Nivelreumaan liittyvä nivelkipu on tavallisesti särkyä ja jomotusta. Kipu on usein voimakkaampaa aamulla ja levon jälkeen.
Mikä on nivelreuma?
Nivelreuma on autoimmuunisairaus, joka aiheuttaa tulehdusta terveissä kudoksissa, tyypillisesti niveliä ympäröivässä kudoksessa.
Immuunijärjestelmä auttaa normaalisti suojaamaan elimistöä sairauksilta ja infektioilta, mutta autoimmuunisairauksissa se hyökkää erehdyksessä elimistön omia terveitä kudoksia vastaan.
Nivelreuman tapauksessa tämä johtaa nesteen kertymiseen nivelten ympärille. Nivelet tulehtuvat, kipeytyvät ja jäykistyvät. Nivelreuma voi myös aiheuttaa pitkäkestoisia vaurioita, joten on tärkeää saada diagnoosi ja aloittaa hoito mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Nivelreuma voi aiheuttaa oireita missä tahansa nivelessä, mutta ensimmäisenä tulehdusoireet näkyvät usein käsissä ja jaloissa. Sairaus voi vaikuttaa myös muihin elimiin, kuten keuhkoihin, sydämeen ja silmiin.
Minkälaisia ovat nivelreuman oireet?
Nivelreuman tärkeimpiä oireita ovat nivelkipu, turvotus ja jäykkyys.
Nivelreuma on symmetrinen sairaus, jonka takia se yleensä – mutta ei aina – vaikuttaa samalla tavalla elimistön kummallakin puolella.
Nivelreuma on vaikeasti ennustettava sairaus. Oireet voivat vaihdella yksilöllisesti ja ne voivat tulla ja mennä ja muuttua ajan kuluessa.
Nivelreumaan liittyvä nivelkipu on tavallisesti särkyä ja jomotusta. Kipu on usein voimakkaampaa aamulla ja levon jälkeen.
Nivelreuman sairastuttamat nivelet tuntuvat usein jäykiltä. Jos sairaus tuntuu käsissä, sormien koukistaminen tai esineiden poimiminen voi tuntua vaikealta. Kuten kipu, myös jäykkyys on usein pahinta aamuisin ja levon jälkeen.
Nivelkalvon turpoaminen voi aiheuttaa turvotusta ja arkuutta, ja iho voi tuntua kosketettaessa kuumalta. Joillakin on ihon alla kiinteitä, turvonneita kohtia.
Silmäoireita ilmenee noin joka neljännellä nivelreumaa sairastavista. Tavallisin silmäoire on kuivasilmäisyys, joka johtuu kyynelrauhasen tulehtumisesta. Tulehtuneet kyynelrauhaset eivät pysty voitelemaan silmää. Riippuen siitä, mikä osa silmästä tulehtuu, nivelreuma voi aiheuttaa tulehdusta myös muissa silmän osissa, esimerkiksi kovakalvotulehdusta, värikalvotulehdusta tai uveiittia eli suonikalvoston tulehdusta. Silmätulehduksen oireita ovat kipu, silmien punoitus ja näön hämärtyminen.
Nämä silmäongelmat voivat aiheuttaa punoitusta, näkömuutoksia ja jopa vahinkoa sarveiskalvolle. Siksi on tärkeää hakeutua hoitoon, jos nivelreumaatikolla ilmenee silmäoireita.
Väsymys eli fatiikki on ylitsepääsemätöntä väsyneisyyttä, joka ei lievity lepäämällä tai nukkumalla. Se voi vaikuttaa fyysisesti ja henkisesti ja tehdä arkipäivän askareista haastavampia. Väsymyksen tunnetta on usein mahdotonta ennustaa, ja se voi tulla mihin aikaan päivästä tahansa. Väsymyksen taustalla voi olla useita tekijöitä, mukaan lukien tulehdus, lääkitys, kipu, stressi ja raudan puute (anemia).
Muihin nivelreuman oireisiin voivat kuulua:
Mitä pahenemisvaiheet ovat?
Nivelreumaa sairastavalla voi esiintyä sairauden pahenemisvaiheita, joiden aikana oireet vaikeutuvat. Jos pahenemisvaiheita esiintyy toistuvasti tai ne ovat hyvin hankalia, asiasta on keskusteltava lääkärin kanssa, sillä silloin lääkitykseen voi olla syytä tehdä muutoksia.
Mikä nivelreumaa aiheuttaa?
Nivelreuma voi puhjeta aikuisiässä milloin tahansa. Tavallisimmin se alkaa 40–60 ikävuoden vaiheilla, ja se on naisilla yleisempi sairaus kuin miehillä.
Nivelreuman syistä ei toistaiseksi tiedetä paljoakaan. Tavallisesti immuunijärjestelmä valmistaa vasta-aineita taistellakseen viruksia ja bakteereita vastaan ja suojatakseen elimistöä infektioilta. Nivelreumassa elimistön puolustusjärjestelmä kuitenkin erehtyy lähettämään vasta-aineita niveliä verhoavaan kudokseen.
Tämän takia niveliä ympäröivä ohut solukerros, nivelkalvo, tulehtuu ja kipeytyy. Siitä puolestaan erittyy yhdisteitä, jotka vahingoittavat lähellä sijaitsevia luita, jänteitä, rustoa ja ligamentteja – ja siksi nivelreuma voi aiheuttaa huomattavaa, pitkäkestoista vahinkoa, jos sitä ei hoideta.
Jänteet ovat elementtejä, jotka liittävät luut lihaksiin. Rusto on joustavaa sidekudosta luiden välillä, ja ligamentit liittävät luun rustoon.
Nivelreuman riskitekijät
Vaikka nivelreuman syntyyn vaikuttavaa yksittäistä syytä ei tunneta, jotkin seikat lisäävät sairastumisriskiä.
On olemassa jonkin verran näyttöä siitä, että nivelreuma kulkee suvussa. Sairauden periytyminen on kuitenkin melko epätodennäköistä, koska geeneillä on luultavasti vain pieni osuus sairauden kehittymisessä.
Jotkin ympäristötekijät, kuten vakava infektio tai jokin kuormittava elämäntapahtuma, voivat vaikuttaa nivelreuman puhkeamiseen.
Tupakoinnin ja nivelreuman välisestä yhteydestä on olemassa vahvaa näyttöä. Tupakointi on myös yhteydessä sairauden vaikeampiin muotoihin.
Nivelreuma puhkeaa kolme kertaa todennäköisemmin naisella kuin miehellä, mahdollisesti erään naissukupuolihormonin, estrogeenin, vaikutuksesta.
Ylipaino voi lisätä merkittävästi nivelreuman riskiä ja pahentaa jo sairastuneiden oireita.
Miten nivelreuma todetaan?
Nivelreuman diagnosointi voi olla vaikeaa. Se näyttäytyy jokaisella hieman eri tavalla, ja oireet voivat ilmetä nopeasti tai hitaasti. Sen lisäksi nivelreuman toteamiseen ei ole yhtä yksittäistä menetelmää – jokin testitulos voi olla negatiivinen, ja potilaalla on siitäkin huolimatta nivelreuma. Siksi potilas voi joutua käymään läpi monenlaisia tutkimuksia ennen kuin diagnoosi varmistuu. Lääkäri yhdistelee tutkimustuloksia keskenään selvittääkseen, mistä on kysymys.
Lääkäri tai reumatologi esittää kysymyksiä potilaan sairaushistoriasta saadakseen lisää tietoa oireista ja siitä, mitkä muut tekijät saattaisivat viitata nivelreumaan. Yksi tällainen tekijä voi olla esimerkiksi autoimmuunisairauksien esiintyminen perheessä. Lääkäri myös tutkii potilaan nähdäkseen, onko nivelissä viitteitä tulehduksesta, ja saattaa lähettää potilaan lisätutkimuksiin, kuten laboratoriotutkimuksiin tai röntgentutkimuksiin.
Kuvantamistulokset auttavat lääkäriä ymmärtämään, mitä nivelissä tapahtuu. Kuvantamistutkimuksia voidaan käyttää nivelreuman diagnosoinnissa ja sairauden etenemisen seuraamisessa.
Röntgentutkimuksia voidaan käyttää jo syntyneiden nivelvaurioiden toteamisessa. Koska menetelmän herkkyys on muita huonompi, kuvista on apua lähinnä vain silloin, kun oireet ovat jatkuneet jo pidempään.
Ultraäänitutkimus on paljon röntgentutkimusta herkempi menetelmä, ja se voi olla nopea ja kustannustehokas tapa havaita tulehdusta elimistössä.
Magneettikuvat ovat hyvin yksityiskohtaisia, ja niissä tulehdus ja kudosvauriot saatetaan havaita röntgentutkimuksia aikaisemmin. Magneettitutkimus voi kuitenkin olla kallis, ja siihen voi joutua jonottamaan pitkään.
Lääkäri teettää tarvittaessa laboratoriotutkimuksia etsiäkseen näytteistä viitteitä nivelreumasta.
Reumatekijä on eräs verinäytteestä määritettävissä oleva vasta-aine, joka voi viitata autoimmuunivasteeseen (tilanteeseen, jossa elimistö hyökkää tervettä kudosta vastaan). Nimestään huolimatta reumatekijä ei ole varma merkki nivelreumasta – myös muut tekijät voivat saada aikaan positiivisen tuloksen.
Reumatekijän pitoisuutta arvioidaan asteikolla, jolla noin puolet nivelreumaa sairastavista saa poikkeavan eli positiivisen tuloksen. Jos tulos on positiivinen, potilas on ns. seropositiivinen. On kuitenkin myös mahdollista, että potilas on seronegatiivinen (verinäytteessä ei ole reumatekijää), mutta sairastaa nivelreumaa siitä huolimatta.
Lasko on tulehdusmerkkiaine, joka antaa viitteitä tulehduksen intensiteetistä.
CRP on toinen tulehdusmerkkiaine, joka kertoo tulehduksen voimakkuudesta.
Nämä vasta-aineet ovat hyvin spesifisiä nivelreumalle, joten jos tulos on positiivinen, se voi viitata nivelreumaan.
Täydellinen verenkuva on ryhmä laboratoriotestejä, jotka auttavat sulkemaan pois erilaisia syitä oireisiin. Samalla selviää, onko veressä liian vähän rautaa (anemia), ja lääkäri saa kokonaiskuvan potilaan terveydentilasta.
Minkälainen on nivelreuman ennuste?
Nivelreuma on krooninen sairaus, mikä tarkoittaa, että siitä ei pääse eroon, vaan se pikemminkin vaikeutuu ajan kuluessa. Jos nivelreumaa ei hoideta, se voi aiheuttaa toimintakyvyn heikkenemistä ja epämuodostumia ja vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun.
Minkälainen on nivelreumaa sairastavan eliniän ennuste?
Vaikka nivelreuma ei itsessään ole kuolemaan johtava sairaus, monilla sairastuneilla on kohonnut muiden samanaikaisten sairauksien, kuten sydänsairauden, infektion tai hengityselinsairauden riski. Myös syöpäriski voi olla kohonnut, joten on tärkeää, että hoidosta vastaava tiimi työskentelee yhdessä ja varmistaa että sairautta hoidetaan asianmukaisella tavalla.
Nivelreumaa sairastavan tukeminen
Ehkä haluat olla tukena juuri diagnoosin saaneelle läheisellesi tai olet vaikeaa nivelreumaa sairastavan läheisesi omaishoitaja? Kummassakin tapauksessa on tärkeää, että tiedät sairaudesta mahdollisimman paljon.
Nivelreuman oireet ovat usein näkymättömiä, ja siksi nivelreumaa sairastavasta voi tuntua siltä, että harva ymmärtää, miltä hänestä tuntuu, ja harva tietää, mitä kaikkea hän joutuu kokemaan. Mitä enemmän tiedät sairaudesta, sitä paremmin ymmärrät, kuinka se vaikuttaa sairastuneen arkeen.
Tällä sivustolla on paljon tietoa tulehduksellisista reumasairauksista. Lisäksi löydät hyödyllistä tietoa mm. Reumaliiton sivuilta.
Haluatko lukea lisää sairaudestasi? Klikkaa alla olevia otsikoita löytääksesi lisää tietoa.
Kuinka nivelreumaa hoidetaan
Nivelreumaan on olemassa erilaisia hoitokeinoja, kuten erityyppisiä lääkkeitä.
Lue lisääElämää reumasairauden kanssa
Nivelreumadiagnoosin saaminen voi olla rankkaa, mutta voit pyrkiä hallitsemaan sairauttasi monin tavoin.
Lue lisääTukea ja neuvoja
Sinun ei tarvitse pärjätä nivelreuman kanssa yksin – lue tästä, kuinka löydät tukea.
Lue lisää