Venyttelyohjeita aksiaalista spondylartriittia sairastavilleVenyttelyohjeita aksiaalista spondylartriittia sairastaville

Venyttelyohjeita aksiaalista spondylartriittia sairastaville

Venyttely voi auttaa lievittämään aksiaalisen spondylartriitin oireita.

Miksi venyttely on tärkeää?

Jos sinulla on aksiaalinen spondylartriitti tai selkärankareuma, liikkuminen ja venytteleminen on luultavasti parasta mitä voit tehdä tilanteen helpottamiseksi. Mitä paremmassa kunnossa olet, ja mitä taipuisampi kehosi on, sitä helpompaa on hallita sairauden oireita. Venyttely voi lievittää kipua ja jäykkyyttä ja parantaa liikkuvuutta. Parhaan hyödyn saat, kun venytteleminen on osa jokaista päivääsi.

Ryhdillä on myös tärkeä merkitys aksiaalisen spondylartriitin hallinnassa. Pyri istumaan ja seisomaan ryhdikkäästi ja vaihda asentoa usein. Tämä voi ehkäistä jäykkyyttä ja ryhdin muuttumista kumaraksi. Voit vaikkapa asettaa puhelimeen hälytyksen suunnilleen 20 minuutin välein ja nousta jaloittelemaan tai venyttelemään aina, kun kuulet äänimerkin.

Päivittäisen ohjelman laatiminen

Kun kipu ja väsymys vaivaavat, on vaikeaa löytää motivaatiota venyttelemiseen, mutta on tärkeää jaksaa yrittää.

Tällä sivulla esitellyt venyttelyliikkeet auttavat pitämään kehon notkeana, mutta voit pyytää neuvoa myös fysioterapeutilta – hän osaa laatia päivittäisen ohjelman, joka sopii tehtäväksi turvallisesti kotona. Fysioterapeutti voi seurata edistymistäsi ajan myötä ja auttaa tekemään ohjelmaan tarvittavia muutoksia. Jos sinulla ei vielä ole fysioterapeuttia, pyydä lääkäriltä lähetettä.

Internetissä on myös saatavilla monenlaisia ilmaisvideoita, joissa esitellään tavallisten arkiaskareiden lomaan sopivia venyttelyliikkeitä ja muita harjoitteita. Esimerkiksi liikkeitä, joita voi tehdä sängyssä heti herättyään, ja venytyksiä, jotka onnistuvat vaikka sohvalla, ruokapöydässä tai kylpyhuoneessa.

Videoiden katsominen on myös hyvä tapa oppia tekemään liikkeet oikein. Se on tärkeää, sillä vaikka liikunnasta on todistetusti hyötyä, jotkin liikkeet – ja liian vauhdikas liikkuminen – voivat mahdollisesti aiheuttaa vahinkoa.

Liikuntaa vai venyttelyäLiikuntaa vai venyttelyä

Liikuntaa vai venyttelyä

Koska aksiaalinen spondylartriitti voi heikentää fyysistä toimintakykyä, venyttelyä suositellaan lisäämään selkärangan liikkuvuutta. Alla kuvatut venyttelyliikkeet ovat hyvä lähtökohta, ja niistä on eniten hyötyä, kun niitä tekee säännöllisesti.

Vaikka olemme tässä valinneet painopisteeksi venyttelyn, liikkuminen on myös tärkeä tapa hallita aksiaalista spondylartriittia. Liikunta ja venyttely -osiosta löydät vinkkejä alkuun pääsemiseksi. Voit myös jutella lääkärin tai fysioterapeutin kanssa, jos haluat tietää, minkälaisesta liikunnasta olisi sinulle eniten hyötyä.

Venyttelyyn valmistautuminen

Ennen venyttelyä on hyvä lämmitellä varovasti viiden minuutin ajan, jotta keho on valmis. Lämmittelynä toimii vaikkapa kävely liikuntapaikkaan.

Kun teet alla kuvattuja liikkeitä, sinun on hyvä tehdä muutoksia pitoaikaan ja toistojen määrään sen mukaan, miten kipeiltä ja jäykiltä nivelesi tuntuvat. Annetut numerot ovat vain suosituksia – älä koskaan tee enempää kuin sinusta tuntuu mukavalta.

Kun teet venytyksiä:

  • Pyri pitämään keho rentona
  • Pyri pitämään hengitys tasaisena
  • Jos sinua pyörryttää tai hengästyt, pidä taukoa, kunnes voit taas riittävän hyvin jatkaaksesi

Venyttelyliikkeitä aksiaalista spondylartriittia sairastaville

Hyödyllisiä vinkkejä

Venytellessä on normaalia tuntea lievää särkyä ja kipua ja pientä jäykkyyttä, mutta tuntemusten pitää loppua, kun venytys lakkaa. Kipua ei pidä sietää. Tavoitteena on tuntea hienoinen venytys, joten jos se muuttuu kivuliaaksi, keskeytä venyttely ja käänny tarvittaessa lääkärin puoleen.

Muista, että venyttelystä on eniten hyötyä, kun teet sitä säännöllisesti.

Haluatko kuulla lisää siitä, kuinka pysyt terveenä tulehduksellisesta reumasairaudesta huolimatta? Klikkaa alla olevia otsikoita ja lue lisää.

Ruokavalio

Ruokavalio

Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio voi auttaa lievittämään oireita ja parantamaan elämänlaatua.

Lue lisää
Henkinen hyvinvointi

Henkinen hyvinvointi

Elämä kroonisen sairauden kanssa voi olla hankalaa, mutta on tärkeää pysyä myönteisellä mielellä.

Lue lisää
Matkustaminen

Matkustaminen

Muista miettiä hyvissä ajoin mahdollisia erityisjärjestelyitä matkan onnistumiseksi.

Lue lisää