Aksiaalinen spondylartriitti ja selkärankareumaAksiaalinen spondylartriitti ja selkärankareuma

Aksiaalinen spondylartriitti ja selkärankareuma

Aksiaalinen spondylartriitti ja selkärankareuma ovat kroonisia sairauksia, jotka aiheuttavat tulehdusta selkärangassa.

Mitä ovat aksiaalinen spondylartriitti ja selkärankareuma?

Aksiaalinen spondylartriitti on yleiskäsite röntgenkuvauksella havaitsemattomalle aksiaaliselle spondylartriitille ja röntgenkuvauksella havaittavalle aksiaaliselle spondylartriitille, jota kutsutaan myös selkärankareumaksi.

Vaikka sairauksilla on omat nimensä, aksiaalinen spondylartriitti ja selkärankareuma ovat läheistä sukua keskenään ja ne ovat kumpikin tulehduksellisia reumasairauksia. Tulehdukselliset reumasairaudet puolestaan ovat autoimmuunisairauksia, joissa elimistön immuunijärjestelmä hyökkää terveitä soluja vastaan ja aiheuttaa tulehdustilan.

Tulehdustila (inflammaatio) on osa immuunipuolustusta. Se lisää veren virtausta ja saa tietyt solut kulkeutumaan tiettyihin kehon osiin. Vaikka tulehdustila on tavallisesti tärkeä vaste elimistön puolustautuessa infektiolta, se voi kiihtyä liian voimakkaaksi ja aiheuttaa aksiaalisen spondylartriitin kaltaisen sairauden.

Aksiaalinen spondylartriitti aiheuttaa tulehdusta useassa kohdassa alarankaa, kuten nikamissa ja SI-nivelissä, sekä myös muualla kehossa. Ajan myötä tämä voi saada aikaan vahinkoa ja aiheuttaa uuden luun muodostusta, mikä puolestaan voi aiheuttaa rangan osien yhteen kasvamista ja vähentää rangan taipuisuutta. Tätä ilmiötä kutsutaan ankyloosiksi.

Vaikka aksiaalinen spondylartriitti vaikuttaa tavallisesti selkärankaan, oireet voivat olla hyvin erilaisia, ja kaksi potilasta harvoin kokee sairauden samalla tavalla. Muita oireita voivat olla kipu säärissä, kantapäissä tai kylkiluissa (entesiitti), silmäongelmat (uveiitti eli suonikalvoston tulehdus), iho-oireet ja väsymys.


Mikä ero on röntgenkuvauksella havaitsemattomalla aksiaalisella spondylartriitilla ja selkärankareumalla?

Selkärankareumaa sairastavilla muutokset SI-nivelissä tai selkärangassa erottuvat röntgenkuvissa. Selkärankareumassa nämä muutokset eivät näy röntgenkuvissa – mutta tulehduksen merkit saattavat näkyä magneettikuvissa.

Röntgenkuvauksella havaitsematonta aksiaalista spondylartriittia sairastavilla saattaa esiintyä vähemmän tulehdusta kuin selkärankareumapotilailla, mutta tautiaktiivisudessa tai fyysisessä toimintakyvyssä ei kaiken kaikkiaan ole eroa. Suurin ero näiden kahden välillä liittyy siis diagnoosiin, ei hoitoon tai sairauden kulkuun.

Aksiaalinen spondylartriitti

Näkyy röntgenkuvissa

Selkärankareuma

Ei näy röntgenkuvissa*

Röntgenkuvissa havaitsematon aksiaalinen spondylartriitti

*Vaikka röntgenkuvissa ei näy muutoksia, tulehdus saattaa näkyä muilla kuvantamismenetelmillä, kuten magneettitutkimuksessa.

Mitä eri lyhenteet tarkoittavat?

Aksiaalisesta spondylartriitista puhuttaessa käytetään monia lyhenteitä. Tällä sivustolla käytetään yleisimmin lyhennettä axSpA, mutta myös alla luetellut lyhenteet ovat tavallisia – ja itse asiassa monet niistä saattavat viitata yhteen ja samaan sairauteen. Jos sinulle on epäselvää, minkä tyyppistä spondylartriittia sairastat ja miksi sitä tulisi kutsua, pyydä lääkäriltäsi lisätietoa.

  • axSpA tarkoittaa aksiaalista spondylartriittia. Siihen lukeutuvat sekä röntgenkuvissa havaitsematon että röntgenkuvissa havaittava aksiaalinen spondylartriitti. Jälkimmäistä kutsutaan selkärankareumaksi (ks. yllä).
  • nr-axSpA tarkoittaa röntgenkuvissa havaitsematonta aksiaalista spondylartriittia.
  • AS tulee sanoista ankyloiva spondylartriitti. Suomessa ankylosoivaa spondylartriittia kutsutaan selkärankareumaksi. Selkärankareuma on röntgenkuvissa havaittava aksiaalinen spondylartriitti.
  • SpA tarkoittaa spondylartriittia. Se on laajempi käsite ja kattaa tulehdukselliset reumasairaudet, kuten axSpA:n ja AS:n sekä muita sairauksia, kuten nivelpsoriaasin (PsA) ja nuoruusiän spondylartriitin.

Minkälaisia ovat aksiaalisen spondylartriitin oireet?

Aksiaalisen spondylartriitin oireet voivat olla yksilöllisiä, ja ne kehittyvät kuukausien tai vuosien kuluessa. axSpA voi ilmetä milloin tahansa, mutta tavallisesti se puhkeaa 20–30 vuoden iässä, vaikka se voi kehittyä jo teininä. Oireet saattavat tulla ja mennä ja muuttua ajan kuluessa. axSpA on etenevä, mikä tarkoittaa, että oireet alkavat usein hitaasti ja pahenevat ajan mittaan.

Lähes kaikkiin axSpA-tapauksiin liittyy kivuliaita jaksoja (pahenemisvaiheita), joita seuraa jälleen helpompi vaihe, jossa oireet lievittyvät (remissio).

Aksiaaliseen spondylartriittiin sairastuneella saattaa esiintyä alla mainittuja oireita, ja oireiden voimakkuus vaihtelee.


Minkälaisia ovat aksiaalisen spondylartriitin ja selkärankareuman eri vaiheet?

Asiantuntijat kuvaavat joskus aksiaalista spondylartriittia sanoilla lievä tai vaikea pyrkiessään kuvaamaan sitä, kuinka pitkälle sairaus on edennyt. Nämä vaiheet eivät ole tarkkarajaisia, vaan sen sijaan osa sitä kirjoa, joka voi auttaa terveydenhuollon ammattilaisia löytämään kullekin potilaalle sopivan hoidon.

Lievässä tai varhaisen vaiheen aksiaalisessa spondylartriitissa oireita voi olla vähemmän, ja ne ovat luultavasti jatkuneet vasta vähän aikaa. On olemassa näyttöä, jonka perusteella nk. DMARD-lääkkeet (tautiprosessia hidastavat reumalääkkeet) ja TNF:n estäjät (tuumorinekroositekijän estäjät) saattavat olla tehokkaampia sairauden varhaisessa vaiheessa.

Vaikealla tai vakiintuneella aksiaalisella spondylartriitilla tarkoitetaan tilannetta, jossa oireita on todennäköisesti esiintynyt jo yli viiden vuoden ajan. Vaikean axSpA:n oireisiin voi kuulua selkärangan nikamissa ja nivelissä tapahtuneet vauriot, jotka voivat aiheuttaa uuden luun muodostusta ja selkärangan nivelten yhteen kasvamista.

Mikä aksiaalista spondylartriittia aiheuttaa?

Sairauden taustalla olevia syitä ei vielä tunneta, mutta se näyttää olevan liitoksissa tiettyyn geeniin, ihmisen leukosyyttiantigeeniin B27 (HLA-B27).

Tutkimuksissa on saatu selville, että noin kahdeksan kymmenestä axSpA:an sairastuneesta on HLA-B27-geenin kantajia. Geeni yksinään ei kuitenkaan välttämättä aiheuta kantajalleen sairautta.

Aksiaalisen spondylartriitin saattaa myös laukaista yksi tai useampi ympäristötekijä, vaikka ei tiedetäkään, mitä ne ovat.

Voiko aksiaalinen spondylartriitti periytyä?

Aksiaalista spondylartriittia voi esiintyä suvussa, ja HLA-B27-geeni voi periytyä. Jos henkilöllä on HLA-B27-geeni, ja lisäksi joku hänen läheisistä perheenjäsenistään, kuten vanhempi, veli tai sisko, sairastaa aksiaalista spondylartriittia, sairauden todennäköisyys on suurempi kuin kantajilla, joiden perheessä sairautta ei esiinny.

Jos sairastat aksiaalista spondylartriittia ja kannat HLA-B27-geeniä, geeni periytyy lapsillesi 50 %:n todennäköisyydellä. Arviolta 5–20 %:lla tätä geeniä kantavista lapsista puhkeaa myöhemmin aksiaalinen spondylartriitti.

Aksiaalisen spondylartriitin riskitekijät

Muutamat seikat saattavat lisätä aksiaalisen spondylartriitin puhkeamisen todennäköisyyttä. Näitä ovat mm.:

Perimä

HLA-B27-geeni on yhteydessä aksiaalisen spondylartriitin kehittymiseen – vaikka kaikki geenin kantajat eivät sairastu aksiaaliseen spondylartriittiin, eivätkä kaikki sairastuneet saa geenitestistä positiivista tulosta.

Ikä

axSpA:n oireet alkavat yleensä ennen 45 ikävuotta – useimmissa tapauksissa 20–30 vuoden iässä.


Tupakointi

On olemassa näyttöä, jonka perusteella tupakointi on yhteydessä aksiaaliseen spondylartriittiin ja tupakoitsijoiden oireet ovat muita voimakkaampia.

Miten axSpA diagnosoidaan?Miten axSpA diagnosoidaan?

Miten axSpA diagnosoidaan?

Kuten muutkin tulehdukselliset reumasairaudet, myös axSpA voi olla hankala diagnosoida. Terveydenhuollon ammattilainen kysyy oireista ja tutkii potilaan tulehduksen merkkien ja muiden reumaoireiden varalta.

Lääkäri voi myös teettää tutkimuksia, kuten laboratorio- ja röntgentutkimuksia, joiden avulla pyritään selvittämään, mitä elimistössä tapahtuu. Kaikki nämä tiedon palaset muodostavat yhdessä kuvan siitä, mikä on oikea diagnoosi.

Laboratoriotutkimukset

  • HLA-B27 - HLA-B27 on erästä ihmisen leukosyyttiantigeeniä (HLA) koodaava geeni, ja se on yhteydessä axSpA:n kehittymiseen – kaikki geenin kantajat eivät kuitenkaan sairastu aksiaaliseen spondylartriittiin.

Kuvantamismenetelmät

  • Röntgentutkimukset - Röntgentutkimukset ovat tärkeä työkalu aksiaalista spondylartriittia diagnosoitaessa, sillä sairaus vaikuttaa selkärangan niveliin, erityisesti SI-niveliin, jotka yhdistävät rangan lantioon.
  • Magneettikuvaus- Magneettikuvaus on röntgentutkimusta herkempi menetelmä. Sen avulla tulehdusoireet ja nivelmuutokset voidaan havaita jo sairauden varhaisessa vaiheessa.
Miten aksiaalista spondylartriittia hoidetaan?Miten aksiaalista spondylartriittia hoidetaan?

Miten aksiaalista spondylartriittia hoidetaan?

Aksiaalisen spondylartriitin hoitoon on saatavilla monenlaista hoitoa. Hoito räätälöidään sairauden vakavuusasteen mukaan, ja siihen voi sisältyä liikuntaa, fysioterapiaa, työergonomisia toimenpiteitä, leikkaustoimenpiteitä ja lääkkeitä.

axSpA-lääkkeet voidaan useimmiten jakaa kahteen luokkaan:
  1. Ei-biologiset lääkkeet, kuten NSAID-valmisteet (tulehduskipulääkkeet) ja DMARD-lääkkeet (tautiprosessia hidastavat reumalääkkeet)
  2. Biologiset lääkkeet, kuten TNF:n estäjät (tuumorinekroositekijän estäjät), interleukiinin estäjät, B-soluhoito ja T-soluhoito.

Lue lisää näistä hoitovaihtoehdoista

Minkälainen on aksiaalisen spondylartriitin ennuste?

Aksiaalinen spondylartriitti on krooninen, etenevä sairaus, mikä tarkoittaa, että se muuttuu ajan kuluessa vaikeammaksi. Ikävä kyllä, sairauteen ei vielä ole olemassa parantavaa hoitoa, mutta sen oireita pystytään lievittämään ja etenemistä hidastamaan.


Minkälainen on aksiaalista spondylartriittia sairastavan eliniän ennuste?

Vaikka axSpA ei itsessään ole kuolemaan johtava sairaus, monilla on muita samanaikaisia sairauksia. Näitä ovat esimerkiksi tulehdukselliset suolistosairaudet, psoriaasi, verenpainetauti ja sydänsairaudet, joista jotkin voivat vaikuttaa eliniän ennusteeseen.

Aksiaalista spondylartriittia sairastavilla on myös kohonnut sydäninfarktin ja aivoinfarktin riski, joten on tärkeää, että hoidosta vastaava tiimi työskentelee yhdessä ja varmistaa, että sairautta hoidetaan asianmukaisella tavalla.


Sairastuvatko miehet naisia todennäköisemmin?

Miehet sairastuvat selkärankareumaan 2–3 kertaa naisia todennäköisemmin. Riski sairastua röntgenkuvissa havaitsemattomaan aksiaaliseen spondylartriittiin (nr-axSpA) on kuitenkin miehillä ja naisilla sama.

Osa erosta voi selittyä sillä, että nr-axSpA ja selkärankareuma näyttäytyvät miehillä ja naisilla hieman eri tavoin. Naisilla sairaus on usein vaikeampi diagnosoida, ja alarangan SI-nivelissä näkyy vähemmän vaurioita. Toisaalta aksiaalinen spondylartriitti vaikuttaa naisen terveyteen ja elämään voimakkaammin, joten on tärkeää, että myös naiset saavat täsmällisen diagnoosin.


Aiheuttaako aksiaalinen spondylartriitti invaliditeettia?

Jos aksiaalinen spondylartriitti vaikuttaa työkykyysi, on mahdollista, että olet oikeutettu tukeen. Saat lisätietoa tukien hakemisesta esimerkiksi Reumaliitosta.

Aksiaalista spondylartriittia sairastavan tukeminenAksiaalista spondylartriittia sairastavan tukeminen

Aksiaalista spondylartriittia sairastavan tukeminen

Ehkä haluat olla tukena juuri diagnoosin saaneelle läheisellesi tai olet aksiaalista spondylartriittia sairastavan läheisesi omaishoitaja? Kummassakin tapauksessa on tärkeää, että tiedät sairaudesta mahdollisimman paljon.

Suurin osa aksiaalisen spondylartriitin oireista on näkymättömiä, ja siksi sairastuneesta voi tuntua siltä, että harva ymmärtää, miltä hänestä tuntuu, ja harva tietää, mitä kaikkea hän joutuu kokemaan. Mitä enemmän tiedät sairaudesta, sitä paremmin ymmärrät, kuinka se vaikuttaa sairastuneen päivään aina aamun ensi hetkistä alkaen.

Tällä sivustolla on paljon tietoa tulehduksellisista reumasairauksista. Lisäksi löydät hyödyllistä tietoa mm. Reumaliiton sivuilta.

Haluatko lukea lisää sairaudestasi? Klikkaa alla olevia otsikoita löytääksesi lisää tietoa.

Axial Spondyloarthritis Podcast

Axial Spondyloarthritis Podcast

Englanninkielinen, 15-osainen podcast, jossa asiantuntijat vastaavat usein esitettyihin, aksiaalista spondylartriittia koskeviin kysymyksiin.

Lue lisää
Elämää reumasairauden kanssa

Elämää reumasairauden kanssa

axSpA-diagnoosin saaminen voi olla rankkaa, mutta voit pyrkiä hallitsemaan sairauttasi monin tavoin.

Lue lisää
Tukea ja neuvoja

Tukea ja neuvoja

Sinun ei tarvitse pärjätä aksiaalisen spondylartriitin kanssa yksin – lue tästä, kuinka löydät tukea.

Lue lisää