Matkustaminen

Reumapotilas voi matkustaa huoletta, kun matka on hyvin suunniteltu ja valmisteltu. Alla on lueteltu asioita, jotka on hyvä ottaa huomioon.

Onhan minulla mukanani riittävästi lääkkeitä koko matkan ajaksi?

On parasta varmistaa, että mukana on lääkkeitä hieman yli tarpeen sen varalta, että paluu viivästyy. Keskustele lääkärin kanssa etukäteen, jotta ehdit saada riittävän määrän lääkkeitä mukaasi. Jos matkustat toiselle aikavyöhykkeelle, huolehdi lääkkeen ottamisesta oikeaan aikaan. Lääkärisi osaa neuvoa sinua.

Mitä asiakirjoja minulla pitää olla mukanani?

Tarkista, vaatiiko lääkkeen ottaminen matkalle erityisiä asiakirjoja, jotta vältyt ongelmilta tulliviranomaisten kanssa. Joidenkin reumasairauksien hoidossa käytettyjen lääkkeiden mukaan ottaminen vaatii matkustustodistuksen, jonka perusteella lääkkeen saa viedä maasta. Lääkkeet on yleensä hyvä pakata käsimatkatavaroihin, jotta ne pysyvät varmasti mukana.

Vaatiiko lääkkeeni jääkaappisäilytystä?

Jotkin lääkkeet on pidettävä jatkuvasti viileässä. Tarkista yhtiöltä, jonka matkaan lähdet, sekä hotellista, jossa olet aikeissa asua, että lääkkeiden säilyttäminen viileässä onnistuu matkan aikana.

Onko minulla oikeanlainen vakuutus?

Matkavakuutus voi olla elintärkeä asia. Muista kertoa vakuutusyhtiölle kaikista sairauksistasi.

Tarvitsenko pyörätuolia tai apua matkatavaroiden kantamisessa, jos matkan aikana on siirtymisiä, jotka on tehtävä kävellen?

Jos lähdet lentomatkalle ja käytät pyörätuolia tai sinun on hankala liikkua, ota yhteyttä avustuspalveluun jo etukäteen. Lentoyhtiöt, lentokentät, risteilyvarustamot ja matkustajalautat ovat Euroopan unionin alueella velvoitettuja tarjoamaan apua ilman erillistä maksua.

Mitä rokotuksia minun on otettava ennen matkaa?

On aina hyvä keskustella rokotuksista lääkärin kanssa hyvissä ajoin ennen matkaa, jotta matkan edellyttämät rokotukset ovat varmasti yhteensopivia lääkityksesi kanssa.

Tärkeitä vinkkejä

Mies lennolla

Matkalla

Tavallisesti matkustamiseen kuuluu paljon istumista. Yritä vaihtaa asentoa mahdollisimman usein. Nouse välillä seisomaan ja liikuttele niveliä, kun siihen on mahdollisuus.

Majoittuminen

Jos sinun on hankala liikkua, pyri varaamaan huone katutasosta tai läheltä hissiä. Jos tarvitset apuvälineitä liikkumiseen, varaa ne jo ennalta ja tarkista, että huone on riittävän suuri, jotta mahdut käyttämään siellä myös apuvälinettäsi.