Usein kysyttyjä kysymyksiä

1. Mikä psoriaasi on?

Psoriaasi on krooninen autoimmuunisairaus, joka ilmenee yleensä punaisina tai vaaleanpunaisina iholta koholla olevina, paksuina ja hilseilevinä läiskinä. Se voi kuitenkin näkyä myös pieninä, matalina paukamina tai suurina paksuina läiskinä. Tavallisimmin läiskiä on kyynärpäissä, polvissa ja hiuspohjassa, mutta niitä voi olla missä tahansa kehon alueella.

2. Kuinka psoriaasi todetaan?

Yleislääkäri tai ihotautilääkäri tarkastelee ihoa tehdäkseen diagnoosin ja arvioidakseen sairauden vaikeusastetta. Näin he pystyvät määrittelemään, mistä psoriaasin muodosta on kyse.

3. Onko psoriaasista olemassa useita eri muotoja?

Psoriaasia on useaa eri muotoa. Läiskäpsoriaasi on niistä kuitenkin tavallisin.

4. Onko psoriaasi sama asia kuin ekseema?

Ei, psoriaasi ei ole sama asia kuin ekseema. Ekseema kutiaa usein hyvin voimakkaasti, eikä se aiheuta hilseileviä läiskiä samalla tavoin kuin psoriaasi. Pyydä lääkäriä selvittämään, vaivaako ihoasi psoriaasi vai ekseema.

5. Onko psoriaasi tarttuvaa?

Ei, psoriaasi ei tartu. Ihmiset, jotka eivät koskaan aiemmin ole nähneet psoriaasiläiskiä, voivat luulla sen olevan tarttuvaa. Psoriaasi ei kuitenkaan ole tarttuva tauti, eivätkä sen aiheuttamat hilseilevät läiskät siirry ihmiseltä toiselle.

6. Miten nivelpsoriaasi ja läiskäpsoriaasi ovat yhteydessä toisiinsa?

Sekä psoriaasissa että nivelpsoriaasissa on kyse tulehduksellisesta sairaudesta. Molemmat johtuvat immuunipuolustusjärjestelmän hyökkäyksestä elimistöä itseään vastaan. Vaikka sairaudet ovat sukua keskenään, psoriaasia sairastavat eivät välttämättä sairastu nivelpsoriaasiin tai päinvastoin. Monet psoriaatikot eivät milloinkaan saa nivelpsoriaasia.

7. Voiko psoriaasista parantua?

Tällä hetkellä psoriaasiin ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa. Sitä voidaan kuitenkin hoitaa lievittämällä oireita niin, että potilaan elämänlaatu paranee.

8. Minkälaisia hoitoja minulle voidaan antaa?

Lääkärisi saattaa määrätä oireiden lievittämiseen monenlaisia hoitoja, kuten voiteita, valohoitoa ja lääkkeitä tablettina tai pistoksina.

9. Voiko psoriaasilla olla vaikutusta raskauteen?

Keskustele sinua hoitavien terveydenhuollon ammattilaisten kanssa, miten psoriaasia on parasta hoitaa raskauden aikana. Jos suunnittelet raskautta, asiasta on hyvä keskustella lääkärin kanssa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta voidaan tehdä asianmukainen hoitosuunnitelma.

10. Voivatko lapseni periä psoriaasin minulta?

Jos toinen vanhemmista sairastaa psoriaasia, myös lapsella on riski sairastua, ja jos molemmat vanhemmat sairastavat psoriaasia, riski kasvaa entisestään. Psoriaatikon lapsi saa psoriaasin 14–28 % todennäköisyydellä. Jos molemmilla vanhemmilla on psoriaasi, todennäköisyys on 50 % luokkaa.

11. Voinko millään tavalla vaikuttaa psoriaasin oireisiin itse?

Jotkin elämäntapamuutokset, kuten painon hallinta ja tupakoinnin lopettaminen, lievittävät psoriaasin vaikeusastetta. Vaikka ruokavaliolla sinänsä ei ole osoitettu olevan merkitystä, terveellinen ruokavalio auttaa pitämään myös painon kurissa.