Leikkaus ja muut toimenpiteet HS-taudin hoidossaLeikkaus ja muut toimenpiteet HS-taudin hoidossa

Leikkaus ja muut toimenpiteet HS-taudin hoidossa

HS-tautia voidaan hoitaa kirurgisilla ja ei-kirurgisilla toimenpiteillä.

Leikkaus ja muut lääkinnälliset toimenpiteet voivat auttaa lievittämään HS-taudin oireita ja ehkäistä sen uusiutumista – etenkin, jos muut hoidot, kuten tavanomaiset lääkkeet, eivät ole tehonneet.

Kirurgiset toimenpiteet

Leikkaushoitoa pidetään tehokkaana vaihtoehtona HS-taudin oireiden hoidossa. Lääkärisi saattaa suositella sitä, jos oireesi jatkuvat edelleen tavanomaisten hoitojen jälkeen.


Deroofing (tai unroofing) -toimenpide

Deroofing on pieni kirurginen toimenpide, jossa lievän tai keskivaikean HS-taudin vahingoittamia ihoalueita hoidetaan niin, että tervettä ihoa säästyy mahdollisimman paljon.

Paikallispuudutuksessa suoritettavassa deroofing-leikkauksessa kirurgi poistaa paiseen tai vuotavan ontelon yläosan joko leikkausveitsellä tai sähkökirurgian avulla (sähkökirurgiassa viillot tehdään leikkausveitsen sijaan sähkövirran avulla). Tämän jälkeen kirurgi poistaa vahingoittuneen ihon ja muu iho jää paranemaan.

Deroofing-leikkaus ehkäisee yleensä tehokkaammin paiseiden ja vuotavien onteloiden uusiutumista kuin muut toimenpiteet, kuten paiseiden avaus ja tyhjennys. Se auttaa myös vähentämään arpeutumista ja on erityisen hyödyllinen hoidettaessa lievää tai keskivaikeaa HS-tautia, joka sijoittuu Hurleyn luokkaan I tai II.


Poistoleikkaus

Poistoleikkaus on deroofing-toimenpidettä vaativampi toimenpide, sillä siinä koko vahingoittunut ihoalue poistetaan paikallispuudutuksessa.

Poistoleikkaus voi olla rajoitettu, jolloin vahingoittuneet ihoalueet poistetaan erikseen, tai laaja, jolloin koko paiseita peittävä ihoalue poistetaan kerralla. Useimmat kirurgit suosittelevat laajaa poistoleikkausta, jossa poistetaan myös muita, karvatuppeja ja hikirauhasia sisältäviä, ihoalueita. Tämä auttaa ehkäisemään uusien paiseiden muodostumista jatkossa.


Paiseen avaus ja tyhjennys

Vaikeassa HS-taudissa paiseen avaus ja tyhjennys voivat auttaa lievittämään paiseiden aiheuttamaa kipua tilapäisesti. Ihoon tehdään paikallispuudutuksessa viilto, jonka kautta märkä pääsee valumaan pois. Paiseet valitettavasti uusiutuvat lähes poikkeuksetta tämän toimenpiteen jälkeen, ja siksi monet kirurgit käyttävät HS-taudin hoitoon mieluummin muita kirurgisia menetelmiä.


Hiilidioksidilaserhoito

Hiilidioksidilaserhoidossa vahingoittuneilla ihoalueilla olevia paiseita, vuotavia onteloita ja arpikudosta käsitellään siten, että saavutetaan syvyydeltään ja laajuudeltaan oireeton alue. Toimenpide voidaan suorittaa paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa.

Tämän tekniikan avulla kirurgi pääsee tutkimaan ihoa syvältä pinnan alta ja voi paikallistaa vuotavat ontelot. Tämä tekniikka soveltuu parhaiten sellaisten uusiutuvien paiseiden hoitamiseen.

Hiilidioksidilaserhoito voi olla vaativampi kuin muut kirurgiset toimenpiteet, mutta sillä on useita etuja:

  • Pienempi osa paiseista uusiutuu
  • Paraneminen on nopeampaa
  • Terve iho säilyy ennallaan
  • Hoidetut alueet näyttävät yleensä paremmilta kuin avauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen

Ei-kirurgiset toimenpiteet

Karvanpoisto Nd:YAG-laserhoidolla

Nd:YAG-laserhoidossa ihokarva poistetaan tuhoamalla sen juuri (karvatuppi). Tämä suhteellisen uusi menetelmä perustuu ajatukseen siitä, että HS-tauti alkaa karvatupesta, jonka tuhoaminen estää paiseiden muodostumisen.

Menetelmä voi parantaa taudinkuvaa merkittävästi, sillä sen avulla voidaan hoitaa sekä olemassa olevia paiseita ja vuotavia onteloita että estää uusien muodostumista. Se vaikuttaa myös vähentävän HS-lääkkeiden tarvetta sekä leikkauksen aikana että sen jälkeen. Menetelmä soveltuu parhaiten ihoalueille, joilla kasvaa tummia, karkeita karvoja (terminaalikarvoja), kuten kainaloihin ja nivusiin, ja se yhdistetään toisinaan hiilidioksidilaserhoitoon.


Karvanpoisto valoimpulssihoidolla (IPL-hoito)

Nd:YAG-hoidon tavoin myös valoimpulssihoito on eräänlainen laserkarvanpoisto, jossa karvatupet tuhotaan paiseiden muodostumisen ehkäisemiseksi. Sen on osoitettu tehoavan hyvin HS-taudin hoitoon.


Fotodynaaminen hoito (PDT-hoito)

Myös fotodynaaminen hoito on suhteellisen uusi hoitomenetelmä HS-taudin yhteydessä. Siinä sairastuneita ihosoluja tuhotaan valon ja valoherkän lääkkeen yhdistelmän avulla. Tarvitaan vielä lisätutkimusta, jotta voidaan selvittää, onko fotodynaaminen hoito tehokas hoitomenetelmä HS-potilaille.


Kylmähoito

Kylmähoito on suhteellisen uusi hoitomenetelmä HS-taudin yhteydessä, eikä sitä käytetä vielä kovin usein. Siinä paiseet jäädytetään nestemäisen typen avulla. Kylmähoitoa voidaan käyttää paiseisiin, jos lääkkeet eivät ole tehonneet.

Jos sinulla on kirurgisiin tai ei-kirurgisiin toimenpiteisiin liittyviä kysymyksiä tai huolenaiheita, keskustele niistä lääkärisi kanssa.

Haluatko lisätietoja HS-taudin hoidosta? Lue lisää alla olevista linkeistä.

Tavanomaiset hoidot

Tavanomaiset hoidot

HS-taudin tavanomaisia hoitoja ovat antibiootit, kortikosteroidit ja hormonihoidot.

Lue lisää
Biologiset lääkkeet

Biologiset lääkkeet

HS-taudin hoitoon on saatavilla useita biologisia lääkkeitä.

Lue lisää
Aktiivivaiheet ja arpien hoito

Aktiivivaiheet ja arpien hoito

Lue, miten HS-taudin oireiden aktiivivaiheita voidaan hallita ja arpien paranemista edistää.

Lue lisää