NivelreumaNivelreuma

Nivelreuma

Nivelreuma on nivelissä esiintyvän tulehdustilan aiheuttama kivulias sairaus.

Mikä on nivelreuma?

Nivelreuma on autoimmuunisairaus, joka aiheuttaa tulehdusta terveissä kudoksissa, tyypillisesti niveliä ympäröivässä kudoksessa.

Immuunijärjestelmä auttaa normaalisti suojaamaan elimistöä sairauksilta ja infektioilta, mutta autoimmuunisairauksissa se hyökkää erehdyksessä elimistön omia terveitä kudoksia vastaan.

Nivelreuman tapauksessa tämä johtaa nesteen kertymiseen nivelten ympärille. Nivelet tulehtuvat, kipeytyvät ja jäykistyvät. Nivelreuma voi myös aiheuttaa pitkäkestoisia vaurioita, joten on tärkeää saada diagnoosi ja aloittaa hoito mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Nivelreuma voi aiheuttaa oireita missä tahansa nivelessä, mutta ensimmäisenä tulehdusoireet näkyvät usein käsissä ja jaloissa. Sairaus voi vaikuttaa myös muihin elimiin, kuten keuhkoihin, sydämeen ja silmiin.

Minkälaisia ovat nivelreuman oireet?

Nivelreuman tärkeimpiä oireita ovat nivelkipu, turvotus ja jäykkyys.

Nivelreuma on symmetrinen sairaus, jonka takia se yleensä – mutta ei aina – vaikuttaa samalla tavalla elimistön kummallakin puolella.

Nivelreuma on vaikeasti ennustettava sairaus. Oireet voivat vaihdella yksilöllisesti ja ne voivat tulla ja mennä ja muuttua ajan kuluessa.

Mitä pahenemisvaiheet ovat?

Nivelreumaa sairastavalla voi esiintyä sairauden pahenemisvaiheita, joiden aikana oireet vaikeutuvat. Jos pahenemisvaiheita esiintyy toistuvasti tai ne ovat hyvin hankalia, asiasta on keskusteltava lääkärin kanssa, sillä silloin lääkitykseen voi olla syytä tehdä muutoksia.


Apua pahenemisvaiheista selviytymiseen

Mikä nivelreumaa aiheuttaa?

Nivelreuma voi puhjeta aikuisiässä milloin tahansa. Tavallisimmin se alkaa 40–60 ikävuoden vaiheilla, ja se on naisilla yleisempi sairaus kuin miehillä.

Nivelreuman syistä ei toistaiseksi tiedetä paljoakaan. Tavallisesti immuunijärjestelmä valmistaa vasta-aineita taistellakseen viruksia ja bakteereita vastaan ja suojatakseen elimistöä infektioilta. Nivelreumassa elimistön puolustusjärjestelmä kuitenkin erehtyy lähettämään vasta-aineita niveliä verhoavaan kudokseen.

Tämän takia niveliä ympäröivä ohut solukerros, nivelkalvo, tulehtuu ja kipeytyy. Siitä puolestaan erittyy yhdisteitä, jotka vahingoittavat lähellä sijaitsevia luita, jänteitä, rustoa ja ligamentteja – ja siksi nivelreuma voi aiheuttaa huomattavaa, pitkäkestoista vahinkoa, jos sitä ei hoideta.

xxxx

Jänteet ovat elementtejä, jotka liittävät luut lihaksiin. Rusto on joustavaa sidekudosta luiden välillä, ja ligamentit liittävät luun rustoon.

Nivelreuman riskitekijät

Vaikka nivelreuman syntyyn vaikuttavaa yksittäistä syytä ei tunneta, jotkin seikat lisäävät sairastumisriskiä.

Perimä

On olemassa jonkin verran näyttöä siitä, että nivelreuma kulkee suvussa. Sairauden periytyminen on kuitenkin melko epätodennäköistä, koska geeneillä on luultavasti vain pieni osuus sairauden kehittymisessä.


Ympäristötekijät

Jotkin ympäristötekijät, kuten vakava infektio tai jokin kuormittava elämäntapahtuma, voivat vaikuttaa nivelreuman puhkeamiseen.


Tupakointi

Tupakoinnin ja nivelreuman välisestä yhteydestä on olemassa vahvaa näyttöä. Tupakointi on myös yhteydessä sairauden vaikeampiin muotoihin.


Hormonit

Nivelreuma puhkeaa kolme kertaa todennäköisemmin naisella kuin miehellä, mahdollisesti erään naissukupuolihormonin, estrogeenin, vaikutuksesta.


Paino

Ylipaino voi lisätä merkittävästi nivelreuman riskiä ja pahentaa jo sairastuneiden oireita.

Miten nivelreuma todetaan?Miten nivelreuma todetaan?

Miten nivelreuma todetaan?

Nivelreuman diagnosointi voi olla vaikeaa. Se näyttäytyy jokaisella hieman eri tavalla, ja oireet voivat ilmetä nopeasti tai hitaasti. Sen lisäksi nivelreuman toteamiseen ei ole yhtä yksittäistä menetelmää – jokin testitulos voi olla negatiivinen, ja potilaalla on siitäkin huolimatta nivelreuma. Siksi potilas voi joutua käymään läpi monenlaisia tutkimuksia ennen kuin diagnoosi varmistuu. Lääkäri yhdistelee tutkimustuloksia keskenään selvittääkseen, mistä on kysymys.

Lääkäri tai reumatologi esittää kysymyksiä potilaan sairaushistoriasta saadakseen lisää tietoa oireista ja siitä, mitkä muut tekijät saattaisivat viitata nivelreumaan. Yksi tällainen tekijä voi olla esimerkiksi autoimmuunisairauksien esiintyminen perheessä. Lääkäri myös tutkii potilaan nähdäkseen, onko nivelissä viitteitä tulehduksesta, ja saattaa lähettää potilaan lisätutkimuksiin, kuten laboratoriotutkimuksiin tai röntgentutkimuksiin.

Minkälainen on nivelreuman ennuste?

Nivelreuma on krooninen sairaus, mikä tarkoittaa, että siitä ei pääse eroon, vaan se pikemminkin vaikeutuu ajan kuluessa. Jos nivelreumaa ei hoideta, se voi aiheuttaa toimintakyvyn heikkenemistä ja epämuodostumia ja vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun.

Lue lisää saatavilla olevista hoitovaihtoehdoista

Minkälainen on nivelreumaa sairastavan eliniän ennuste?

Vaikka nivelreuma ei itsessään ole kuolemaan johtava sairaus, monilla sairastuneilla on kohonnut muiden samanaikaisten sairauksien, kuten sydänsairauden, infektion tai hengityselinsairauden riski. Myös syöpäriski voi olla kohonnut, joten on tärkeää, että hoidosta vastaava tiimi työskentelee yhdessä ja varmistaa että sairautta hoidetaan asianmukaisella tavalla.

Nivelreumaa sairastavan tukeminenNivelreumaa sairastavan tukeminen

Nivelreumaa sairastavan tukeminen

Ehkä haluat olla tukena juuri diagnoosin saaneelle läheisellesi tai olet vaikeaa nivelreumaa sairastavan läheisesi omaishoitaja? Kummassakin tapauksessa on tärkeää, että tiedät sairaudesta mahdollisimman paljon.

Nivelreuman oireet ovat usein näkymättömiä, ja siksi nivelreumaa sairastavasta voi tuntua siltä, että harva ymmärtää, miltä hänestä tuntuu, ja harva tietää, mitä kaikkea hän joutuu kokemaan. Mitä enemmän tiedät sairaudesta, sitä paremmin ymmärrät, kuinka se vaikuttaa sairastuneen arkeen.

Tällä sivustolla on paljon tietoa tulehduksellisista reumasairauksista. Lisäksi löydät hyödyllistä tietoa mm. Reumaliiton sivuilta.

Haluatko lukea lisää sairaudestasi? Klikkaa alla olevia otsikoita löytääksesi lisää tietoa.

Kuinka nivelreumaa hoidetaan

Kuinka nivelreumaa hoidetaan

Nivelreumaan on olemassa erilaisia hoitokeinoja, kuten erityyppisiä lääkkeitä.

Lue lisää
Elämää reumasairauden kanssa

Elämää reumasairauden kanssa

Nivelreumadiagnoosin saaminen voi olla rankkaa, mutta voit pyrkiä hallitsemaan sairauttasi monin tavoin.

Lue lisää
Tukea ja neuvoja

Tukea ja neuvoja

Sinun ei tarvitse pärjätä nivelreuman kanssa yksin – lue tästä, kuinka löydät tukea.

Lue lisää