Tulehdukselliset reumasairaudet naisillaTulehdukselliset reumasairaudet naisilla

Tulehdukselliset reumasairaudet naisilla

Tulehduksellinen reumasairaus voi ilmetä naisella eri tavalla, ja diagnoosin saaminen voi viivästyä.

Miten tulehduksellinen reumasairaus vaikuttaa naiseen?

Tulehduksellinen reumasairaus on vaikea sairaus kenelle tahansa, mutta naisiin se näyttää vaikuttavan vielä miehiäkin voimakkaammin.

Diagnoosin saaminen kestää naisilla usein pidempään. Kun diagnoosi vihdoin saadaan, naisia ei hoideta yhtä intensiivisesti kuin miehiä, ja on vähemmän todennäköistä, että he saavat lähetteen erikoislääkärille.

Naiset raportoivat myös voimakkaammasta kivusta ja voimakkaammista oireista kuin miehet, ja heidän elämänlaatunsa on huonompi.

Kaikki uutiset eivät kuitenkaan ole huonoja – hoidot ja lääkitys auttavat aivan yhtä hyvin potilaan sukupuolesta riippumatta.

Aksiaalinen spondylartriitti

  • Diagnoosin saaminen kestää naisilla usein pidempään
  • Naisilla on usein enemmän oireita kuin miehillä
  • Naiset eivät välttämättä vastaa tuumorinekroositekijän estäjiin yhtä hyvin kuin miehet.

Nivelpsoriaasi

  • Naisilla lääkkeiden sivuvaikutukset saattavat olla pahempia kuin miehillä.

Nivelreuma

  • Nivelreuma on kolme kertaa yleisempää naisilla kuin miehillä
  • Naiset voivat sairastua nivelreumaan nuorempina,ja sairaus voi olla vaikeampi
  • Naiset saavuttavat remission miehiä epätodennäköisemmin.
Minkälaisia tulehduksellisten reumasairauksien oireet ovat naisilla?Minkälaisia tulehduksellisten reumasairauksien oireet ovat naisilla?

Minkälaisia tulehduksellisten reumasairauksien oireet ovat naisilla?

Jotkin tulehdukselliset reumasairaudet ilmenevät naisilla eri tavoin kuin miehillä. Sekä nivelpsoriaasi että aksiaalinen spondylartriitti vaikuttavat naisilla miehiä vähemmän selkärankaan. Nivelpsoriaasia sairastavilla naisilla on enemmän niveloireita käsissä ja jaloissa, kun taas aksiaalista spondylartriittia sairastavat naiset huomaavat kivun ja jäykkyyden erityisesti niskassa ja yläselässä.

Aksiaalista spondylartriittia sairastavat naiset kärsivät todennäköisemmin väsymyksestä, entesiittioireet (kipu ligamenttien ja jänteiden kiinnittymiskohdassa luuhun) ovat heillä voimakkaampia ja aamujäykkyys jatkuu pidempään. Tulehduksellisen suolistosairauden puhkeaminen on myös yleisempää.

Nivelpsoriaasia ja nivelreumaa sairastavilla naisilla on myös taipumus kärsiä miehiä enemmän väsymyksestä ja voimakkaammista oireista ja heillä työkyvyttömyyttä ilmenee enemmän.

Naisiin tahtoo myös kohdistua enemmän perheen ja talouden hoitamiseen liittyviä vaatimuksia. Kroonisen sairauden hoito yhdessä näiden tehtävien kanssa lisää stressiä ja sitä kautta alakulon ja masennuksen ilmenemisen todennäköisyyttä. Hyvä tukiverkosto ja kyky päättää itse, milloin ja miten kotitaloustöitä tekee, voi vähentää masennusriskiä ja helpottaa masennusta.

Koska naissukuhormonit voivat vaikuttaa tulehdukselliseen reumasairauteen, sairaus voi myös muuttua ajan myötä, kun naisen hormonitoiminta muuttuu kuukautiskierron mukana, raskauden myötä ja vaihdevuosissa.

Minkä ikäisenä tulehduksellinen reumasairaus puhkeaa?

Tulehduksellinen reumasairaus voi puhjeta minkä ikäisenä tahansa, mutta tiettyinä ikäkausina sen puhkeaminen on todennäköisempää. Nivelreuma alkaa usein 40–60 ikävuoden tienoilla, ja se voi ilmetä naisilla miehiä aiemmin. Nivelpsoriaasilla on taipumus puhjeta 40–50 vuoden iässä, ja siihen sairastuu yhtä lailla miehiä kuin naisiakin.

Aksiaalinen spondylartriitti kehittyy usein aikaisemmin, 20–30 ikävuoden tienoilla. Selkärankareuma on tavallisempi miehillä, mutta röntgenkuvissa havaitsemattomaan aksiaaliseen spondylartriittiin sairastutaan sukupuolesta riippumatta. Lue aksiaalista spondylartriittia käsittelevältä sivustolta lisää näiden sairauksien välisestä yhteydestä.

Miten hormonit vaikuttavat tulehdukselliseen reumasairauteen?

Useimmat asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että naissukuhormonit, kuten progesteroni, ja androgeenit vaikuttavat joidenkin tulehduksellisten reumasairauksien puhkeamiseen ja vakavuuteen. Tällaisia sairauksia ovat mm. nivelreuma ja nivelpsoriaasi. Niiden tarkkaa roolia ei kuitenkaan vielä tunneta. On esimerkiksi kiinnostavaa, että estrogeenin tiedetään sekä stimuloivan että estävän immuunijärjestelmän toimintaa.

Jotta naissukuhormonien vaikutukset autoimmuunisairauksiin, kuten tulehduksellisiin reumasairauksiin, opittaisiin tuntemaan paremmin, tarvitaan lisää tutkimuksia.


PerhesuunnitteluPerhesuunnittelu

Perhesuunnittelu

Tulehduksellista reumasairautta sairastavan naisen on suunniteltava perheen perustamista huolellisesti, koska jotkin reuman hoidossa käytetyt lääkkeet voivat vahingoittaa sikiötä. Autoimmuunisairauksista kärsivillä naisilla myös vitamiinipuutokset voivat olla yleisempiä, joten ravintolisien käyttäminen voi olla tarpeen ennen raskauden yrittämistä.

Lisää tietoa perhesuunnittelusta

Haluatko kuulla lisää siitä, kuinka voit elää täysipainoista elämää tulehduksellisesta reumasairaudesta huolimatta? Klikkaa alla olevia otsikoita ja lue lisää.

Kuinka tulehduksellisia reumasairauksia hoidetaan

Kuinka tulehduksellisia reumasairauksia hoidetaan

Aksiaalisen spondylartriitin, nivelpsoriaasin ja nivelreuman hoitoon on saatavilla monenlaista hoitoa, kuten esimerkiksi erilaisia lääkkeitä.

Lue lisää
Perhesuunnittelu

Perhesuunnittelu

On asioita, jotka on hyvä tietää, jos sairastat tulehduksellista reumasairautta ja suunnittelet perheen perustamista.

Lue lisää
Tukea ja neuvoja

Tukea ja neuvoja

Sinun ei tarvitse pärjätä reumasairauden kanssa yksin – lue tästä, kuinka löydät tukea.

Lue lisää