Liikunta ja venyttelyLiikunta ja venyttely

Liikunta ja venyttely

Liikunta ja venyttely voivat parantaa liikkuvuutta ja tuoda helpotusta kipuun ja jäykkyyteen.

Liikunnan ja venyttelyn edut

Liikunnasta on tulehduksellisia reumasairauksia sairastaville monenlaista hyötyä.

Parantaa unta

Fyysinen aktiivisuus auttaa nukkumaan paremmin ja levollisemmin.


Lievittää kipua ja jäykkyyttä

Liikunta voi tuoda helpotusta kipuun salpaamalla kipusignaaleja aivoissa. Se myös venyttää jäykkiä niveliä ja lihaksia, mikä voi lievittää kipua.


Parantaa mielialaa

Tutkimusten mukaan aktiivinen elämäntapa voi parantaa mielialaa ja parantaa itsetuntoa.


Pitää painon kurissa

Yhdessä terveellisen, tasapainoisen ruokavalion kanssa liikunta on tärkeässä osassa, kun pyritään pitämään paino normaalina ja sitä kautta niveliin kohdistuva kuormitus kohtuullisena.


Lisää energiaa

Säännöllinen liikunta voi auttaa nostamaan energiatasoja ja taistelemaan väsymystä vastaan.

Keskustele lääkärin kanssa ennen uuden liikuntaharrastuksen aloittamista ja tarkista, että sinulla on oikeanlaiset varusteet suojaamassa niveliä. Kiinnitä erityistä huomiota kenkiin.

Kuinka liikkua tulehduksellisesta reumasairaudesta huolimattaKuinka liikkua tulehduksellisesta reumasairaudesta huolimatta

Kuinka liikkua tulehduksellisesta reumasairaudesta huolimatta

Toisinaan olo voi tuntua kovin kivuliaalta tai jäykältä, eikä liikkuminen houkuttele. Muista kuitenkin, että alkuun pääseminen on usein se kaikkein vaikein vaihe, ja vähäinenkin liikunta on eduksi. Kuuntele kehoasi ja liiku sellaiseen tahtiin, joka tuntuu sinusta sopivalta.

Vesiliikunta

Monet tulehduksellisesta reumasairaudesta kärsivät harrastavat vesiliikuntaa, koska vesi tukee niveliä. Vesijumppa ja uiminen on hyvää kokonaisvaltaista liikuntaa. Jos et osaa uida, ilmoittaudu aikuisten uimakouluun!


Jooga ja pilates

Jooga ja pilates ovat rauhallisia lajeja, jotka voivat auttaa parantamaan tasapainoa, vahvistamaan keskivartalon lihaksia ja parantamaan liikkuvuutta.


Käveleminen ja pyöräily

Sekä käveleminen että pyöräily parantavat keuhkojen ja sydämen terveyttä, eikä kumpikaan niistä rasita kehoa niin, että sairauden oireet pahenisivat.


Ryhmäliikunta

Monien mielestä liikuntaharrastuksesta on helpompi pitää kiinni, kun sitä tehdään ryhmässä. Harkitse ryhmäliikunnan aloittamista tai liity kävely- tai pyöräilyporukkaan. Jos se on sinulle liikaa, pyydä ystävää mukaan liikkumaan.

Tulehduksellisen reumasairauden vaivaamien nivelten venyttelyliikkeitäTulehduksellisen reumasairauden vaivaamien nivelten venyttelyliikkeitä

Tulehduksellisen reumasairauden vaivaamien nivelten venyttelyliikkeitä

On olemassa monia helppoja venyttelyliikkeitä, jotka auttavat ylläpitämään tai parantamaan tulehduksellisen reumasairauden vaivaamien nivelten liikkuvuutta. Keskustele lääkärin kanssa mahdollisuudesta saada lähete fysioterapiaan, jossa liikkeitä tehdään kohdennetusti, tai kokeile joitakin alla kuvatuista venytyksistä.

Haluatko kuulla lisää siitä, kuinka pysyt terveenä tulehduksellisesta reumasairaudesta huolimatta? Klikkaa alla olevia otsikoita ja lue lisää.

Ruokavalio

Ruokavalio

Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio voi auttaa lievittämään oireita ja parantamaan elämänlaatua.

Lue lisää
Henkinen hyvinvointi

Henkinen hyvinvointi

Elämä kroonisen sairauden kanssa on hankalaa, mutta on tärkeää pysyä myönteisellä mielellä.

Lue lisää
Matkustaminen

Matkustaminen

Muista miettiä hyvissä ajoin mahdollisia erityisjärjestelyitä matkan onnistumiseksi.

Lue lisää