Psoriaasin oireet ja diagnoosiPsoriaasin oireet ja diagnoosi

Psoriaasin oireet ja diagnoosi

Lue lisää psoriaasin oireista ja sen toteamisesta.

Psoriaasin oireet

Psoriaasi on krooninen ihosairaus. Se aiheuttaa tavallisimmin kuivia, hilseileviä läiskiä iholla.

Psoriaasia on useaa tyyppiä, ja kussakin on omanlaisensa oireet. Useimmille ihmisille kehittyy vain yhdenlainen psoriaasityyppi, mutta sama henkilö voi sairastaa kahta eri tyyppiä samanaikaisesti tai ensin yhtä ja sen jälkeen toista tyyppiä.

Psoriaasin yleisin oire on kuivat iholäiskät, joita peittää hilseilevä ihokerros. Läiskä on tarkkarajainen, pyöreä, punoittava ja ihon pinnasta koholla. Läiskien halkaisija vaihtelee kahdesta sentistä useaan senttiin. Läiskiä ilmaantuu useimmiten kyynärpäihin, polviin, päänahkaan ja alaselkään, mutta niitä voi esiintyä missä tahansa kehon osassa.

Joskus läiskät voivat olla kivuliaita tai kutista – tai kumpaakin. Jos läiskiä on niveliä ympäröivässä ihossa, iho voi myös halkeilla ja vuotaa. Joissakin tapauksissa hilseilevä iho irtoilee pieninä hippuina, kuten hilseilevällä päänahalla on tapana.


xx
xx

Vaalealla ja tummalla iholla läiskät näyttävät vaaleanpunaisilta tai punaisilta ja hilse valkoiselta tai hopeansävyiseltä. Tummemmalla iholla läiskät voivat myös näyttää violeteilta tai tummanruskeilta, ja hilse harmaalta.

Alla on kuvattu psoriaasin eri tyyppejä, mutta vielä tarkempaa tietoa löydät psoriaasin eri tyyppeihin keskittyneestä osiosta.

Läiskäpsoriaasi

Läiskäpsoriaasi

Yleisin psoriaasin muoto on läiskäpsoriaasi. Psoriaatikoista jopa 90 % sairastaa juuri tätä muotoa. Läiskäpsoriaasi ilmenee paitsi kuivina, hilseilevinä läiskinä, toisinaan myös kynsimuutoksina. Kynnet voivat paksuuntua ja kohota tai niihin voi muodostua pistemäisiä kuoppia. Kynsimuutoksia on noin puolella psoriaasia sairastavista.

Pisarapsoriaasi

Pisarapsoriaasi

Pisarapsoriaasissa läiskät ovat pisaranmuotoisia, ja niitä esiintyy usein laajoilla ihoalueilla, mutta harvoin kämmenissä tai jalkapohjissa.

Taivepsoriaasi

Taivepsoriaasi

Taivepsoriaasi ilmenee taipeisiin ja ihopoimuihin muodostuvina läiskinä esimerkiksi kainaloissa, nivusissa, pakaroissa tai rintojen alla. Taivepsoriaasiläiskät voivat yhdistyä suuriksi, punoittaviksi läiskiksi, jotka joko hilseilevät tai eivät hilseile.

Pustulaarinen eli märkärakkulainen psoriaasi

Pustulaarinen eli märkärakkulainen psoriaasi

Märkärakkulaista psoriaasia on kahdenlaista: palmoplantaarista pustuloosia ja yleistynyttä märkärakkulaista psoriaasia. Kummassakin tautimuodossa tummentuneen tai punoittavan ihon pinnalle ilmestyy märkää sisältäviä rakkuloita. Palmoplantaarinen pustuloosi aiheuttaa märkärakkuloita kämmeniin ja jalkapohjiin, kun taas yleistynyttä muotoa voi esiintyä missä tahansa kehon osassa. Kumpikin tautimuoto on harvinainen.

Erytroderminen psoriaasi

Erytroderminen psoriaasi

Erytroderminen psoriaasi on äärimmäisen harvinainen ja erityisen vaikea psoriaasin muoto, jossa iho punoittaa kauttaaltaan. Se voi aiheuttaa voimakasta kutinaa ja polttavaa tunnetta.

Miten psoriaasi todetaan?

Diagnoosin tekee lääkäri oireilevia ihoalueita tutkittuaan. Hän kysyy myös muutamia kysymyksiä aiemmasta sairaushistoriasta ja pyytää kertomaan, kuinka iho-oireet vaikuttavat arjessa.

Harvinaisissa tapauksissa lääkäri voi lähettää pienen ihonäytteen laboratorioon mikroskooppitutkimusta varten. Kudosnäytteen ottamista kutsutaan biopsiaksi.


Erikoislääkärit

Lääkäri saattaa antaa myös lähetteen erikoislääkärille, kuten ihotautien erikoislääkärille tai reumatologille.

Jos sinulla on märkärakkulaiseen tai erytrodermiseen psoriaasiin viittaavia oireita, saat luultavasti lähetteen erikoislääkärille tarkempaa seurantaa varten, koska nämä tautimuodot voivat kehittyä hyvin vakaviksi.

Lue lisää psoriaasin eri tyyppien aiheuttamista oireista

ErikoislääkäritErikoislääkärit

Ihotautilääkärit voivat tarjota myös muita keinoja psoriaasin hoitoon, kuten valohoitoa ja systeemistä lääkitystä.

Jos sinulla ilmenee jäykkyyttä, turvotusta tai kipua nivelissä, saatat saada lähetteen reumatologin vastaanotolle. Reumatologi pyrkii määrittämään, onko sinulla nivelpsoriaasi – reumatauti, joka toisinaan ilmenee psoriaasin yhteydessä. Reumatologi voi myös tehdä muita lisätutkimuksia, joiden avulla hän pystyy sulkemaan pois muita sairauksia, kuten:

  • Verikokeet – Näitä voidaan käyttää nivelreuman kaltaisten sairauksien poissulkemiseen

  • Kuvantamismenetelmät, kuten röntgen- tai magneettitutkimukset – Kuvantaminen voi auttaa lääkäriä määrittämään, onko nivelissä merkkejä nivelpsoriaasiasta.

Lue lisää nivelpsoriaasista UCBCares-sivuston tulehduksellisia reumasairauksia käsittelevästä osiosta.

Haluatko lukea lisää psoriaasista? Klikkaa alla olevia otsikoita löytääksesi lisää tietoa psoriaasin eri tyypeistä ja siitä, kuinka niitä hoidetaan.

Psoriaasin eri tyypit

Psoriaasin eri tyypit

Lue psoriaasin eri tyypeistä ja siitä, kuinka niitä hoidetaan.

Lue lisää
Psoriaasin syyt

Psoriaasin syyt

Lue lisää psoriaasin syistä ja laukaisevista tekijöistä.

Lue lisää
Kuinka psoriaasia hoidetaan

Kuinka psoriaasia hoidetaan

Psoriaasiin on olemassa erilaisia hoitokeinoja, kuten erityyppisiä lääkkeitä ja paikallisvalmisteita.

Lue lisää