Tulehduksellisten reumasairauksien toteaminen

Tapaaminen yleislääkärin vastaanotolla

Tulehdukselliset reumasairaudet on ryhmä sairauksia, joille tunnusomaista on nivelten ja muiden kudosten tulehtuminen. Tulehduksellisiin reumasairauksiin kuuluvat esimerkiksi aksiaalinen spondylartriitti, selkärankareuma, nivelpsoriaasi ja nivelreuma.

Jos tunnet nivelissä jatkuvaa kipua, turvotusta tai jäykkyyttä, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen.

Sairaudesta riippuen diagnoosi perustuu todennäköisimmin oireisiin, potilaan tutkimiseen ja röntgen- ja muiden kuvantamistutkimusten sekä laboratoriotestien tuloksiin.

Tapaaminen yleislääkärin vastaanotolla

Lääkäri kysyy oireista ja tutkii tarkemmin, tarkastelee niveliä turvotuksen varalta ja arvioi nivelten liikkeitä. Jos yleislääkäri epäilee tulehduksellista reumasairautta, hän kirjoittaa lähetteen erikoislääkärin vastaanotolle.

Kuvantamistutkimukset

Niveltulehdusta ja niveliin syntyneitä vaurioita voidaan tarkastella kuvantamistutkimusten avulla. Kuvat auttavat erottamaan tulehdukselliset reumasairaudet toisistaan, ja niiden avulla on helpompaa seurata sairauden kehittymistä.

Käytössä olevia menetelmiä ovat mm.

  • Röntgentutkimukset
  • Magneettikuvaus (MRI)
  • Ultraäänitutkimukset

Laboratoriotutkimukset

Laboratoriotutkimuksia voidaan käyttää tunnistamaan muutoksia, joita tulehdus aiheuttaa. Tulehduksellista reumasairautta ei kuitenkaan voida diagnosoida tai sulkea pois pelkästään verinäytteestä saatujen tulosten perusteella.

Laboratoriotutkimuksia voidaan käyttää sairauden toteamisen ja seuraamisen tukena. Niitä ovat mm.

  • Lasko (ESR)
  • C-reaktiivinen proteiini (CRP)
  • Täydellinen verenkuva
  • Reumatekijä (RF)
  • Sitrulliinipeptidi (CCP) -vasta-aineet

Geenitestaus

Aksiaalisen spondylartriitin ja selkärankareuman diagnosoinnin yhteydessä voidaan tutkia, kantaako potilas HLA-B27-geeniä. Testin tulos on kuitenkin vain suuntaa antava, sillä kaikilla aksiaaliseen spondylartriittiin tai selkärankareumaan sairastuneilla ei ole HLA-B27 -geeniä.

Lue lisää

Biologiset lääkevalmisteet tulehduksellisten reumasairauksien hoidossa

Biologiset lääkevalmisteet tulehduksellisten reumasairauksien hoidossa

Biologiset lääkevalmisteet ovat lääkeryhmä, jota käytetään joidenkin pitkäaikaissairauksien hoidossa

Lue lisää