Psoriaasin paikallinen hoito

Kosteusvoiteet

Paikalliset hoidot

Tavallisesti lääkäri määrää sinulle ensimmäiseksi paikallista hoitoa. Se hidastaa ihosolujen kiihtynyttä jakautumista ja lievittää tulehdusta. Jotkin hoidot saattavat tehota hyvin nopeasti, kun taas toisten kohdalla vaikutus näkyy vasta muutamien viikkojen kuluttua.

Perusvoiteet

Perusvoidetta/rasvaista voidetta hierotaan suoraan psoriaasiläiskään. Voide pitää kosteuden ihossa ja muodostaa iholle suojaavan kerroksen. Perusvoiteita/rasvaisia voiteita tarjotaan usein lievän psoriaasin hoitoon, ja niiden ensisijainen tarkoitus on taltuttaa kutina ja hilseily. Myös muita voiteita kuin perusvoiteita voi käyttää, mutta on hyvä odottaa 30 minuuttia ennen seuraavan voiteen levittämistä.

Kortisonivoiteet

Kortisonivoiteiden vaikutus perustuu tulehduksen lievittymiseen iholla. Niiden kortisonipitoisuus vaihtelee, ja tavallisesti niitä käytetään vain lyhyitä aikoja, koska ne saattavat ohentaa ihoa. Jos lopetat hoidon liian nopeasti, psoriaasioireet voivat lehahtaa/pahentua uudelleen, joten noudata tarkasti lääkäriltä saamiasi ohjeita.

Tervavalmisteet

Tervaa sisältävät kylpyöljyt, voiteet ja shampoot ovat vanhimpia psoriaasin hoidossa käytettyjä valmisteita. Ne voivat tahrata, ja niissä on voimakas tuoksu. Tervavalmisteet vähentävät hilseilyä ja hidastavat ihosolujen jakautumista.

Ditranoli

Ditranolia käytetään sitkeiden psoriaasioireiden hoitoon erityisesti kyynärpäissä ja polvissa. Se tahraa vaatteet ja kylpyhuoneen. Se värjää myös ihon, mutta värjäytymät haalenevat ajan myötä.

D-vitamiinijohdannaiset (kalsipotrioli ja kalsitrioli)

D-vitamiinijohdannaisia käytetään voiteissa ja nesteissä ja niiden tarkoituksena on säädellä immuunijärjestelmää siten, että tulehdus lakkaa ja ihosolujen jakautuminen hidastuu. Ne eivät värjää, eivätkä tuoksu voimakkaasti, mutta saattavat ärsyttää herkkää ihoa. D-vitamiinijohdannaisia ei suositella käytettäviksi raskauden tai rintaruokinnan aikana.

Paikalliset kalsineuriinin estäjät

Kalsineuriinin estäjiä käytetään pääasiassa atooppisen ihottuman hoidossa. Atooppinen ihottuma on punoittavaa, kutisevaa ihottumaa, mutta lääkäri saattaa määrätä kalsineuriinin estäjiä myös psoriaasin hoitoon. Niiden tarkoituksena on vähentää punoitusta ja kutinaa estämällä tiettyjen yhdisteiden vaikutusta.

Hiuspohjan psoriaasin hoito

Lääkeshampoo

Sisältää sellaisia ainesosia, tavallisesti kivihiilitervaa, jotka vähentävät lievään psoriaasiin liittyvää hilseilyä.

Hilsettä poistavat voiteet

Hilsettä poistavien voiteiden annetaan vaikuttaa useiden tuntien tai koko yön ajan. Niitä käytetään paksulti hilseilevien alueiden hoidossa. Voide pestään pois lääkeshampoolla. Hilsettä poistavat voiteet sisältävät usein salisyylihappoa ja kookosöljyä. Paksun hilseen kuoriminen iholta edistää muiden hoitojen vaikutusta.

Paikalliset kortikosteroidit

Samalla tavoin kuin ihopsoriaasin hoitoon tarkoitetuissa valmisteissa, myös näissä kortikosteroidipitoisuus vaihtelee. Voimakkaita kortikosteroideja sisältäviä valmisteita voi käyttää vain lyhyen aikaa. Hiuspohjan hoitamisessa käytetyt valmisteet ovat liuoksia, geelejä, vaahtoja tai shampoita.

D-vitamiini

D-vitamiinia käytetään shampoona tai geelinä. Toisinaan niitä voidaan käyttää myös yhdessä kortikosteroidien kanssa.