Biologiset lääkkeet

Mitä tarkoittaa biologinen lääke?

Biologiset lääkkeet ovat pitkäaikaissairauksissa käytetty lääkeryhmä.

Toisin kuin perinteiset lääkkeet, kuten vaikkapa ibuprofeeni tai parasetamoli, biologiset lääkkeet tuotetaan elävissä organismeissa.

Useimmat biologiset lääkkeet on suunniteltu vaikuttamaan tiettyyn immuunipuolustusjärjestelmän osaan ja siksi niistä puhutaan usein täsmähoitoina. Koska biologiset lääkkeet ovat proteiineja, niitä ei voi ottaa tabletteina, vaan ne annetaan injektiona ihon alle tai suoneen tiputuksessa.

Biologisia lääkkeitä annetaan niille psoriaasipotilaille, jotka ovat jo kokeilleet muita sairautensa hoitoon hyväksyttyjä lääkkeitä, mutta eivät ole saaneet riittävää hoitovastetta. Biologista lääkettä annetaan usein yhdistelmähoitona muiden lääkkeiden kanssa.

Biologisen lääkehoidon merkitys psoriaasin hoidossa

Biologiset lääkkeet

Tutkimukset ovat osoittaneet, että monilla ihmisillä sairauden oireet voivat biologisten lääkehoitojen ansiosta lievittyä merkittävästi.

Toisinaan osa potilaista joutuu keskeyttämään biologisen lääkehoidon haittavaikutusten takia. Ihotautilääkäri tai ihohoitaja osaa kertoa näistä mahdollisista haittavaikutuksista.

Jos oireet eivät lievity kolme-kuusi kuukautta jatkuneen hoidon jälkeen tai potilas saa vakavia haittavaikutuksia, lääkäri suosittelee yleensä biologisen lääkehoidon lopettamista. Lääkäri voi myös ehdottaa siirtymistä toiseen biologiseen lääkkeeseen, jos vaihtaminen on potilaalle turvallinen ja sopiva vaihtoehto. Biologiset lääkkeet vaikuttavat eri tavoin. Siksi toinen lääke voi auttaa, vaikka ensimmäinen ei auttaisikaan.

Psoriaasin hoidossa käytetyt biologiset lääkkeet

TNF-vasta-aineet
TNF-vasta-aineet ovat tuumorinekroositekijän (engl. tumour necrosis factor, TNF) estäjiä. Ne estävät psoriaasipotilailla TNF-molekyylin vaikutusta. Liian suuri TNF-pitoisuus aiheuttaa tulehdusreaktion. TNF-vasta-aineet estävät TNF-molekyyliä toimimasta tavanomaisella tavalla ja lievittävät siten liiallista tulehdusta elimistössä.

Interleukiini-vasta-aineet
Psoriaasia sairastavilla havaitaan elimistössä erittäin korkeita interleukiinipitoisuuksia. Interleukiinit ovat tärkeässä osassa aiheuttamassa liiallista tulehdusta ja ne ovat monen tulehdussairauden taustalla. Interleukiini-vasta-aineet vaikuttavat neutraloimalla tiettyjen interleukiinien aktiivisuutta ja vähentävät liiallista tulehdusta elimistössä.

Potilaita tarkkaillaan haittavaikutusten varalta biologisen lääkehoidon aikana.