Henkinen hyvinvointi

Vinkkejä mielialan kohottamiseen

1. Liiku
Ajatus liikunnan aloittamisesta ei ehkä kuulosta kovin houkuttelevalta juuri nyt. Saatat pelätä, että liikunta vain pahentaa oireitasi. Liikunta on kuitenkin yksi parhaista keinoista lievittää oireita ja kohottaa mielialaa. Jos suinkin pystyt, mikset lisäisi päiväohjelmaasi vähän liikuntaa? Pyri liikkumaan joka päivä, vaikka sitten pienen kävelylenkin tai rauhallisen joogatunnin verran – pienestäkin liikuntamäärästä on apua.

2. Nuku hyvin
Tulehduksellinen reumasairaus voi häiritä unta. Saatat kärsiä kivuista tai huoli sairaudesta valvottaa. Unen puute voi itse asiassa vaikeuttaa kipua, jolloin olosi vain huononee. Pyri noudattamaan rauhallisia rutiineja ja menemään nukkumaan säännöllisesti samaan aikaan. Sulje puhelin, tietokone ja televisio. Mukava lämpötila auttaa nukahtamaan. Jos näistä neuvoista ei ole apua, keskustele lääkärisi kanssa.

3. Ulkoile riittävästi
Lyhyt kävelylenkki ulkoilmassa katkaisee päivän ja saa mielesi irtautumaan huolista. Ulkoilu parantaa mielialaa huomattavasti.

Meditaatio

4. Mindfulness ja myönteinen ajattelu
Mindfulness-harjoitukset ja myönteiset ajatukset auttavat lievittämään stressiä ja rauhoittumaan. Ne saattavat myös auttaa hallitsemaan kipua, joten kannattaa ilman muuta kokeilla. Jotkut ovat saaneet apua meditaatiosta ja saman myönteisen mantran toistamisesta päivittäin. Löydät verkosta paljon apua alkuun. Voit pyytää vinkkejä myös lääkäriltä ja sairaanhoitajalta.

5. Pidä yhteyttä ystäviin ja läheisiin
On tärkeää pitää yhteyttä ystäviin, perheenjäseniin ja muihin lähellä oleviin ihmisiin. Joinakin päivinä se voi toki tuntua vaikealta. Jos kärsit kovista kivuista, sinun ei ehkä tee mieli tavata ketään. Yhteydenpito voi kuitenkin edistää tunne-elämän terveyttä ja hyvinvointia.

6. Puhu
Yksi vaikeimmista asioista on pyytää apua. Mutta jos huonoja päiviä alkaa kertyä enemmän kuin hyviä päiviä, on todella tärkeää puhua asiasta jollekin. Apua on tarjolla, joten keskustele ystävän, sukulaisen, lääkärin tai sairaanhoitajan kanssa.

Lisää tietoa ja tukea on saatavilla mm. potilasjärjestöjen kautta.


Suomen Reumaliitto on tietoa, vertaistukea ja toimintaa tarjoava valtakunnallinen yhteisö kymmenille tuhansille reuma- ja muita tuki- ja liikuntaelinsairauksia sairastaville.

https://www.reumaliitto.fi/fi