Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mitä tulehdukselliset reumasairaudet ovat?

Tulehduksellisiin reumasairauksiin kuuluu useita sairauksia, kuten esimerkiksi aksiaalinen spondylartriitti ja selkärankareuma, nivelpsoriaasi ja nivelreuma.

Millä tavalla ne todetaan?

Tyypillistä tulehduksellisille reumasairauksille on nivelten ja usein myös muiden kudosten tulehtuminen. On hyvä kääntyä lääkärin puoleen, jos nivelissä esiintyy jatkuvaa kipua, turvotusta tai jäykkyyttä. Riippuen siitä, mistä reumasairaudesta tarkalleen on kysymys, diagnoosi perustuu todennäköisimmin oireisiin, potilaan tutkimiseen ja röntgen- ja muiden kuvantamistutkimusten sekä laboratoriotestien tuloksiin.

Onko tulehduksellisia reumasairauksia useita erilaisia?

Kyllä, tulehduksellisia reumasairauksia ovat esimerkiksi aksiaalinen spondylartriitti ja selkärankareuma, nivelpsoriaasi ja nivelreuma.

Onko nivelrikko tulehduksellinen reumasairaus?

Nivelrikko muistuttaa oireiltaan tulehduksellista reumasairautta. Myös nivelrikko ilmenee nivelten arkuutena ja jäykkyytenä. Kyseessä on kuitenkin eri sairaus. Tulehdukselliset reumasairaudet ovat autoimmuunisairauksia, joissa nivelet tulehtuvat. Nivelrikko puolestaan johtuu nivelten ympärille kehittyneistä vaurioista, joita elimistö ei pysty korjaamaan.


Onko tulehduksellisiin reumasairauksiin olemassa parantavaa hoitoa?

Toistaiseksi parantavaa hoitoa ei ole, mutta saatavilla on hoitoja, jotka auttavat lievittämään oireita ja parantamaan elämänlaatua.

Periytyykö reumasairaus lapsilleni?

Reumasairaus voi periytyä, mutta useimmiten niin ei käy. Sairauden periytyvyys on monimutkainen asia, ja periytyvyyden riski on eri sairauksissa erilainen.

  • Nivelreuma
    Nivelreumaatikon lähisukulaisella on muihin verrattuna 2–4-kertainen sairastumisriski. Viite: https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00051/nivelreuma

  • Nivelpsoriaasi
    Alttius psoriaasille periytyy: jos kummallakin vanhemmista on psoriaasi, on lapsella noin 50 % riski sairastua. Jos vain toisella vanhemmista on psoriaasi, on sairastumisriski noin 20 %. Nivelpsoriaasi kehittyy paljon harvemmille. (Viite: https://www.reumaliitto.fi/fi/reuma-aapinen/reumataudit/nivelpsoriaasi)

  • Aksiaalinen spondylartriitti
    Jos sinulla on aksiaalinen spondylartriitti ja olet HLA-B27 -geenin kantaja, geeni siirtyy 50 %:n todennäköisyydellä myös lapsellesi. Arviolta 5–20 % geenin perineistä lapsista sairastuu aksiaaliseen spondylartriittiin. Jos sinulla on aksiaalinen spondylartriitti, mutta et kanna HLA-B27 -geeniä, sairauden periytymisen todennäköisyys on alle 10 %. (Viite: https://www.nhs.uk/conditions/ankylosing-spondylitis/causes/)