Tulehduksellisten reumasairauksien oireet ja diagnoosiTulehduksellisten reumasairauksien oireet ja diagnoosi

Tulehduksellisten reumasairauksien oireet ja diagnoosi

Lue lisää tulehduksellisten reumasairauksien oireista ja siitä, kuinka ne diagnosoidaan.

Tulehduksellisten reumasairauksien oireet

Tulehduksellisiin reumasairauksiin kuuluvat esimerkiksi aksiaalinen spondylartriitti ja selkärankareuma, nivelpsoriaasi ja nivelreuma. Muita tulehduksellisia reumasairauksia ovat lupus, kihti ja erilaiset niveltulehdukset.

Nämä kaikki ovat erilaisia autoimmuunisairauksia, joissa elimistön oma puolustusjärjestelmä hyökkää erehdyksessä tervettä kudosta vastaan. Tämä aiheuttaa tulehdusta tai turvotusta, mikä on tulehduksellisen reumasairauden tunnuspiirre.

Jokainen tulehduksellisista reumasairauksista on omanlaisensa, mutta niillä on joitakin yhteisiä piirteitä:

Tulehduksellisen reumasairauden toteaminenTulehduksellisen reumasairauden toteaminen

Tulehduksellisen reumasairauden toteaminen

Tulehdukselliset reumasairaudet ovat ryhmä sairauksia, joille tyypillistä on nivelten tulehdus eli inflammaatio, mikä voi vaikuttaa myös muualla elimistössä. Tulehduksellisia reumasairauksia ovat aksiaalinen spondylartriitti ja selkärankareuma, nivelpsoriaasi ja nivelreuma.

Hoitamattomana näiden sairauksien seurauksena elimistöön voi syntyä pysyviä vaurioita. Siksi nivelissä esiintyvästä kivusta, turvotuksesta tai jäykkyydestä on hyvin tärkeää keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Tulehduksellisen reumasairauden diagnosoiminen voi olla vaikeaa. Terveydenhuollon ammattilaisten tiimi tarkastelee oireita, esittää kysymyksiä aiemmasta terveyshistoriasta, tutkii ja teettää tarvittaessa mm. röntgen- ja kuvantamistutkimuksia sekä laboratoriotutkimuksia.


Tapaaminen lääkärin kanssa

Mieltä askarruttavista oireista keskustellaan usein ensimmäisenä terveyskeskus- tai työterveyslääkärin kanssa. Lääkäri kysyy oireista ja tutkii, tarkastelee niveliä turvotuksen ja tulehduksen merkkien varalta ja mittailee nivelten liikkuvuutta. Jos lääkäri epäilee tulehduksellista reumasairautta, hän ohjaa hoitoon reumatautien erikoislääkärille.


KuvantamistutkimuksetKuvantamistutkimukset

Kuvantamistutkimukset

Seuraavassa vaiheessa saadaan kenties lähete erilaisiin kuvantamistutkimuksiin, joissa turvotusta ja/tai nivelvaurioita tutkitaan tarkemmin. Kuvantamistulokset auttavat lääkäriä erottamaan tulehdukselliset reumasairaudet toisistaan. Kuvantamistutkimukset auttavat myös sairauden etenemisen seuraamisessa.

Kuvantamistutkimuksia ovat mm.

  • Röntgentutkimukset - Röntgentutkimuksia voidaan käyttää jo syntyneiden nivelvaurioiden toteamiseen. Koska röntgenkuvissa näkyvät vain vauriot, niistä on enimmäkseen hyötyä vain silloin, kun oireet ovat jatkuneet jo pidempään.
  • Ultraäänitutkimukset - Ultraäänitutkimus on paljon röntgentutkimusta herkempi menetelmä, ja se voi olla nopea ja kustannustehokas tapa havaita tulehdusta elimistössä.
  • Magneettikuvaus - Magneettikuvat ovat hyvin yksityiskohtaisia, ja niissä tulehdus ja kudosvauriot saatetaan havaita röntgentutkimuksia aikaisemmin. Toisinaan magneettitutkimukseen saattaa kuitenkin joutua jonottamaan.

Laboratoriokokeet

Laboratoriokokeissa saatetaan havaita tulehduksen aiheuttamia muutoksia veriarvoissa. Tulehduksellisia reumasairauksia ei kuitenkaan voida todeta, eikä toisaalta myöskään poissulkea, pelkkien laboratoriotutkimusten perusteella. Sen sijaan ne tarjoavat arvokasta lisätietoa, jonka avulla terveydenhuollon ammattilaiset voivat päätellä, mistä on kyse.

Lääkärin teettämiin laboratoriokokeisiin voivat lukeutua:

  • Lasko - Lasko on tulehdusmerkkiaine, joka antaa viitteitä tulehduksen intensiteetistä.
  • C-reaktiivinen proteiini (CRP) - CRP on toinen tulehdusmerkkiaine, joka kertoo tulehduksen voimakkuudesta.
  • Sitrulliinipeptidivasta-aineet - Nämä vasta-aineet ovat hyvin spesifisiä nivelreumalle, joten jos tulos on positiivinen, se saattaa viitata nivelreumaan.
  • Täydellinen verenkuva - Täydellinen verenkuva on ryhmä laboratoriotestejä, jotka auttavat sulkemaan pois erilaisia syitä oireisiin. Samalla selviää, onko veressä liian vähän rautaa (anemia), ja lääkäri saa kokonaiskuvan potilaan terveydentilasta.
Perinnöllisen riskin testausPerinnöllisen riskin testaus

Perinnöllisen riskin testaus

Testauksen avulla voidaan selvittää, onko potilaalla HLA-B27-kudosantigeeni, joka on yhteydessä aksiaaliseen spondylartriittiin ja selkärankareumaan. Testi yksinään ei kuitenkaan riitä diagnoosin tekemiseen, koska tämä kudostyyppi on niin yleinen Suomessa.

Reumatekijä

Reumatekijä on eräs verinäytteestä määritettävissä oleva vasta-aine, joka voi viitata autoimmuunivasteeseen (tilanteeseen, jossa elimistö hyökkää tervettä kudosta vastaan). Sitä käytetään helpottamaan nivelreuman diagnosointia.

Nimestään huolimatta reumatekijä ei ole varma merkki nivelreumasta – sitä esiintyy myös muissa sairauksissa, kuten Sjögrenin oireyhtymässä ja muissa sidekudossairauksissa. Sitä esiintyy iän karttuessa enenevässä määrin myös terveillä ihmisillä.

Lääkäri saattaa antaa lähetteen laboratoriotutkimuksiin, joissa mitataan reumatekijän pitoisuutta ja selvitetään sitä kautta nivelreuman mahdollisuutta. Mitä korkeampi pitoisuus on, sitä todennäköisempää on, että potilaalla on nivelreuma.

Reumatekijän pitoisuutta arvioidaan asteikolla, jolla noin puolet nivelreumaa sairastavista saa poikkeavan eli positiivisen tuloksen.

Positiivinen tulos: seropositiivinen

Jos tulos on positiivinen eli reumatekijää on verinäytteessä runsaasti, potilas on ns. seropositiivinen. Tulos voi tarkoittaa, että potilas on sairastunut nivelreumaan tai sairastuu nivelreumaan tulevaisuudessa, mutta se ei ole varmaa, eikä sairautta pystytä ennustamaan. Jos testitulos on positiivinen, testiä tuskin on tarpeen toistaa.

Negatiivinen tulos: seronegatiivinen

On myös mahdollista, että potilas on seronegatiivinen (verinäytteessä ei ole reumatekijää), mutta sairastaa nivelreumaa siitä huolimatta. Noin 20 % nivelreumapotilaista saa negatiivisen testituloksen. Jos tulos on negatiivinen, mutta lääkäri epäilee edelleen nivelreumaa, testi saatetaan toistaa, jotta sairauden etenemistä voidaan seurata.


Jos reumatekijä on positiivinen, mutta muita nivelreuman oireita ei ole, on hyvä tarkastella omia riskitekijöitä (esimerkiksi lopettaa tupakointi), jotta nivelreumaan sairastumisen riski pienenee.

Lue lisää nivelreumasta

Haluatko lukea lisää tulehduksellisista reumasairauksista? Klikkaa alla olevia otsikoita löytääksesi lisää tietoa.

Kuinka tulehduksellista reumasairautta hoidetaan

Kuinka tulehduksellista reumasairautta hoidetaan

Nivelreumaan, nivelpsoriaasiin ja aksiaaliseen spondylartriittiin on olemassa erilaisia hoitokeinoja, kuten erityyppisiä lääkkeitä.

Lue lisää
Elämää tulehduksellisen reumasairauden kanssa

Elämää tulehduksellisen reumasairauden kanssa

Reumadiagnoosin saaminen voi olla rankkaa, mutta voit pyrkiä hallitsemaan sairauttasi monin tavoin.

Lue lisää
Tukea ja neuvoja

Tukea ja neuvoja

Sinun ei tarvitse pärjätä reumasairauden kanssa yksin – lue tästä, kuinka löydät tukea.

Lue lisää