Mikä aiheuttaa psoriaasia?

Tarkkaa syytä psoriaasin puhkeamiselle ei tunneta, mutta sekä immuunijärjestelmän että ihmisen oman geneettisen perimän tiedetään vaikuttavan sairauden syntyyn.

Tavallisesti ihon uusiutuessa solut siirtyvät alemmista kerroksista ylemmäs kohti ihon ulointa kerrosta noin 28 vuorokaudessa, mutta psoriaasipotilailla tämä prosessi nopeutuu ja tapahtuu noin neljässä vuorokaudessa. Siksi solut eivät ole täysin valmiita päästessään ihon pinnalle, ja iholle kertyy kuolleita ihosoluja, jotka näyttävät hopeanharmaalta hilseeltä. Ihon pinnassa kiertää myös enemmän verta. Siksi iho punoittaa ja siihen syntyy punoittavia ja hilseileviä, iholta hieman koholla olevia läiskiä.

Geneettinen tausta

Jos joku perheenjäsenistä sairastaa psoriaasia, on sairauden puhkeamisen todennäköisyys merkittävästi korkeampi. Siksi psoriaasin ajatellaan olevan geneettinen sairaus. Tutkijat ovatkin löytäneet joitakin geenejä, joiden arvellaan olevan yhteydessä psoriaasin syntyyn, mutta tarkkaa mekanismia ei vielä tunneta.

Immuunijärjestelmä

T-solut ovat immuunisoluja, jotka taistelevat sairauksia ja taudinaiheuttajia vastaan. Autoimmuunisairaudessa, kuten psoriaasissa, T-solut hyökkäävät elimistön omia, terveitä soluja vastaan, koska erehtyvät pitämään niitä taudinaiheuttajina. Siksi ihon alin kerros tuottaa uusia ihosoluja nopeammin kuin normaalisti. Ei tiedetä, miksi T-solut päättävät hyökätä ihosoluja vastaan.

Psoriaasioireita laukaisevia tekijöitä

Jotkin tekijät saattavat aiheuttaa psoriaasioireiden pahenemista. Ne ovat eri ihmisillä erilaisia:

  • Stressi

  • Liiallinen alkoholin käyttö

  • Tupakointi

  • Hormonaaliset muutokset, erityisesti naisilla murrosiässä ja vaihdevuosien yhteydessä

  • Streptokokin aiheuttama nielutulehdus eli angiina, tavallisesti lapsilla ja nuorilla aikuisilla

  • Tietyt lääkkeet esim. litium (masennuslääke), osa malarialääkkeistä

  • Psoriaasi ei ole tarttuva tauti, eikä se siirry ihmiseltä toiselle.