Nivelreuma

Mikä nivelreuma on?

Nivelreuma on autoimmuunisairaus. Immuunijärjestelmän tehtävä on suojella elimistöä infektioilta ja muilta sairauksilta, mutta autoimmuunisairaudessa järjestelmä hyökkää erehdyksessä kohti elimistön terveitä kudoksia, kuten niveliä, ja aiheuttaa tulehduksen.

Tulehdusreaktio on immuunipuolustusjärjestelmän tavanomainen tapa taistella taudinaiheuttajia vastaan. Silloin tulehdusalueelle kulkee enemmän verta ja nesteitä. Nivelreumassa tulehdus ja niveleen kertyvä neste voivat aiheuttaa kipua ja jäykkyyttä sekä pysyviä nivelvaurioita.

Minkälaisia ovat nivelreuman oireet?

Nivelreuman tärkeimpiä oireita ovat nivelkipu, turvotus ja jäykkyys. Nivelreuma voi aiheuttaa ongelmia missä tahansa nivelessä, mutta usein se ilmenee ensiksi kämmenten ja jalkaterien pienissä nivelissä.

Nivelreuma on symmetrinen sairaus, joka tarkoittaa, että sen oireita ilmenee tavallisesti yhtä lailla kehon kummallakin puolella, mutta ei aina.

Nivelreuman oireet voivat olla yksilöllisiä ja ne kehittyvät tavallisesti muutamien viikkojen aikana. Oireet voivat toisinaan olla lievempiä ja toisinaan vaikeampia, ja ne voivat muuttua ajan myötä.Tavallisimpia niveloireita ovat:

Kipu

Kipu

Nivelreumaan liittyvä nivelkipu on tavallisesti särkyä, jyskyttävää kipua. Se on usein pahimmillaan aamuisin ja silloin, kun ihminen on ollut pitkään liikkumatta.

Jäykkyys

Jäykkyys

Reumasta kärsivät nivelet tuntuvat usein jäykiltä ja kivuliailta. Esimerkiksi sormien taivuttaminen saattaa onnistua vain osittain. Kipu ja jäykkyys on usein pahimmillaan aamuisin sekä silloin, kun ihminen on ollut pitkään liikkumatta.

Turvotus, punoitus ja kuumotus

Turvotus, punoitus ja lämpö

Niveliä peittävien kudosten tulehtuminen voi aiheuttaa turvotusta ja kuumotusta. Nivelet voivat tuntua koskettaessa aroilta. Osalla nivelreumaa sairastavista niveliä ympäröivän ihon alle voi muodostua kyhmyjä (reumakyhmyjä).

Muita nivelreuman oireita

Osalla nivelreumaa sairastavista saattaa ilmetä myös yleisluontoisempia oireita, kuten:

 • Väsynyt tai vetämätön olo
 • Hikoilu
 • Kohonnut ruumiinlämpö (kuume)
 • Ruokahaluttomuus
 • Painon lasku

Nivelreuma voi aiheuttaa ongelmia myös muualla elimistössä. Jos sairaus pääsee vaikuttamaan silmiin, sydämeen tai keuhkoihin, se voi aiheuttaa kuivasilmäisyyttä tai rintakipua.

Mikä nivelreumaa aiheuttaa?

Mikä nivelreumaa aiheuttaa?

Nivelreumasta voivat kärsiä kaikenikäiset ihmiset. Tavallisimmin se alkaa 40–60 vuoden iässä.

Kuten edellä mainittiin, nivelreuma on autoimmuunisairaus, jossa elimistön immuunipuolustusjärjestelmä hyökkää terveitä kudoksia vastaan. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, mikä tämän aiheuttaa.

Normaalitilanteessa immuunipuolustusjärjestelmä tuottaa vasta-aineita, joiden avulla se taistelee virusten ja bakteerien aiheuttamia infektioita vastaan. Nivelreumassa immuunipuolustusjärjestelmä erehtyy vapauttamaan vasta-aineita niveliä verhoaviin kerroksiin, jolloin ne tarttuvat juuri näiden kudosten komponentteihin.
Näin niveliä ympäröivä ohut solukerros (nivelkalvo) tulehtuu ja kipeytyy ja vapauttaa yhdisteitä, jotka aiheuttavat ympäristössään vahinkoa

 • luille
 • jänteille (kiinnittävät luun lihakseen)
 • rustolle (kiinnittävät luita toisiinsa)
 • ligamenteille (kiinnittävät luun rustoon)

Nivelreuman riskitekijät

Nivelreuman riskiä nostavat muutamat tekijät, kuten:

 • Perimä - on olemassa jonkin verran näyttöä siitä, että nivelreuma saattaisi kulkea suvussa. Periytymisen riskiä pidetään kuitenkin pienenä, koska geenien osuuden arvellaan olevan sairauden synnyssä vähäinen

 • Ympäristötekijät - monet ympäristössä esiintyvät tekijät, kuten infektiot tai erityistä stressiä aiheuttavat elämäntilanteet

 • Tupakointi - on olemassa näyttöä, jonka perusteella tupakointi saattaa olla yhteydessä nivelreuman syntyyn. Tupakointi yhdessä tiettyjen geenien kanssa nostaa nivelreuman riskiä huomattavasti ja lisää todennäköisyyttä sairastua taudin vaikeampaan muotoon

 • Hormonit - nivelreuma on tavallisempi naisilla kuin miehillä. Syynä saattaa olla estrogeenihormonin vaikutus

 • Paino - ylipaino nostaa nivelreuman riskiä