Systeeminen hoito

Systeemisellä hoidolla tarkoitetaan lääkkeitä, jotka injektoidaan ihon alle tai niellään tabletteina. Näin ne vaikuttavat kaikkialla elimistössä. Ihotautilääkäri määrää systeemistä hoitoa tavallisesti silloin, kun psoriaasin oireet ovat vaikeita eivätkä muut hoidot ole antaneet riittävää vastetta.

Psoriaasilääkkeet

Metotreksaatti

Metotreksaatti lievittää tulehdusta iholla ja hidastaa ihosolujen jakautumista. Se voi aiheuttaa pahoinvointia, ja alkoholin käyttöä on metotreksaattihoidon aikana syytä rajoittaa.

Siklosporiini

Siklosporiini vaikuttaa siihen, kuinka voimakkaasti ihmisen oma immuunipuolustusjärjestelmä reagoi. Sitä käytettiin alkujaan elinsiirtopotilailla hylkimisreaktioiden estämiseen, mutta se tehoaa hienosti myös psoriaasin hoidossa. Siklosporiinihoidon aikana pidetään silmällä munuaisten toimintaa ja verenpainetta.

Asitretiini

Asitretiini kuuluu retinoideihin ja hidastaa ihosolujen jakautumista. Sitä käytetään yleensä vain, jos muut ei-biologiset lääkehoidot eivät ole tehonneet psoriaasin oireisiin. Asitretiini voi herkistää ihoa auringonvalolle, joten ulkona on hyvä peittää iho vaatteilla ja käyttää aurinkovoidetta.

Muut lääkehoidot

Muitakin lääkkeitä voidaan käyttää, jos psoriaasioireet ovat vaikeita, eivätkä aiemmat hoidot ole saaneet aikaan hoitovastetta. Lääkkeiden tarkoituksena on lievittää tulehdusta. Kysymykseen tulevat silloin apremilasti ja dimetyylifumaraatti.