Oikeanlaiset elämäntavat

Liikunta

Normaali kehon paino

Ylipaino tai liikalihavuus nostavat psoriaasin puhkeamisen todennäköisyyttä, ja jos painon hallinnassa on haasteita, sairaus voi olla tavallista vaikeampi. Tutkijat koettavat parhaillaan selvittää, millä tavoin kehon paino ja psoriaasi ovat yhteydessä toisiinsa.

Laske painoindeksisi yhdessä lääkärisi kanssa ja selvitä, oletko ylipainoinen ja minkälaista tukea painon pudotukseen on saatavilla.

Ruokavalio ja liikunta

Psoriaasi lisää sydänsairauden riskiä, vaikka syytä tähän ei tiedetä. Millään tietyllä ruoka-aineella ei ole havaittu olevan yhteyttä psoriaasin oireiden pahenemiseen, mutta terveellisen ruokavalion noudattaminen on suositeltavaa, jotta paino pysyy normaalina ja elämänlaatu hyvänä.

Lääkäri osaa antaa neuvoja oikeanlaiseen ruokavalioon ja liikuntaan.

Tupakoinnin lopettaminen

Tupakoinnin tiedetään pahentavan psoriaasin oireita, joten tupakoinnin lopettaminen on suositeltavaa. Lääkäri tai hoitaja neuvoo sinua löytämään keinoja tupakoinnin lopettamiseen ja kertoo, mistä voit saada apua lopettamisen tueksi.

Liitännäissairauksien riskitekijät

Osana terveellistä elämäntapaa on hyvä keskustella lääkärin kanssa myös mahdollisista liitännäissairauksista. Lääkäri huolehtii siitä, että tilannettasi seurataan säännöllisesti sydänsairauden, kohonneen verenpaineen, kohonneen kolesterolin, tyypin 2 diabeteksen ja nivelpsoriaasin varalta. Tupakoinnin lopettaminen ja terveet elämäntavat vähentävät liitännäissairauksien puhkeamisen todennäköisyyttä.

Nivelpsoriaasi

Osa psoriaasia sairastavista potilaista sairastuu myös nivelpsoriaasiin. Siinä immuunipuolustusjärjestelmä kohdistaa hyökkäyksensä niveliin ja aiheuttaa niissä jäykkyyttä ja tulehdusta. Lue tulehduksellisia reumasairauksia käsittelevästä osiosta lisää nivelpsoriaasista ja siihen saatavilla olevasta tuesta ja avusta.Lisää nivelpsoriaasista

https://ucbcares.fi/potilaat/reumasairaudet/fi/content/1244193427/nivelpsoriaasi