xxxx

Ei-biologiset lääkkeet tulehduksellisten reumasairauksien hoidossa

Tulehduksellisten reumasairauksien hoidossa käytettyihin ei-biologisiin lääkkeisiin kuuluvat NSAID-lääkkeet, perinteiset reumalääkkeet eli DMARD-valmisteet ja kortisoni.

Mitä ovat ei-biologiset lääkkeet?

Tulehduksellisten reumasairauksien hoidossa käytetään kahden tyyppisiä lääkkeitä; biologisia lääkkeitä, jotka tuotetaan elävissä solulinjoissa, ja perinteisiä, ei-biologisia lääkkeitä.

Ei-biologisia lääkkeitä ovat:

  • kipulääkkeet
  • kortisoni
  • tulehduskipulääkkeet (NSAID)
  • perinteiset reumalääkkeet eli tautiprosessia hidastavat reumalääkkeet (DMARD)
  • kohdennetut synteettiset reumalääkkeet (tsDMARD)
KortisoniKortisoni

Kortisoni

Kortisoni on synteettinen lääkeaine, joka on suunniteltu toimimaan elimistössä luonnollisten steroidien tavoin ja lievittämään tulehdusta. Sitä määrätään monenlaisiin tulehdustauteihin, kuten astmaan, Crohnin tautiin, erilaisiin ihottumiin ja tulehduksellisiin reumasairauksiin.

Kortisoni on tehokas vähentämään tulehdusta ja lievittämään kipua. Kun sitä pistetään niveleen tai lihakseen, se vähentää punoitusta ja turvotusta pistoskohdan ympäristössä ja auttaa lievittämään kipua ja jäykkyyttä. Kun sitä pistetään verenkiertoon, se lievittää tulehdusta kaikkialla elimistössä.

Kortisoniin liittyy kuitenkin monenlaisia haittavaikutuksia, mikä tarkoittaa, että se ei tavallisesti ole ensimmäinen lääkevaihtoehto pitkäaikaiseen käyttöön. Sen sijaan sitä annetaan yleensä tilanteissa, joissa lääkäri katsoo kivun johtuvan turvotuksesta. Ne voivat olla hyödyksi myös pahenemisvaiheiden hoidossa, koska ne vaikuttavat varsin nopeasti.

Kortisonia on saatavilla eri lääkemuodoissa, kuten:

  • pistoksena – joko suoraan niveleen, lihakseen tai verenkiertoon
  • tabletteina, siirappina tai nesteinä
  • inhalaattorina
  • nenäsuihkeena
  • voiteena ja geelimuodossa

Tulehduskipulääkkeet (NSAID)

Tulehduskipulääkkeet eli NSAID:t ovat lääkkeitä, joita käytetään usein muiden lääkkeiden rinnalla lievittämään niveltulehdusta ja kipua.

Näillä lääkkeillä voi olla haittavaikutuksia, mutta lääkäri pyrkii vähentämään riskiä määräämällä pienimmän mahdollisen annoksen, jolla oireet saadaan pysymään kurissa.

Perinteiset reumalääkkeet eli tautiprosessia hidastavat reumalääkkeet (DMARD)Perinteiset reumalääkkeet eli tautiprosessia hidastavat reumalääkkeet (DMARD)

Perinteiset reumalääkkeet eli tautiprosessia hidastavat reumalääkkeet (DMARD)

DMARD-valmisteet auttavat lievittämään tulehdusta, kipua, jäykkyyttä ja turvotusta tulehduksellisia reumasairauksia sairastavilla potilailla. Ne vaikuttavat nivelissä esiintyvän ylenmääräisen tulehduksen syihin.

DMARD-valmisteisiin kuuluu metotreksaatin kaltaisia lääkkeitä.

Vaikka jotkin DMARD-valmisteet alkavat vaikuttaa muita nopeammin, oireet voivat alkaa lievittyä vasta usean viikon tai jopa usean kuukauden kuluttua. On tärkeää ottaa lääkkeensä, vaikka niistä ei heti tuntuisi olevan hyötyä.

Kohdennetut synteettiset reumalääkkeet (tsDMARD)

TsDMARD-valmisteisiin kuuluu JAK:n (Janus-kinaasin) estäjiksi kutsuttu lääkeryhmä. JAK:n estäjät ovat biologisten reumalääkkeiden kaltaisia lääkkeitä, mutta ne annostellaan suun kautta. Myös tsDMARD-valmisteet lievittävät tulehdusta, kipua, jäykkyyttä ja turvotusta tulehduksellisia reumasairauksia sairastavilla potilailla.

Haittavaikutukset

Kuten kaikkiin lääkkeisiin, myös tsDMARD-hoitoon liittyy haittavaikutusten riski.

Mahdollisiin haittavaikutuksiin lukeutuvat:

  • huonovointisuus
  • lisääntynyt infektioriski
  • päänsärky
  • ripuli
  • painonnousu
  • akne
  • väsymys

TsDMARD-valmisteet voivat tutkimusten mukaan joissakin harvinaisissa tapauksissa aiheuttaa herpes zoster -infektion, laskimotukoksen, sydän- ja verisuonitautitapahtuman, joitain syöpiä, tai tuberkuloosin.

Haluatko lukea lisää tulehduksellisten reumasairauksien hoidosta? Klikkaa alla olevia otsikoita löytääksesi lisää tietoa.

Biologiset lääkkeet

Biologiset lääkkeet

Tulehduksellisten reumasairauksien hoidossa käytettäviä biologisia lääkkeitä ovat TNF:n estäjät, interleukiinin estäjät, B-soluhoito ja T-soluhoito.

Lue lisää
Oireet ja diagnoosi

Oireet ja diagnoosi

Lue aksiaalisen spondylartriitin, nivelpsoriaasin ja nivelreuman oireista ja siitä, kuinka ne diagnosoidaan.

Lue lisää
Pahenemisvaiheiden hoito

Pahenemisvaiheiden hoito

Selviytymiskeinoja pahenemisvaiheen yllättäessä, olipa vaihe lyhyt tai vaikeampi.

Lue lisää