MatkustaminenMatkustaminen

Matkustaminen

Muista miettiä hyvissä ajoin mahdollisia erityisjärjestelyitä matkan onnistumiseksi.

Olipa kyse lomamatkasta, työmatkasta tai matkustamisesta juhlatilaisuuteen, reissaaminen voi olla mahtava tapa nähdä ja kokea uutta. Tulehduksellisen reumasairauden vuoksi matkaa voi olla syytä suunnitella tavallistakin tarkemmin, mutta muutoin sairauden ei tarvitse tehdä matkustamisesta ikävää.

Tässä joitakin tärkeitä seikkoja, jotka on hyvä ottaa huomioon matkaa suunnitellessa.


Lääkkeet mukana matkalla

Kuinka paljon lääkettä tarvitsen mukaani?

On parasta ottaa mukaan hieman ylimääräistä siltä varalta, että matkatavarat hukkuvat. Keskustele lääkärin kanssa etukäteen, jotta lääkemääräys on riittävä.


Pystynkö ottamaan lääkkeet aikataulun mukaisesti?

Aikavyöhykkeiden yli lentämisestäkin huolimatta aikataulusta on syytä pitää kiinni. Voit vaikkapa asettaa puhelimeen hälytyksiä. Jos olet huolissasi, kysy neuvoa lääkäriltä.


Minkälaisia asiakirjoja minulla on syytä olla mukanani?

Matkalle on hyvä ottaa mukaan kopio lääkemääräyksestä sekä lääkärinlausunto, joka sisältää yksityiskohtaiset tiedot lääkkeistäsi (esimerkiksi kauppanimet ja geneeriset nimet) ja terveydentilastasi.

Jotta et joutuisi vaikeuksiin tulliviranomaisten kanssa, sinun on pidettävä mukana kaikki lääkkeisiin liittyvät asiakirjat. Jotkin tulehduksellisten reumasairauksien hoidossa käytetyt lääkkeet saattavat edellyttää matkustustodistusta, jonka perusteella saat ottaa lääkkeet mukaasi matkalle.

Lue lisää lääkkeiden viennistä ulkomaille


Miten lääkkeet on parasta pakata?

Lääkkeet on useimmiten parasta pakata käsimatkatavaroihin, jotta ne eivät joudu hukkaan. Laita käsimatkatavaroihin myös kopio lääkemääräyksestä.

Jotkin lääkkeet vaativat säilytystä viileässä, joten saatat tarvita myös kylmälaukun ja -varaajan. Kysy neuvoa apteekista tai lääkäriltäsi. Varmista myös majoituspaikastasi, että perillä käytössäsi on jääkaappi.

Pidä lääkkeet ja mahdolliset välineet, kuten ruiskut, alkuperäispakkauksissa, joissa on asianmukaiset etiketit, jotta tullissa ei synny epäselvyyksiä tai viivästystä.


MatkavakuutusMatkavakuutus

Matkavakuutus

Tarvitsenko matkavakuutuksen?

Eri valtioilla voi olla keskinäisiä sairaanhoitosopimuksia. Ota asiasta tarkemmin selvää tästä.

Pääsääntöisesti matkalle lähtiessä on hyvä olla voimassa oleva matkavakuutus.


Onko vakuutukseni oikeanlainen?

Matkavakuutus voi osoittautua olennaisen tärkeäksi. Varmista, että vakuutusyhtiösi on tietoinen terveydentilastasi ja korvaa varmasti kaikki kulut, jos tarvitset apua matkan aikana. Ota asiasta tarkemmin selvää tästä.


Entä jos jotain sattuu?

Kerro hätätilanteen varalta jollekin matkaseuralaisistasi, missä oleelliset tiedot, kuten lääkemääräykset ja matkavakuutuksen tiedot, ovat.

Jos matkustat sellaisten ihmisten kanssa, jotka eivät tunne sairauttasi, voit lisäksi antaa heille sellaisen henkilön, esimerkiksi perheenjäsenen, yhteystiedot, joka osaa antaa ohjeita, jos oireesi pahenevat tai terveydentilassasi tapahtuu jokin muu äkillinen muutos.

Rokotukset

Voinko ottaa matkustamiseen tarvittavat rokotukset?

Voinko ottaa matkustamiseen tarvittavat rokotukset? On aina parasta keskustella hyvissä ajoin lääkärin kanssa, jotta matkustamiseen tarvittavat rokotukset eivät häiritse lääkitystäsi.

Löydät maakohtaiset rokotesuositukset ja muuta matkustamiseen liittyvää tietoa täältä:

Matkailijan terveysopas (THL)


KuljetuksetKuljetukset

Kuljetukset

Entä jos tarvitsen avustajaa matkallani?

Jos sinun on hankala liikkua, tarkista, voitko varata itsellesi avustajan. Useimmilla lentoyhtiöillä, lentokentillä, varustamoilla ja lautoilla on saatavilla ilmaista tukea eri tavoin liikuntarajoitteisille matkustajille. Ota selvää, mitä käyttämäsi matkanjärjestäjä tai lentokenttä tarjoaa.

Joillakin lentokentillä tai junayhtiöillä voi olla käytössä jonkinlaiset kyltit matkustajille, jotka tarvitsevat erityistä apua, jotta heille huomataan tarjota apua tarvittaessa.


Miten teen oloni mukavaksi?

Tavallisesti matkustamiseen liittyy paljon istumista, mikä voi reumapotilaille aiheuttaa jäykkyyttä. Pyri vaihtamaan asentoa niin usein kuin mahdollista. Nouse istuma-asennosta seisomaan ja liikuttele niveliä aina kun voit.

Junissa, lentokoneissa ja busseissa voi olla hyvä pyrkiä varaamaan käytäväpaikka, jotta pääset helpommin jaloittelemaan.

Tästä löydät muutamia yksinkertaisia venyttelyohjeita – helppoja liikkeitä, joista osan voit tehdä istualtasi.

Myös kipulääkettä on hyvä pakata mukaan käsimatkatavaroihin. Juo myös runsaasti vettä – matkustaminen voi helposti kuivattaa elimistöä.

Majoittuminen

Minkälaisia majoittumisvaihtoehtoja kannattaa etsiä?

Jos sinun on hankala liikkua, pyri varaamaan huone katutasosta tai hissin läheisyydestä. Jos tarvitset pyörätuolia tai vastaavaa, varaa se jo etukäteen ja tarkista, että huone on riittävän suuri, jotta mahdut liikkumaan siellä apuvälineen kanssa.


KohteessaKohteessa

Kohteessa

Kuinka voin ehkäistä oireiden pahenemista?

Pyri suunnittelemaan aktiviteetit niin, että saat matkasta kaiken irti, mutta vaikutukset oireisiin jäävät vähäisiksi.

Jos pitkien matkojen käveleminen aiheuttaa huolta, voit ajatella ottavasi taksin tai käyttäväsi muita kulkuvälineitä siirtyessäsi paikasta toiseen. Näin säästät voimiasi ja pystyt nauttimaan enemmän varsinaisista vierailukohteista. Jos aiot tehdä yhtenä päivänä jotakin, mikä vaatii sinulta paljon energiaa, varaa seuraava päivä lepäämiseen.

Pidä mukanasi pientä laukkua niin, että sinulla on aina käden ulottuvilla vettä, välipalaa ja kipulääkkeitä varmuuden varalta. Jotkut ihmiset ottavat kipulääkkeen jo ennakolta, ja mukavat ja tukevat jalkineet ovat varma keino vähentää niveliin kohdistuvaa kuormitusta.

Jos käytät parhaillaan UCB:n lääkevalmistetta, ja sinulla on kysyttävää matkustamiseen liittyen, ota yhteyttä UCBCares-tiimiimme. Neuvomme mielellämme.


Ota yhteyttä

Haluatko kuulla lisää siitä, kuinka voit elää täysipainoista elämää tulehduksellisesta reumasairaudesta huolimatta? Klikkaa alla olevia otsikoita ja lue lisää.

Liikunta ja venyttely

Liikunta ja venyttely

Liikunta ja venyttely voivat parantaa liikkuvuutta ja tuoda helpotusta kipuun ja jäykkyyteen.

Lue lisää
Tasapainoinen ruokavalio

Tasapainoinen ruokavalio

Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio voi auttaa lievittämään oireita ja parantamaan elämänlaatua.

Lue lisää
Henkinen hyvinvointi

Henkinen hyvinvointi

Elämä kroonisen sairauden kanssa on hankalaa, mutta on tärkeää pysyä myönteisellä mielellä.

Lue lisää