Useimmille aikuisille suositellaan keskimäärin vähintään kahta ja puolta tuntia kohtalaisesti kuormittavaa liikuntaa viikossa (esim. reipasta kävelyä). Se voi kuulostaa paljolta, mutta minuuttimäärän voi jakaa useampiin lyhyempiin liikuntajaksoihin. Liikuntaa voi harrastaa vaikkapa viisi kertaa puoli tuntia tai kymmenen kertaa vartin verran.
Jos pystyt harrastamaan rasittavampaa liikuntaa (esimerkiksi juoksemaan tai pelaamaan tennistä), viikoittainen tavoite täyttyy jo 75 minuutista tai kolmesta 25 minuutin jaksosta.
Muista keskustella hoidostasi vastaavan tiimin kanssa ennen uuden lajin aloittamista – he tietävät parhaiten, minkälainen liikunta sopii sinulle.
Voimaharjoittelu
Voimistavat harjoitteet, kuten voimaharjoittelu tai harjoittelu painojen avulla, tarkoittaa liikkeitä, jotka tehdään oman kehon painolla, käsi- tai levypainoilla tai kuminauhoja käyttäen. Tällaista liikuntaa ei pidä harrastaa joka päivä, vaan harjoittelupäivien välissä on hyvä pitää lepopäivä – eikä niveltä saa rasittaa, jos se on kipeä tai tuntuu kuumalta koskettaessa.
Muista, että vaikka vahvistavat harjoitukset voivat joskus saada lihakset kipeiksi, äkillistä kipua ei pidä tuntua. Kuuntele kehoasi ja muokkaa liikkeitä tarpeen mukaan.
Aerobinen harjoittelu
Aerobinen harjoittelu, joka saa sykkeen kohoamaan, on myös tärkeää sydämen ja keuhkojen terveyden kannalta.
Juokseminen tai hölkkä voi olla nivelten näkökulmasta haastavaa, joten pyöräily, uinti, hiihto tai crosstrainer-laite voivat tuntua mukavammilta vaihtoehdoilta. Kaikki riippuu omasta tilanteestasi, kunnostasi ja mieltymyksistäsi.
Jos epäröit, kysy neuvoa hoidostasi vastaavalta tiimiltä.
Muista tauot
Jos huomaat kipua tai turvotusta, keskeytä harjoittelu. Tarkista, että teet liikkeen varmasti oikein, ja tarvittaessa hidasta tahtia, vähennä toistojen määrää tai siirry toiseen harjoitteeseen.
Jos koet hankaluuksia matkan varrella, juttele lääkärin tai fysioterapeutin kanssa. He osaavat neuvoa, kuinka liikuntaohjelmaa kannattaa muuttaa.
Jos nivelet tulehtuvat, kylmäpakkaus voi auttaa vähentämään kipua, kuumotusta ja turvotusta. Voit tehdä kylmäpakkauksen itse pakastehernepussista, jonka kiedot pyyhkeeseen tai astiapyyhkeeseen (älä koskaan laita jäätä suoraan iholle). Jos jokin kohta tuntuu kipeältä, mutta se ei ole turvonnut, voit myös kokeilla lämpöpakkausta tai kuumavesipulloa. Osa ihmisistä löytää avun kylmän ja kuuman vaihtelusta.
Kipeytyneen kohdan hierominen parantaa verenkiertoa ja voi helpottaa tilannetta.