Perhesuunnittelu Perhesuunnittelu

Perhesuunnittelu

Perhettä suunnitellessa on tärkeää keskustella lääkärin kanssa.

Miten tulehduksellinen reumasairaus vaikuttaa suunnitelmiin perheen perustamisesta

Tulehduksellinen reumasairaus ei estä perheen perustamista, mutta ennen raskaaksi tuloa on hyvä ottaa huomioon muutamia asioita.

Vaikka perheen perustaminen ei tuntuisi ajankohtaiselta, on hyvä muistaa, että:

  • noin puolet raskauksista on suunnittelemattomia
  • ehkäisy on tehokasta vain, kun sitä käytetään oikein – joten vaikka vauva ei olisikaan suunnitelmissa, nämä asiat on hyvä tietää.
Tukea vanhemmilleTukea vanhemmille

Tukea vanhemmille

Ensi kertaa vanhemmaksi tuleminen on haastavaa kenelle tahansa, mutta kroonisesta sairaudesta kärsivälle se voi asettaa aivan erityisiä haasteita. Monet tällä sivustolla esitetyistä ohjeista sopivat sekä biologisille vanhemmille että adoptiovanhemmille.

Muista, että sinun ja lapsesi hoidosta vastaavat henkilöt tekevät työtään juuri teitä varten. He osaavat neuvoa, kuinka reumasairaskin onnistuu hienosti pitelemään, pukemaan, pesemään ja syöttämään vauvaa. He saattavat myös osata suositella erityisiä tuotteita, jotka tekevät vauvan hoitamisesta helpompaa, kun nivelet ovat tulehtuneet ja arat.

Periytyykö reumasairaus lapselle?

Olet ehkä huolissasi siitä, että reumasairaus periytyy lapsellesi. Tulehdukselliset reumasairaudet saattavat periytyä, mutta geneettinen ulottuvuus on vaikeaselkoinen asia ja eri sairauksissa riski vaihtelee.

Useimmiten sairauden periytymisen riski on matala. Jos olet huolissasi, keskustele lääkärin kanssa.

Lääkkeet ja raskaaksi tuleminen

Kaikkien raskautta suunnittelevien reumapotilaiden on keskusteltava hoidosta vastaavan tiimin kanssa hyvissä ajoin ennen päätöstä. Jotkin lääkkeet voivat olla sikiölle haitallisia, joten niiden käytössä voi olla tarpeen pitää muutaman kuukauden tauko ennen raskaaksi tulemista. Lääkäri auttaa päättämään, mikä on paras keino hoitaa reumaa silloin, kun perheen perustaminen on ajankohtaista.

Tulehduksellinen reumasairaus ei estä perheen perustamista, mutta raskaaksi tuleminen voi kestää tavallista kauemmin. Tämä johtuu monista eri tekijöistä, myös siitä, kuinka sairaus etenee ja mitä lääkkeitä potilaalla on käytössä.

Lääkäri kertoo, miten raskaaksi tulemisen todennäköisyyteen voi vaikuttaa.

Lue lisää tulehduksellisten reumasairauksien lääkehoidosta tulehduksellisten reumasairauksien hoitoa käsittelevästä osiosta.

Raskaaksi tuleminenRaskaaksi tuleminen

Raskaaksi tuleminen

Jos toivot raskautta, sinun on hyvä pyrkiä saamaan sairaus oireettomaksi ennen raskauden alkamista, jotta sinä ja lapsi voitte hyvin koko raskauden ajan. Yksilöllinen hoitosuunnitelma auttaa pitämään sairauden hallinnassa ennen raskautta, sen aikana ja sen jälkeen.

Kun olet päättänyt yrittää raskautta, kysy lääkäriltä, mitä vitamiineja ja kivennäisaineita on hyvä käyttää, sillä erilaiset puutostilat ovat autoimmuunisairauksista kärsivillä tavallisempia. Foolihappo on myös tärkeää raskauden ensivaiheissa – erityisesti, jos olet aiemmin käyttänyt metotreksaattia.

SyöttäminenSyöttäminen

Syöttäminen

Rintaruokinta

Monet aksiaalista spondylartriittia, nivelpsoriaasia tai nivelreumaa sairastavat äidit pystyvät imettämään, jos niin haluavat. Päätös riippuu monista tekijöistä, kuten omasta valinnasta, lääkehoidosta ja oireiden vakavuusasteesta.

Rintaruokinta on äidille ja lapselle hyväksi. Jotkin lääkkeet voivat kuitenkin siirtyä rintamaitoon. Keskustele hoidostasi vastaavan tiimin kanssa siitä, onko rintaruokinta mahdollinen vaihtoehto. Kun eri vaihtoehdoista on keskusteltu jo hyvissä ajoin, sairauden hoidossa ehditään tehdä tarvittavia muutoksia.

Pulloruokinta

Jos et voi tai halua imettää, äidinmaidonkorvike on hyvä vaihtoehto, sillä siinä on kaikki ravinto, mitä lapsesi tarvitsee ensimmäisen elinvuotensa aikana.

Lisää tukea

Jos kaipaat lisää yksityiskohtaista tietoa raskauteen valmistautumisesta, voit ladata itsellesi luettavaksi tulehduksellista reumasairautta sairastaville naisille tarkoitetun oppaan.

Jos tarvitset lisää apua, potilasjärjestöt kuten Reumaliitto tarjoavat tukea ja neuvoja, joiden avulla selviät tästä ihanasta, mutta joskus hankalastakin jaksosta.

Haluatko kuulla lisää siitä, kuinka voit elää täysipainoista elämää tulehduksellisesta reumasairaudesta huolimatta? Klikkaa alla olevia otsikoita ja lue lisää.

Kuinka tulehduksellisia reumasairauksia hoidetaan

Kuinka tulehduksellisia reumasairauksia hoidetaan

Aksiaalisen spondylartriitin, nivelpsoriaasin ja nivelreuman hoitoon on saatavilla monenlaista hoitoa, kuten esimerkiksi erilaisia lääkkeitä.

Lue lisää
Tulehdukselliset reumasairaudet naisilla

Tulehdukselliset reumasairaudet naisilla

Tulehduksellinen reumasairaus voi ilmetä naisella eri tavalla, ja diagnoosin saaminen voi viivästyä.

Lue lisää
Tukea ja neuvoja

Tukea ja neuvoja

Sinun ei tarvitse pärjätä reumasairauden kanssa yksin – lue tästä, kuinka löydät tukea.

Lue lisää