Psoriaasin valohoito

Psoriaasin valohoito

Valohoidossa ihotautilääkäri käyttää ultraviolettisäteilyä (eli UV-valoa) psoriaasin hoidossa. UV-valo vaikuttaa oireisiin, koska se vähentää tulehdusta iholla ja lievittää siten psoriaasia, vaikka ei sitä paranna.

Valohoitojakson pituus voi vaihdella sen mukaan, minkä tyyppistä valohoitoa potilaalle annetaan. Joissakin jakson pituus on noin 8–10 viikkoa, kun taas toisia jatketaan jopa 16 viikon ajan. Valohoitoa varten on käytävä kaksi tai kolme kertaa viikossa sairaalassa tai lääkäriasemalla.

Valohoito on joko UVA- tai UVB-valoa. UVA ulottuu ihon syvimpiin kerroksiin, ja sitä käytetään siksi psoriaasin hoidossa useammin. UVA-hoito, toiselta nimeltään PUVA, vaatii kylpemistä psoraleeni-nimisessä herkistävässä aineessa tai psoraleenin nauttimista tabletin muodossa.

Valohoitoa ei voida määrätä, jos et pääse käymään valohoidossa, jos käytät immunosuppressiivista tai ihoa auringonvalolle herkistävää lääkitystä tai jos olet raskaana (tämä koskee vain UVA-hoitoa).

Haittavaikutukset ovat yleensä lyhytkestoisia, kuten auringonpolttamaa, kutinaa, ihottumaa ja rakkoja niillä alueilla, joilla psoriaasia esiintyy. Psoraleeni voi aiheuttaa pahoinvointia ja joissakin tapauksissa psoriaasi voi pahentua ennen kuin oireet alkavat lievittyä. Lääkäri keskustelee kanssasi myös mahdollisista pitkäaikaisista haitoista.