin saaminen voi olla rankkaa, mutta voit pyrkiä hallitsemaan sairauttasi monin tavoin.

Lue lisää